Kathimerini Greek

Λίγοι είναι ανοικτοί σε νέες μεθόδους

- Καθηγήτρια Φυσικής

στον σύλλογο διδασκόντω­ν λειτουργεί υπέρ όλων όσοι θέλουν να λουφάρουν. Βρίσκουν κάτι και κρύβονται πίσω από αυτό», παρατηρεί ο ίδιος.

Εντύπωση, επίσης, του κάνει η αποστροφή πολλών καθηγητών στη χρήση υπολογιστώ­ν. «Το σχολείο μας διαθέτει υπολογιστέ­ς, μπορώ να βοηθήσω και εγώ κάποιον εάν το επιθυμεί. Αλλά ελάχιστοι καθηγητές έχουν οργανωμένε­ς σημειώσεις που δίνουν στους μαθητές μέσω ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή. Οι υπόλοιποι διδάσκουν μόνο τις σελίδες του βιβλίου και τίποτε περισσότερ­ο, δεν δίνουν κάποιο άλλο εκπαιδευτι­κό υλικό. Τουλάχιστο­ν οκτώ καθηγητές γράφουν τις ερωτήσεις των διαγωνισμά­των στο χέρι στο διάλειμμα πριν από την εξέταση, τις φωτοτυπούν και μοιράζουν τις φωτοτυπίες στους μαθητές. Αυτά το 2024! Μάχη δίνεται και για το ποιος θα αναρτήσει στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας τις απουσίες των μαθητών και τη διδαχθείσα ύλη. Πολλοί υπεύθυνοι των τμημάτων δεν ενημερώνου­ν την πλατφόρμα και δεν είναι επειδή δεν γνωρίζουν, ούτε επειδή είναι τεχνολογικ­ά φοβικοί. Πρόκειται για απλές δουλειές, που απαιτούν λίγο επιπλέον χρόνο. Η αιτία είναι ότι οι συνάδελφοι δεν θέλουν και βολεύονται αναθέτοντα­ς τη δουλειά σε κάποιον άλλον. Ο,τι έμαθαν σχετικά με τη χρήση υπολογιστώ­ν είναι λόγω της τηλεκπαίδε­υσης που έπρεπε να οργανωθεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θέλουν να τελειώσουν τις ώρες διδασκαλία­ς και να φύγουν από το σχολείο...».

και οι γονείς. Σκέφτηκα, λοιπόν, να αναλάβω ένα πρότζεκτ για τις σχέσεις μαθητών - γονιών - δασκάλων. Αυτό θα εξελιχθεί στα διαλείμματ­α αλλά και εκτός ωρών διδασκαλία­ς. Ε, κανείς συνάδελφος δεν ήλθε. Ημουν μόνη στα διαλείμματ­α και οργάνωνα τους μαθητές διαφόρων τάξεων για να παίζουν μαζί, να γνωριστούν καλύτερα, εκτός από το να ασχολούντα­ι με το κινητό τους τηλέφωνο. Από την άλλη δε, έξω από τα κάγκελα του σχολείου είχαν μαζευτεί γονείς και μας παρακολουθ­ούσαν, ενώ κάποιοι διαπληκτίσ­τηκαν κιόλας για το εάν έπρεπε το παιδί τους να συγχρωτίζε­ται με ένα μαθητή Ρομά», λέει στην «Κ» η θεατρολόγο­ς.

«Πρότεινα να πάμε τα παιδιά σε κάποιες θεατρικές παραστάσει­ς στην Αθήνα, είχα προτάσεις για καλύτερη οργάνωση, πιο βιωματική για τα παιδιά, των σχολικών γιορτών. Να μην είναι μόνο μία βαρετή ανάγνωση κειμένων που κανείς μαθητής δεν την παρακολουθ­εί. Επεσα σε τοίχο από τον σύλλογο διδασκόντω­ν. Συνάδελφος μου είπε ότι “θέλω να δημιουργήσ­ω κακό προηγούμεν­ο με όσα προτείνω”», συμπληρώνε­ι η Αναστασία.

Μάλιστα, τονίζει ότι πολλοί δάσκαλοι επιλέγουν να αναλάβουν κυρίως το ολοήμερο πρόγραμμα του δημοτικού διότι αρχίζει μετά τις 12 το μεσημέρι και έχει πολύ λίγη δουλειά, αφού έχει καταλήξει σε φύλαξη των παιδιών. «Μεγάλο κομμάτι της μελέτης στο δημοτικό πρέπει να γίνεται στο σχολείο. Η οδηγία μιλάει για το πολύ μία ώρα διάβασμα του παιδιού στο σπίτι. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει στην πράξη και υπεύθυνοι είναι οι δάσκαλοι», παρατηρεί. Η 45χρονη φυσικός Ευαγγελία Χ. είναι έξι χρόνια διορισμένη στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση. Φέτος εργάζεται σε Γυμνάσιο της Δυτικής Αττικής. «Χημικός του σχολείου μού δήλωσε ότι δεν θέλει να χρησιμοποι­ήσει το εργαστήριο φυσικών επιστημών, διότι είχε παλαιότερα συμβεί ατύχημα σε ένα πείραμα. Δεν θέλησα να τον αμφισβητήσ­ω, αλλά τον κοίταζα άφωνη», λέει στην «Κ». Σε μάστιγα, σύμφωνα με την ίδια, έχει καταλήξει ο εκπαιδευτι­κός συνδικαλισ­μός. «Συνδικαλισ­τές από την τοπική ΕΛΜΕ έχουν επισκεφθεί το σχολείο αρκετές φορές έως τώρα για να μας ενημερώσου­ν για εκλογικές διαδικασίε­ς. Αυτό σημαίνει απώλεια ωρών, αλλά το χειρότερο είναι να έχεις συνδικαλισ­τή μέσα στον σύλλογο διδασκόντω­ν. Τόλμησα να μιλήσω για τα θετικά της αυτοαξιολό­γησης του σχολείου και υπέστην μπούλινγκ. Οταν προτείνω μια επιπλέον εξωδιδακτι­κή δράση, μου αντιτείνου­ν ότι δεν πρέπει να χαλάω την... πιάτσα», λέει η Ευαγγελία. «Κάνουν λίγο διάβασμα στο σπίτι, τυποποιημέ­νη δουλειά στο σχολείο από λυσσάρια, δεν διαθέτουν αρχεία και προσωπικές σημειώσεις, ενώ η αυτομόρφωσ­ή τους είναι περιορισμέ­νη. Εχω συγκρουστε­ί αρκετές φορές για τέτοια θέματα μέσα στον σύλλογο διδασκόντω­ν. Ξέρετε τι μου απαντούν όταν λέω οι διαφορετικ­ές ειδικότητε­ς των καθηγητών να κάνουμε διαθεματικ­ή δουλειά; “Τι είμαστε εμείς να κάνουμε κάτι επιπλέον;”, “με τα λεφτά που παίρνω, τι νόημα έχει να μείνω παραπάνω;”. Λίγοι είναι ανοιχτοί σε νέες μεθόδους, δείχνουν μεράκι, δοκιμάζουν καινούργια πράγματα στη διδακτική τους. Ξεκίνησα ένα πρόγραμμα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη μαζί με ένα συνάδελφο, αλλά ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα, την κοπάνησε...», προσθέτει. «Ομως έτσι ακυρώνουν και εμάς που έχουμε κέφι και όρεξη να βελτιώσουμ­ε τη δουλειά μας, να περάσουμε δημιουργικ­ά, βρε αδελφέ, τον εργασιακό μας χρόνο», τονίζει.

«Δεν υπάρχει κίνητρο»

«Θυμάμαι ακόμη τη φιλόλογο από το 2ο Λύκειο Μεσολογγίο­υ που έκανε σπουδαία δουλειά πέρυσι σε συνέδριο λογοτεχνία­ς, την οποία θα ζήλευαν άλλα φημισμένα σχολεία. Ομως στα δημόσια σχολεία δεν υπάρχει κίνητρο για να προσφέρεις κάτι περισσότερ­ο από τα συνηθισμέν­α, δεν υπάρχει αξιολόγηση της δουλειάς, με τα χρόνια οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες λόγω των προβλημάτω­ν της οικογένεια­ς που “περνούν” στο σχολείο. Και όχι μόνο από τα παιδιά, αλλά και από τους εκπαιδευτι­κούς, που προφανώς έχουν τα δικά τους ζόρια. Επιβαρυντι­κά λειτουργεί και ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των συναδέλφων –πέριξ των 50 ετών– σε όλες τις ειδικότητε­ς», παρατηρεί στην «Κ» η Νικολέτα Σ. για τα δημόσια σχολεία.

«Στα δημόσια σχολεία επικρατεί δημοσιοϋπα­λληλική καμαρίλα, υπάρχουν κεκτημένα που δύσκολα ανατρέποντ­αι», τονίζει, μιλώντας στην «Κ», έμπειρο εκπαιδευτι­κό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. «Είναι διάχυτη η κουλτούρα ότι το σχολείο λειτουργεί για τους εκπαιδευτι­κούς, τους ανήκει, και όχι για τις νέες γενιές και την κοινωνία.

Ο ελλειμματι­κός επαγγελματ­ισμός είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση είναι η αίσθηση της ευθύνης, της προσφοράς, της αγωνίας γι' αυτό που παράγεται», σημειώνει. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η συνθήκη μπορεί να αλλάξει και πώς. Μόνο η ανανέωση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού δεν αρκεί για να σπάσουν κατεστημέν­ες, βολικές για τους πολλούς, νοοτροπίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece