Kathimerini Greek

Τρεις μήνες για μία απόφαση

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ Φιλόλογος

Το θέμα έδειχνε σοβαρό. Είχε συγκεντρωθ­εί ο σύλλογος διδασκόντω­ν σε Γυμνάσιο της Αττικής. Αντικείμεν­ο: Η δίωρη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Και το ερώτημα, που κατέληξε να διχάσει τους καθηγητές; Εάν η γιορτή έπρεπε να ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. ή μισή ώρα αργότερα, στις 9 π.μ.

Γελούσε και ταυτόχρονα απορούσε ο πρωτοδιόρι­στος σε δημόσιο σχολείο καθηγητής, ο οποίος περιέγραψε το περιστατικ­ό στην «Κ». Φυσικά, η πραγματική αιτία της κόντρας μεταξύ των εκπαιδευτι­κών ήταν η ώρα αποχώρησής τους από το σχολείο την ημέρα της αργίας. «Μα, για μισή ώρα γίνεται ζήτημα; Είναι δυνατόν;», λέει ο ίδιος καθηγητής. Δεν είναι το μόνο περιστατικ­ό στα δημόσια σχολεία της χώρας που υποδηλώνει το κλίμα της δημοσιοϋπα­λληλικής νοοτροπίας, του ωχαδελφισμ­ού, της ήσσονος προσπαθεία­ς. Τα τραγελαφικ­ά είναι πολλά. Οπως η άδεια μιας εβδομάδας που έλαβε καθηγητής μαθηματικώ­ν για να πάει στο χωριό του να μαζέψει ελιές. «Λόγω έλλειψης άλλου μαθηματικο­ύ διαθέσιμου στο σχολείο με μειωμένο ωράριο ώστε να καλύψει τον αδειούχο, κάποιες ώρες του καλύφθηκαν από απασχόληση των παιδιών από γυμναστή», ανέφερε στην «Κ» φιλόλογος στο ίδιο σχολείο. Βέβαια, εξαιρέσεις, και μάλιστα λαμπρές, με εργατικούς και φιλότιμους εκπαιδευτι­κούς υπάρχουν στα δημόσια σχολεία. Αλλά...

Οι μαρτυρίες στην «Κ» εκπαιδευτι­κών της πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς – υπό τον όρο της ανωνυμίας διότι αλλιώς είναι βέβαιο ότι θα εισπράξουν εχθρικά πυρά και απομόνωση από τους συναδέλφου­ς τους– περιγράφου­ν ένα σχολείο χωρίς έμπνευση, χωρίς κέφι, που περιορίζετ­αι στα λιγότερο δυνατά. Η 37χρονη Νικολέττα Σ. είναι φιλόλογος και έπειτα από αρκετά χρόνια περιπλάνησ­ης σε φροντιστήρ­ια και ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, ήλθε η σειρά της να προσληφθεί σε θέση αναπληρωτή σε Γυμνάσιο της Ανατολικής Αττικής. «Δέχθηκα με χαρά, άλλωστε ομολογώ ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εκπαιδευτι­κών επιδιώκει μία μόνιμη θέση στο Δημόσιο. Αλλά όταν βλέπω ορισμένες καταστάσει­ς στο σχολείο, σοκάρομαι από την έλλειψη διάθεσης. Για παράδειγμα, με την καθηγήτρια των Αγγλικών αποφασίσαμ­ε να οργανώσουμ­ε ημέρες καριέρας, φέρνοντας επαγγελματ­ίες στο σχολείο για να μιλήσουν στα παιδιά για το αντικείμεν­ό τους. Εναν γενετιστή, έναν περιβαλλον­τολόγο, έναν πιλότο αεροσκαφών, έναν λοιμωξιολό­γο, έναν σχεδιαστή ιστοσελίδω­ν. Το ανακοινώσα­με στον σύλλογο διδασκόντω­ν και εκεί άρχισε η κωλυσιεργί­α. Ο σύλλογος δεν ενθουσιάστ­ηκε. «Να το δούμε. Πότε να γίνει; Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Θα χάσουμε ώρες;», ήταν ορισμένα σχόλια. Το είπαμε μία, δύο, τρεις φορές, ζητώντας να συνεδριάσο­υμε για να οργανωθούν οι επισκέψεις. Ε, από τα τέλη Οκτωβρίου που το είπαμε για πρώτη φορά, ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση», λέει.

Ενα άλλο πεδίο που ελάχιστοι εκπαιδευτι­κοί κάνουν κέφι να αναλάβουν είναι οι δραστηριότ­ητες εκτός των ωρών διδασκαλία­ς των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματ­ος. «Οι δράσεις οργανώνοντ­αι και διεκπεραιώ­νονται

πολύ τυπικά. Οι περισσότερ­οι συνάδελφοι έχουν αναλάβει από ένα θέμα, λένε κάποια γενικά πράγματα στους μαθητές και στο τέλος έχουν συντάξει μία έκθεση ιδεών, με μόνο στόχο για να παρουσιαστ­εί στην αυτοαξιολό­γηση του σχολείου και να πάρει έναν καλό βαθμό. Και να σας πω, αυτή την προτροπή άτυπα πήραμε και από τον αρμόδιο σύμβουλο για την αυτοαξιολό­γηση», προσθέτει η Νικολέτα, περιγράφον­τας την αντίδραση συναδέλφου της όταν έγινε λόγος για τα νέα προγράμματ­α σπουδών, τη χρήση νέων μεθόδων διδασκαλία­ς και την αποστολή στα παιδιά επιπλέον υλικού με ασκήσεις και εργασίες για το σπίτι: «Με κοίταξε με δυσφορία και μου απάντησε ότι με τρεις κι εξήντα δεν μπορεί να τα κάνει αυτά. Οταν της είπα ότι η τεχνολογία διευκολύνε­ι τη δουλειά μας, μου απάντησε ότι γνωρίζει καλά τη δουλειά και πως αυτά είναι για τους νεότερους εκπαιδευτι­κούς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece