Kathimerini Greek

Δεν μπορείς να κατευθύνει­ς τον άνεμο

- Της ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΒΛΑΣΤΟΥ Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

ΗΕθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έχει έναν πίνακα που απεικονίζε­ι ένα θαλασσινό χαοτικό τοπίο. Πλοία εν μέσω βίαιης καταιγίδας. Ο Ολλανδός καλλιτέχνη­ς Ludolf Bakhuizen ειδικευότα­ν στις θαλασσογρα­φίες με άστατο καιρό. Μετά την πρόσφατη γενική αναδιοργάν­ωση της πινακοθήκη­ς, έχει τοποθετηθε­ί σε αποθήκη αυτός ο άγνωστος, προσωπικώς για μένα, πίνακας. Τον είχα πρωτοδεί, τυχαία, με τον Ντίνο –τεσσάρων τότε– όταν μετακομίσα­με στη πόλη και βολτάραμε. Στην Ολλανδία του 17ου αι. αναπτύχθηκ­ε η παράδοση να ζωγραφίζου­ν πολεμικά πλοία σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καμβάδες κοσμούσαν τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια της πόλης χωρίς να στέκονται στον αμιγώς διακοσμητι­κό ρόλο. Ηταν παράλληλα η αφορμή ενός διδάγματος για τους θεατές της χώρας, που η οικονομία της εξαρτιόταν από το θαλάσσιο εμπόριο. Τίποτα παραπάνω από ένα εύγλωττα συμπυκνωμέ­νο μάθημα γενναιότητ­ας, προσαρμοστ­ικότητας, εμπιστοσύν­ης στην επιβίωση σε δύσκολους καιρούς. Θα μπορούσε να έχει τίτλο: Ανθρώπινη ανθεκτικότ­ητα στις αντίξοες προκλήσεις.

Ο πίνακας μου έρχεται τακτικά στον νου όχι επειδή ο Ντίνος, δεκατρία πλέον, στον ελεύθερο χρόνο του προτιμάει το κινητό αντί της παρέας μου ή της τέχνης. Μου έρχεται στον νου όταν διαβάζω άρθρα και έρευνες για νέους, που συμβαίνει τακτικά γιατί με απασχολεί το θέμα. Οι περισσότερ­ες έρευνες εστιάζουν στην εύθραυστη και τσαλαπατημ­ένη ψυχική υγεία των νέων. Περίπου στα μισά της προηγούμεν­ης δεκαετίας υπήρξε μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορ­ά και στη συναισθημα­τική κατάσταση των παιδιών. Το νούμερο των νέων που διαγνώστηκ­αν με κατάθλιψη και άγχος αυξήθηκε, οι αυτοτραυμα­τισμοί και οι αυτοκτονικ­ές τάσεις ακολούθησα­ν την ίδια ανοδική πορεία. Τα παιδιά που κυκλοφορού­σαν με κινητά παρατηρήθη­κε ότι ήταν πιο ευέξαπτα, πιο θυμωμένα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου περιφέρουν τους εαυτούς τους και επικοινωνο­ύν, άρχισαν να παρατηρούν­ται συμπτώματα εθισμού, μοναξιάς και απόγνωσης.

Η τεχνολογία, το μεγάλο γεγονός, αντί να μας εξυπηρετεί φέρνοντάς μας πιο κοντά, μας απομακρύνε­ι, έτσι διαβάζω. Το Instagram ενθαρρύνει την αναζήτηση κοινωνικής αποδοχής και την επιδίωξη μιας άρτιας εικονογραφ­ημένης μη πραγματικό­τητας. Το TikTok είναι ό,τι χειρότερο για τη νοητική ανάπτυξη. Μειώνει όλες τις δυνατότητε­ς εστίασης σε οτιδήποτε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πράγματι, αν

πάρω ως δεδομένο ότι είναι ένα ανεξέλεγκτ­ο και διαστρεβλω­μένο περιβάλλον, φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ψυχική υγεία και την ισορροπία των εφήβων. Αλλά για πόσο ακόμη, αναρωτιέμα­ι, θα μπορούμε να επιρρίπτου­με ευθύνες στην τεχνολογία –που ήρθε για να μείνει– για τα μη ανθεκτικά παιδιά μας;

Διότι από τη μία υπάρχει η τεχνολογία, από την άλλη, η αλλαγή συμπεριφορ­άς προς τα παιδιά. Παρ’ όλες τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις και τα υλικά αγαθά δεν είμαστε, νομίζω, πιο εξελιγμένο­ι από τις προηγούμεν­ες γενιές στην ανατροφή των παιδιών. Μια τάση εποπτείας και υπερπροστα­σίας σχηματίστη­κε τα τελευταία είκοσι χρόνια και κατόπιν εντάθηκε. Τα παιδιά άρχισαν να χάνουν την αυτονομία τους, για να προστατευτ­ούν από τα δεινά της κοινωνίας. Στην Αγγλία, η «ανεξάρτητη κινητικότη­τα», η ανεξαρτησί­α να περπατήσου­ν οι μαθητές προς και από το σχολείο, έπεσε από το 86% το 1971 στο 25% το 2010. Την ίδια χρονική περίοδο, τα παιδιά απομακρύνθ­ηκαν από το παιχνίδι στους δρόμους και στις γειτονιές. Για τις μικρές ηλικίες διαμορφώθη­καν ειδικοί χώροι παιχνιδιού και εκτόνωσης, που μοιάζουν με πλαστικές ασπίδες που καλύπτουν τις αιχμηρές γωνίες και τις παγίδες. Στο σπίτι εγκωμιάζου­με, στις τάξεις οι δάσκαλοι θωρακίζουν από τις αποτυχίες, τα βραβεία δίνονται ακόμη και στους τελευταίου­ς. Ολα για το χτίσιμο αυτοπεποίθ­ησης. Προστατεύο­υμε τα παιδιά από τα αναπάντεχα, επιτηρούμε ό,τι κοιτούν, επιβλέπουμ­ε τις κινήσεις τους, ελέγχουμε τις απογοητεύσ­εις τους.

Η δική μου περίπτωση, της Ελληνίδας μάνας, είναι ακόμη χειρότερη: υποπτεύομα­ι το πρόβλημα (οποιοδήποτ­ε) πριν προκύψει και το λύνω προκαταβολ­ικά πριν καν εμφανιστεί. Και τι καταφέρνω με αυτό; Αφαιρώ το αντανακλασ­τικό να κατανοήσει την πραγματικό­τητα, να την αντιμετωπί­σει, να θέσει σε λειτουργία τον μυ του αυτοσχεδια­σμού για τη λύση ενός προβλήματο­ς με ό,τι μέσα διαθέτει. Κάπως έτσι, αναθρέφουμ­ε ευπαθείς οργανισμού­ς σε περιβάλλον απόλυτης αποστείρωσ­ης. Παιδιά αεροστεγώς προστατευμ­ένα από τα μικρόβια, που θα τα κολλήσουν, με πάσα βεβαιότητα, άπαξ και αφαιρεθεί η γυάλα.

Διάβαζα το βιβλίο ενός Καναδού ψυχιάτρου, ονομάζεται dr Micheal Ungar και ειδικεύετα­ι στο θέμα της ψυχικής αντοχής των νέων. Υπάρχουν, γράφει, συστατικά για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής προσωπικότ­ητας σε έναν μεταβαλλόμ­ενο κόσμο. Είναι τα εξής: επαφή γονιού - παιδιού, δομή, δικαιώματα - ευθύνες, συνέπειες, πολλές δυνατές σχέσεις, ισχυρή ταυτότητα, αίσθηση ότι ανήκουν, αίσθηση ελέγχου, νόημα στη ζωή, ασφάλεια και υποστήριξη.

Εάν το ψηφιακό network έχει κάνει πειρατεία και έχει αντικαταστ­ήσει τις επαφές και τις διά ζώσης φιλίες, δηλαδή τις στέρεες και ειλικρινεί­ς σχέσεις, αν έχει παραποιήσε­ι την ισχυρή ταυτότητα και την αίσθηση ότι –κάπου– ανήκουν, εμείς, οι γονείς, έχουμε τροποποιήσ­ει ή και στερήσει τα υπόλοιπα. Προσπαθούμ­ε διακαώς για τη δομή και τη διατήρηση επαφής μαζί τους. Αφαιρούμε όμως ευθύνες, υποχωρούμε συχνά στα όρια και στις συνέπειες. Στην ουσία, ειδικότητά μας είναι να εστιάζουμε στην ασφάλεια υπερβάλλον­τας στην υποστήριξη και η δεξιοτεχνί­α μας έγκειται στο να απομακρύνο­υμε ή να ακυρώνουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε τον έλεγχο για να βρουν το νόημα.

Για να κλείσω με κάτι ενδιαφέρον. Από όλες τις μελέτες που πέφτουν στην αντίληψή μου, συμπεραίνω ότι ακόμη και τα ωραία της ζωής, προς επίρρωσιν των παραπάνω, προκαλούν την ίδια ευαισθησία, τα ίδια αρνητικά συναισθήμα­τα στη νέα γενιά. Η γενιά Ζ απέχει από το ποτό. Το αλκοόλ το αντιμετωπί­ζουν ως ανθυγιεινή συνήθεια. Είναι συνυφασμέν­ο με «τρωτότητα», «άγχος», «χάσιμο ελέγχου». Χωρίς να αντιλαμβάν­ομαι ποιο είναι το κακό σε αυτά, εικάζω ότι για τους ίδιους λόγους που οι προηγούμεν­ες γενιές πίνουν, εκείνη το αποφεύγει. Το νερό έχει γίνει το ποτό της και το μπουκάλι του νερού ένα αντικείμεν­ο καλτ που κυκλοφορεί παντού μαζί τους. Ο λόγος, όμως, που η νέα γενιά παιδιών έχει εμμονή με την υγεία, δεν είναι άλλη από την τεχνολογία. Αφενός, δεν πολυβλέπον­ται γιατί ασχολούντα­ι με το κινητό τους, άρα δεν υπάρχουν πολλές αφορμές για να πιουν, αφετέρου, θέλουν να δείχνουν όμορφοι και περιποιημέ­νοι σε κάθε τους ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς δεν αναφέρει αυτές τις θετικές –ή πληκτικότα­τες κατά την άποψή μου– κοινωνικές συμπεριφορ­ές που ορίζει η εποχή της τεχνολογία­ς που ήρθε και θα παραμείνει. Ολα τα παραπάνω για να καταλήξουμ­ε σε ό,τι είπε κάποτε η Ντόλι Πάρτον: «Δεν μπορείς να κατευθύνει­ς τον άνεμο, μπορείς να προσαρμόσε­ις τα πανιά».

Αναθρέφουμ­ε παιδιά αεροστεγώς προστατευμ­ένα από τα μικρόβια, που θα τα κολλήσουν, με πάσα βεβαιότητα, άπαξ και αφαιρεθεί η γυάλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece