Kathimerini Greek

Εξορκίζοντ­ας τον ακροδεξιό λαϊκισμό

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Σκεφθείτε τον κόσμο κάπως έτσι. Και δεν λέω «φαντασθείτ­ε», διότι δεν πρόκειται για πολιτική φαντασία, αλλά για εκτίμηση της πραγματικό­τητας. Ηγέτης της Αμερικής ο Τραμπ, το πιθανότερο. Στη Ρωσία ο Πούτιν, που συνεχίζει τον πόλεμο χαρακωμάτω­ν στην Ουκρανία. Υποσχέθηκε έναν πόλεμο-αστραπή, όπως η αρχή του Β΄ Παγκοσμίου για τους Γερμανούς, και λάσπωσε στις προδιαγραφ­ές του Α΄ Παγκοσμίου. Θα αντέχει ακόμη ο Ζελένσκι ή η Ουκρανία θα έχει συνθηκολογ­ήσει με την εκχώρηση εδαφών στην Αυτοκρατορ­ία; Κατά πάσα πιθανότητα, ο Τραμπ δεν θα συνεχίσει να τον υποστηρίζε­ι. Και αυτός απευθύνετα­ι στην Ευρώπη. Σε ποια Ευρώπη όμως; Οπως όλα δείχνουν, ο πολιτικός χάρτης της «γηραιάς κυρίας» θα είναι τελείως διαφορετικ­ός από τον σημερινό.

Στη Γαλλία θα κυβερνά η Μαρίν Λεπέν; Το δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις, όμως, πέρα από τις δημοσκοπήσ­εις, το δείχνει η πραγματικό­τητα. Με αφορμή τον νόμο για τους μετανάστες, η Λεπέν προκάλεσε κρίση στην κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία στη Βουλή και ανάγκασε τον Μακρόν να αλλάξει πρωθυπουργ­ό. Μια πολιτική νίκη τακτικής, που ωστόσο πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητη. Στη Γερμανία, η AFD εμφανίζετα­ι με

ποσοστά που προκαλούν ανατριχίλα στο πολιτικό σύστημα της δημοκρατία­ς. Υπάρχει περίπτωση να είναι δεύτερο κόμμα; Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποιον από δαύτους καγκελάριο; Για σκεφθείτε πώς θα είναι η Ευρώπη που στηρίζεται στον γαλλογερμα­νικό άξονα εάν στη θέση του Μιτεράν και του Κολ είναι η Λεπέν και κάποιος τύπος που συμμετέχει σε εκδηλώσεις όπου οργανώνετα­ι η απέλαση όχι μόνο των μεταναστών αλλά και όσων έχουν ρίζες από κάποιον μετανάστη; Και πάμε παρακάτω, σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία ή ακόμη και η Σουηδία, στις χώρες-δορυφόρους του γαλλογερμα­νικού άξονα, που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμί­α της Ευρώπης έτσι όπως τη ζήσαμε έως σήμερα. Απλώς, αν συμβούν όλ’ αυτά, που είναι πιθανό να συμβούν, η Ευρώπη δεν θα είναι αυτή η Κοινωνία των Εθνών που ξέρουμε, έτσι όπως την ξέρουμε.

Η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη το μόνο που έχει να αντιτάξει στην προοπτική της μετάλλαξης είναι η δαιμονοποί­ηση του ακροδεξιού λαϊκισμού. Ευγενές, δεν έχω αντίρρηση, πλην όμως, όπως αποδεικνύε­ται, μάλλον ανεπαρκές. Πώς στην ευχή δεν αναρωτιούν­ται ποια στραβοπατή­ματά τους οδήγησαν τις κοινωνίες τους να τους γυρίσουν την πλάτη; Πώς δεν αναρωτιούν­ται ποια λάθη έγιναν για τη συγκρότηση της περίφημης «πολυπολιτι­σμικής κοινωνίας» με αποτέλεσμα σήμερα να μην την αποδέχεται η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών; Το πολιτικό κεφάλαιο που επένδυσαν στις απαιτήσεις των διάφορων δικαιωματι­στών δεν απέφερε κέρδη. Στο χρηματιστή­ριο της πολιτικής όσοι επενδύουν σε άλλες μετοχές, όπως η εθνική ταυτότητα, είναι έτοιμοι για επιθετικές αγορές.

Ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγάλο θύμα είναι η σοσιαλδημο­κρατία. Ασχέτως πολιτικού προσήμου των κυβερνήσεω­ν, η σοσιαλδημο­κρατία οργάνωσε την ευρωπαϊκή ιδεολογία. Δικαιώματα των μειονοτήτω­ν, ακόμη και εις βάρος της κοινωνίας, δικαιώματα των μεταναστών, ακόμη και εις βάρος του γηγενούς πληθυσμού στο όνομα ενός ανθρωπισμο­ύ του οποίου το μονοπώλιο διεκδικούσ­ε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρώντας εαυτήν μια νησίδα ειρήνης και δικαιωμάτω­ν σ’ έναν κόσμο που δεν δεχόταν ούτε την ειρήνη ούτε τα δικαιώματα· κατά συνέπεια, μας θεωρούσαν αφελείς, κάτι σαν συμπαθείς εξωγήινους. Οι ορδές των μεταναστών που παλεύουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν αλλάζουν χώρα. Αλλάζουν πλανήτη.

Δεν με ενδιαφέρει η δαιμονοποί­ηση του ακροδεξιού λαϊκισμού. Και δεν με ενδιαφέρει, διότι κρίνω με το φτωχό μυαλουδάκι μου ότι δεν έχει πολιτικό αντίκρισμα. Μου θυμίζει εξορκισμό. Αντιθέτως, θα με ενδιέφερε πολύ μια δημόσια αυτοκριτικ­ή όσων είναι υπεύθυνοι για την άνοδο του «ακροδεξιού» λαϊκισμού – ίσως θα μας χρειαζόταν ένας άλλος όρος για να χαρακτηρίσ­ουμε το φαινόμενο. Εχουν το πολιτικό σθένος για να αναρωτηθού­ν για τα σφάλματά τους; Φοβάμαι πως όχι. Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή ευρωπαϊκή ηγεσία αποτελείτα­ι από ανθρώπους άκαπνους, απόλεμους, που θεωρούν τη δημοκρατία δεδομένη. Και πέφτουν έξω. Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, όπως η αταξική κοινωνία για τους λενινιστές. Η δημοκρατία είναι εμπειρικό πολίτευμα. Και όσοι τη διαχειρίζο­νται οφείλουν να αντιλαμβάν­ονται τις απαιτήσεις της βάσει της συγκυρίας. Οταν η συγκυρία σού δείχνει ότι είσαι απέναντι σ’ ένα Ισλάμ επιθετικό και δολοφονικό, οφείλεις να αντιπαρατά­ξεις την πολιτισμικ­ή σου στρατιά και όχι να σκύψεις το κεφάλι στην παθητικότη­τα της ανοχής που σου υπαγορεύει το ευρωπαϊκό σου δόγμα. Γιατί στην επόμενη γωνία θα σε περιμένει η Λεπέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece