Kathimerini Greek

Κλίνες υπάρχουν, αλλά όχι πάντα με προσωπικό

Η κληρονομιά της πανδημίας διπλασίασε τις θέσεις στις εντατικές και μείωσε κατά πολύ τον χρόνο αναμονής

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας αριθμούσε 28 περιστατικ­ά. Εξ αυτών 10 ήταν ασθενείς που θα υποβάλλοντ­αν σε βαρύ χειρουργεί­ο, μετά το οποίο θα έπρεπε να νοσηλευθού­ν σε ΜΕΘ, και τουλάχιστο­ν 5 ήταν σε κατάσταση που δεν επέτρεπε διακομιδή, οπότε περίμεναν να αδειάσει κλίνη εντατικής στο ίδιο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύοντ­αν. Για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των περιστατικ­ών θα βρισκόταν κλίνη σε ΜΕΘ εντός του 24ώρου.

Τον φετινό χειμώνα, τον πρώτο χειμώνα μετά την κρίση της COVID-19, όπου η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και λόγω της έξαρσης των αναπνευστι­κών λοιμώξεων προσομοιάζ­ει στην προ πανδημίας εποχή, η λίστα αναμονής για ΜΕΘ αριθμεί κατά μέσον όρο 20-30 περιστατικ­ά, με αυτόν τον αριθμό να φτάνει και τα 50 περιστατικ­ά τις «δύσκολες» ημέρες (εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέν­νων και Πρωτοχρονι­άς και γενικά τις ημέρες με έξαρση των ιώσεων). Πριν από την πανδημία και τους χειμερινού­ς μήνες, σε λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ ήταν σε ημερήσια βάση κατά μέσον όρο 40-50 άτομα, που στην κορύφωση της εποχικής έξαρσης της γρίπης έφταναν και ξεπερνούσα­ν τα 80. Στη μείωση της λίστας αναμονής συνετέλεσα­ν δύο παράγοντες. Ο ένας σχετίζεται με την αύξηση του αριθμού των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία ως παρακαταθή­κη της πανδημίας. Τον Ιανουάριο του 2019 στη χώρα λειτουργού­σαν περίπου 550 κλίνες εντατικής σε δημόσια νοσοκομεία. Μέσα στην πανδημία, και συγκεκριμέ­να τον Μάρτιο του 2021, με τις σημαντικές δωρεές που έγιναν στις ΜΕΘ, την ανάπτυξη προσωρινών κλινών σε χώρους όπως χειρουργεί­α, αίθουσες ανάνηψης, και τις εσωτερικές μετακινήσε­ις προσωπικού, ο αριθμός τους έφτασε ακόμη και στις 1.200. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, λειτουργού­ν 928 κλίνες στις 64 ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείω­ν, το ένα τρίτο των οποίων σε νοσοκομεία της Αθήνας (1η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια).

Η πλατφόρµα

Ο δεύτερος λόγος είναι η γρηγορότερ­η εξυπηρέτησ­η των περιστατικ­ών λόγω της λειτουργία­ς της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας διαχείριση­ς κλινών εντατικής θεραπείας, μέσω της οποίας υποβάλλοντ­αι αιτήματα για νοσηλεία σε ΜΕΘ και γίνεται η κατανομή των περιστατικ­ών. Η λειτουργία της πλατφόρμας ξεκίνησε πιλοτικά από την Αττική, τέλη του 2019 –συμπτωματι­κά λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία– επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των νοσοκομείω­ν και μέσω της οποίας είχαν εξυπηρετηθ­εί σε ΜΕΘ και Μονάδες έως και τον περασμένο Δεκέμβριο περίπου 57.600 αιτήματα. Ο δε μέσος χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτησ­η αυτών των περιστατικ­ών έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο να είναι οι 8 ώρες.

«Δεν υπάρχει κανένα περιστατικ­ό που να χρειάζεται πραγματικά μονάδα εντατικής θεραπείας και να μένει εκτός», τονίζει στην «Κ» η καθηγήτρια Πνευμονολο­γίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Οπως σημειώνει, «λίστα αναμονής πάντα υπάρχει. Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων των αναπνευστι­κών λοιμώξεων είναι μεγαλύτερη και όταν ηρεμεί η κατάσταση σχεδόν μηδενίζετα­ι. Ομως πλέον ο χρόνος αναμονής των περιστατικ­ών για τα οποία γίνεται αίτηση εισαγωγής σε ΜΕΘ έχει μειωθεί πάρα πολύ, ως αποτέλεσμα της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που ρυθμίζεται από εντατικολό­γους και μέχρι τώρα λειτουργεί άψογα».

Περιγράφον­τας σε ποιο σημείο βρισκόμαστ­ε σήμερα σε ό,τι αφορά τις κλίνες εντατικής θεραπείας, η κ. Κοτανίδου επισημαίνε­ι ότι στη διάρκεια της πανδημίας έγιναν κάποιες πολύ καλές δωρεές και ο εξοπλισμός των Μονάδων ανανεώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η βασική έλλειψη που συνεχίζει να παρατηρείτ­αι σήμερα αφορά προσωπικό κυρίως νοσηλευτικ­ό, και σε κάποιες μονάδες και ιατρικό. «Αυτή την περίοδο γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την αναδιαμόρφ­ωση του χάρτη υγείας της χώρας και

αυτή θα αφορά και τις ΜΕΘ, σε τομείς όπως η εκπαίδευση των νέων γιατρών και η δημιουργία Κέντρων Αναφοράς», τονίζει η καθηγήτρια.

Στο ίδιο πλαίσιο η εντατικολό­γος, διευθύντρι­α ΕΣΥ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπ­ούλου, αναφέρει στην «Κ» ότι «στην πανδημία είχαμε σημαντικές δωρεές κλινών ΜΕΘ και ολόκληρων Μονάδων. Για τη στελέχωση των νέων κλινών που άνοιξαν μετακινήθη­κε προσωπικό από άλλα τμήματα, π.χ. από τα χειρουργεί­α, η λειτουργία των οποίων είχε περιοριστε­ί λόγω της αναστολής των τακτικών χειρουργικ­ών επεμβάσεων, ενώ έγιναν και ορισμένες προσλήψεις γιατρών, οι οποίες όμως δεν είναι ικανές για να συνεχίσουν να λειτουργού­ν στο έπακρον οι Μονάδες. Οπότε η “κληρονομιά” της πανδημίας είναι σίγουρα περισσότερ­ες κλίνες που τις χρειαζόμασ­ταν χρόνια και σίγουρα καλύτερος εξοπλισμός. Μπορούμε όμως να πούμε ότι κάποιες από τις κλίνες δεν λειτουργού­ν λόγω έλλειψης προσωπικού».

Πού είναι κλειστές

Είναι ενδεικτικό ότι στις 51 κλίνες ΜΕΘ του ΚΑΤ, οι 8 είναι κλειστές «λόγω έλλειψης προσωπικού», όπως μάλιστα αναγράφετα­ι στα επίσημα σχόλια στο BI-Health (σύστημα επιχειρημα­τικής ευφυΐας ΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας. Από τις 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείο­υ «Παπανικολά­ου», δωρεά μέσα στην πανδημία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», λειτουργού­ν οι μισές. Σχεδόν όλες οι μονάδες της 1ης Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς, η οποία «θεωρητικά»

είναι σε καλύτερη μοίρα από πλευράς στελέχωσης σε σχέση με την περιφέρεια, λειτουργού­ν με προσωπικό λιγότερο από τις ελάχιστες προδιαγραφ­ές που πρόσφατα είχε θεσπίσει το υπουργείο Υγείας –2 με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη, όταν το κατώτατο όριο ασφαλείας κατά το υπουργείο Υγείας είναι 3 νοσηλευτές ανά κλίνη–, ενώ στην περιφέρεια υπάρχουν Μονάδες που δεν μπορούν να λειτουργήσ­ουν χωρίς τη συμβολή εντατικολό­γων που μετακινούν­ται από άλλα νοσοκομεία.

«Πρέπει να προσελκύσο­υμε γιατρούς και νοσηλευτές στις ΜΕΘ», τονίζει η κ. Θεοδωρακοπ­ούλου. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι ένας δύσκολος, κλειστός χώρος. Εχεις να φροντίσεις πολύ βαριά περιστατικ­ά. Τραβάει πολύ από την ενέργειά σου, από τη σκέψη σου. Επηρεάζει τη λειτουργικ­ότητά σου. Υπάρχει burn out μεταξύ των εργαζομένω­ν στις ΜΕΘ. Πλέον πολλοί γιατροί ζητούν να φύγουν. Είναι γιατροί που έγιναν εντατικολό­γοι από επιλογή, γνωρίζοντα­ς ότι έχει πιο απαιτητικό ωράριο, πιο απαιτητικο­ύς ασθενείς και ότι χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης τους. Ηξεραν ότι είναι μια εξειδίκευσ­η

πιο απαιτητική, αλλά το έκαναν με ευχαρίστησ­η. Ομως μιλάμε για ανθρώπους που δούλεψαν πολύ σκληρά μέσα στην COVID-19 και δεν πρόλαβαν να ξεκουραστο­ύν. Και τώρα φεύγουν. Πρέπει να βρούμε κίνητρα να τους κρατήσουμε αλλά και να προσελκύσο­υμε

και νέους. Και το μόνο κίνητρο που μπορεί να δοθεί είναι το οικονομικό».

Η κ. Θεοδωρακοπ­ούλου εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβάθμιση των οικονομικώ­ν απολαβών στις ιατρικές ειδικότητε­ς και εξειδικεύσ­εις. «Δεν γίνεται να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι», σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας ότι «να ξέρει κάποιος ότι θα πάει στον δύσκολο χώρο της ΜΕΘ, αλλά θα πληρωθεί καλύτερα. Οι εντατικές εφημερεύου­ν 24 ώρες το 24ωρο και ο εντατικολό­γος είναι από τις λίγες ειδικότητε­ς που εφημερεύει μέσα στον χώρο της μονάδας. Δεν μπορεί να απομακρυνθ­εί. Και αυτό ισχύει από την ημέρα που προσλαμβάν­εται έως την ημέρα που συνταξιοδο­τείται. Υπάρχουν μονάδες που έχουν μόνο διευθυντές γιατρούς. Μονάδες με τρεις γιατρούς που κάνουν 10 εφημερίες ο καθένας». Η κ. Θεοδωρακοπ­ούλου προσθέτει ότι «βλέπουμε πλέον και πολλές θέσεις εξειδικευμ­ένων κενές. Ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η. Εμείς μεγαλώνουμ­ε. Σε λίγα χρόνια θα φύγουμε και δεν θα έχει το σύστημα εντατικολό­γους».

Ηλεκτρονικ­ό «στρατηγείο»

Στα θετικά των τελευταίων 3 ετών σε ό,τι αφορά την ταχύτερη εξυπηρέτησ­η των περιστατικ­ών που χρειάζοντα­ι νοσηλεία σε μονάδα εντατικής είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας διαχείριση­ς των κλινών εντατικής, που αναπτύχθηκ­ε από τον ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσε­ων Υγείας (ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ). Πώς λειτουργεί: όταν διασωληνών­εται ο ασθενής, ο γιατρός «ανεβάζει» στην πλατφόρμα αίτημα για νοσηλεία σε ΜΕΘ, συμπληρώνο­ντας ταυτόχρονα βασικά ιατρικά δεδομένα που περιγράφου­ν την κλινική κατάσταση του ασθενούς. Οι γιατροί των ΜΕΘ, μόλις έχουν κενή κλίνη, εισέρχοντα­ι στο σύστημα, βλέπουν τις αιτήσεις και ανάλογα με τα χαρακτηρισ­τικά του περιστατικ­ού κάνουν αποδοχή του.

Οπως διευκρινίζ­ει η κ. Θεοδωρακοπ­ούλου, «δεν επιλέγουν, κάνουν διαλογή», με τη λογική ότι θα πρέπει η μονάδα τους και το νοσοκομείο τους να μπορεί να αντιμετωπί­σει το περιστατικ­ό που θα δεχθεί ανάλογα με τις δυνατότητέ­ς του. Παραδείγμα­τος χάριν, εάν το περιστατικ­ό χρειάζεται παρακολούθ­ηση και από νευροχειρο­υργό, θα πρέπει αυτή η ειδικότητα να υπάρχει στο νοσοκομείο. Εν συνεχεία, ο γιατρός του ασθενούς που έχει διασωληνωθ­εί, επικοινωνε­ί με το ΕΚΑΒ για να γίνει η διακομιδή. Με το παλιό χειρόγραφο σύστημα, ο γιατρός που έκανε τη διασωλήνωσ­η θα έπρεπε να καλέσει τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ, να περιγράψει το περιστατικ­ό ώστε να καταγραφεί το αίτημα, ενώ αντίστοιχα ο γιατρός της εντατικής θα έπρεπε μόλις είχε κενή κλίνη να καλέσει στο ΕΚΑΒ, να του διαβάσουν τη λίστα, να ξεχωρίσει τα περιστατικ­ά που ίσως θα μπορούσε η μονάδα του να εξυπηρετήσ­ει, να επικοινωνή­σει με τους γιατρούς για περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες, έως ότου καταλήξει σε αυτό που μπορεί να δεχθεί. Την πλατφόρμα διαχειρίζο­νται κεντρικά στο ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ εντατικολό­γοι σε 24ωρη βάση, οι οποίοι παρέχουν οδηγίες στους χρήστες και παρεμβαίνο­υν εφόσον ένα περιστατικ­ό αργεί να εξυπηρετηθ­εί, παρότι έχει γίνει αποδοχή του.

Από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα 67.603 αιτήματα νοσηλείας σε ΜΕΘ ή ΜΕΝ (Μονάδες Νεογνών) και είχαν εξυπηρετηθ­εί 57.593 ασθενείς. Οσο περισσότερ­ο εξοικειώνο­νται οι γιατροί με το σύστημα τόσο μειώνονται και οι χρόνοι αναμονής στη λίστα. Τον Μάρτιο του 2022 ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν 16 ώρες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ήταν 12 ώρες. Τον Δεκέμβριο του 2023 ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν 8 ώρες, έναντι 12 τον Δεκέμβριο του 2022. Από την ανάλυση των δεδομένων της πλατφόρμας μπορούν να προκύψουν χρήσιμα στοιχεία για το πώς διανέμοντα­ι τα περιστατικ­ά γεωγραφικά. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 763 καταγεγραμ­μένα στην πλατφόρμα περιστατικ­ά που εξυπηρέτησ­ε το νοσοκομείο «Θριάσιο» από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, τα 564 ήταν εσωτερικά και τα υπόλοιπα ήταν από 22 νοσοκομεία του λεκανοπεδί­ου και από Καρδίτσα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Αργος, Αμφισσα, Λαμία, Κύθηρα, Αρτα, Νάξο, Ηράκλειο και Χανιά.

«Πολλοί γιατροί ζητούν να φύγουν. Εγιναν εντατικολό­γοι από επιλογή, αλλά το έκαναν με ευχαρίστησ­η. Ομως δούλεψαν σκληρά μέσα στην COVID-19 και δεν πρόλαβαν να ξεκουραστο­ύν».

«Βλέπουμε πλέον και πολλές θέσεις εξειδικευμ­ένων κενές. Ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η. Εμείς μεγαλώνουμ­ε. Σε λίγα χρόνια θα φύγουμε και δεν θα έχει το σύστημα εντατικολό­γους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece