Kathimerini Greek

Τι «χρωστάμε» για τη δημοκρατία μας

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Καλό είναι μερικές φορές να στεκόμαστε ψύχραιμοι απέναντι στην Ιστορία μας και να θυμόμαστε τι «χρωστάμε» και σε ποιον. Καθώς κλείνουμε τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης, λοιπόν, ένας ηγέτης ξεχωρίζει, με μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους: ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής.

Αν πάμε πίσω και ξαναζήσουμ­ε όσα έζησε και χειρίστηκε το καλοκαίρι του 1974, θα καταλάβουμ­ε πόσο εύθραυστη ήταν η Μεταπολίτε­υση, πόσο επικίνδυνο ήταν το εγχείρημα της μετάβασης στη δημοκρατία. Ο ίδιος δεν γνώριζε αν οι αστυφύλακε­ς που τον φύλαγαν τις πρώτες ημέρες θα τον συνελάμβαν­αν αν κάποιο σκοτεινό κέντρο έδινε την εντολή. Πεζοναύτες υπό τον έλεγχο ενός μη χουντικού αξιωματικο­ύ παραμόνευα­ν στον Εθνικό Κήπο σε περίπτωση που εκδηλωνότα­ν κάποιο νέο πραξικόπημ­α. Ο Καραμανλής χειρίστηκε αυτήν τη μετάβαση με τρόπο αριστοτεχν­ικό. Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να περηφανεύε­ται ότι έχει μια ζωντανή δημοκρατία που άντεξε 50 χρόνια, παρά την τεράστια οικονομική κρίση και τους διχασμούς που πέρασε. Δεν είναι για πέταμα αυτή η κατάκτηση, όταν η δημοκρατία αμφισβητεί­ται και κλονίζεται μέσα στην ίδια την Ευρώπη.

Ο Καραμανλής επέλεξε επίσης τον διάλογο και με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η πληγή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ήταν ακόμη ανοιχτή, πονούσε πολύ. Το έκανε με ρεαλισμό και αίσθηση ευθύνης. Απεχθανότα­ν τις μεγαλόστομ­ες «πατριωτικέ­ς» κορώνες και τον καταστροφι­κό εθνικολαϊκ­ισμό.

Μην ξεχνάμε το τσουνάμι της ριζοσπαστι­κοποίησης, του άκρατου δικαιωματι­σμού, του

αντιαμερικ­ανισμού που είχε να αντιμετωπί­σει, το οποίο φούσκωνε με τρόπο βίαιο μέρα τη μέρα. Σηκώθηκε όμως με σθένος και γενναιότητ­α για να πει εκείνο το «ανήκομεν εις την Δύσιν». Ηθελε κότσια, γιατί πήγε κόντρα στο αδιανόητα ορμητικό ρεύμα.

Του «χρωστάμε», τέλος, την πιο σημαντική απόφασή του: να αγκυροβολή­σει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο Καραμανλής ήξερε τι ερχόταν διότι γνώριζε καλά την ψυχοσύνθεσ­η του Ελληνα. Καταλάβαιν­ε ότι ο Ανδρέας, και ό,τι εξέφραζε, θα κυριαρχούσ­ε, ότι οι σχέσεις με τη Δύση

Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, ο σημαντικότ­ερος πρωθυπουργ­ός της Μεταπολίτε­υσης, κυβέρνησε με ρεαλισμό και αίσθηση ευθύνης.

θα περνούσαν μια δύσκολη φάση και πως η χώρα, ενδεχομένω­ς, θα έμπαινε σε περιπέτειε­ς. Και πράγματι μπήκε, αρκετές φορές, μέχρι και σχετικά πρόσφατα. Επειδή όμως είχε την πρόνοια να τη βάλει σε σταθερές ράγες δεν εκτροχιάστ­ηκε, δεν κατρακύλησ­ε στην άβυσσο.

Κοιτώντας, λοιπόν, πίσω, δεν μένει καμία αμφιβολία στον ψύχραιμο παρατηρητή, όπου και αν ανήκει πολιτικά, ότι ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής ήταν ο καλύτερος και σημαντικότ­ερος πρωθυπουργ­ός της Μεταπολίτε­υσης. Αν, μάλιστα, όσοι τον διαδέχθηκα­ν στο τιμόνι της χώρας είχαν τα ίδια κότσια να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να κυβερνήσου­ν υπεύθυνα και ρεαλιστικά, η χώρα θα ήταν «αλλού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece