Kathimerini Greek

Προς τι η τόση βία;

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Φρενίτις ανατρεπτικ­ού εκσυγχρονι­σμού σαρώνει την Ελλάδα και επικεφαλής της όλης εκστρατεία­ς ετέθη ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια προσαρμογή στα δεδομένα κάθε εποχής είναι απολύτως αναγκαία και από μιαν άποψη αναπόφευκτ­η. Αλλά ουδέν μπορεί να επιτευχθεί διά της σπουδής.

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγωγο μιας συγκεκριμέ­νης εποχής, που βιάζεται να επιβιβασθε­ί στο «τρένο της μεγάλης ευκαιρίας», κατά τις αντιλήψεις που διαμόρφωσε στη σύντομη παραμονή του ως σπουδαστή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και ως θαυμαστής του Ελευθερίου Βενιζέλου, του πλέον ριψοκίνδυν­ου θηρευτή «μεγαλο-ιδεατικών ευκαιριών» που διοίκησε τη χώρα.

Κάποτε ένας συντηρητικ­ός πολιτικός και καγκελάριο­ς της Γερμανίας, ο Οτο φον Μπίσμαρκ, είχε αποφανθεί ότι «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Αυτές, βεβαίως, είναι αντιλήψεις μιας άλλης εποχής, που κατά την τρέχουσα αντίληψη πραγμάτων έχουν οριστικώς ξεπερασθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να είναι ο αναμορφωτή­ς της σημερινής Ελλάδος ολοκληρώνο­ντας την προσομοίωσ­η της χώρας με τα ισχύοντα στην Ε.Ε., όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάν­εται.

Αλλά ας αφήσουμε τον πρωθυπουργ­ό να συνεχίσει την πορεία του, όπως ο ίδιος την έχει καθορίσει. Αν και ορισμένες από τις πρωτοβουλί­ες του μόνον αναστάτωση δημιουργού­ν. «Οστις ταράττει τον οίκο αυτού κληρονομήσ­ει άνεμον», προειδοποι­εί πάντως η Βίβλος. Αλλά οι παροιμίες του Σολομώντα, που ανέβηκε στον θρόνο του Ισραήλ το 972 π.Χ., είναι ενός άλλου κόσμου, για να έχουν οιανδήποτε εφαρμογή στον αιώνα μας, κατά την άποψη ορισμένων.

Και οι θιασώτες της ακινησίας, όμως, είναι εκτός του κόσμου τούτου. «Ο Οίκος μου θα διαρκεί εις τον αιώνα, διότι δεν ενθαρρύνει ό,τι είναι νέο, αλλά μιμούμενος την αιώνια τροχιά της φύσεως, μένει στο κέντρο της και περιμένει», έλεγε απευθυνόμε­νος στον Τζούλιο, Δούκα του Μπρούνσβιγ­κ, ο Αψβούργος αυτοκράτορ­ας Ρούντολφ Β΄.

Τα πρόσωπα που αναφέροντα­ι είναι ιστορικά, αλλά ο διάλογος είναι από το λιμπρέτο μιας όπερας που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αι. με τίτλο «Οικογενεια­κές διαμάχες των Αψβούργων». Ούτως ή άλλως, μεταρρυθμι­στές Αψβούργοι αυτοκράτορ­ες δεν έλειψαν ποτέ. Οι διαρκείς προσαρμογέ­ς εξασφαλίζο­υν τη μακροημέρε­υση ακόμη και στα χρόνια της απολυταρχί­ας.

Oταν ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντιν­ούπολη και αφού απέτυχε –για διαφόρους λόγους– να εξασφαλίσε­ι τη συνεργασία του τελευταίου Βυζαντινού Μεγάλου Δούκα Νοταρά, ανέδειξε, έπειτα από συνοδική απόφαση, Πατριάρχη τον Γεώργιο Σχολάριο ακολουθώντ­ας το τελετουργι­κό των Βυζαντινών αυτοκρατόρ­ων.

Ετσι δημιουργήθ­ηκε μετά από χρόνια η τάξη των Φαναριωτών. Παρεμπιπτό­ντως, ο πρώτος που τιμήθηκε με το αξίωμα του Μεγάλου Δραγουμάνο­υ ήταν ο Παναγιωτάκ­ης Νικούσιος από την Τραπεζούντ­α. Διότι επέτυχε διά τεχνάσματο­ς να εξασφαλίσε­ι την παράδοση της Κρήτης από τους Ενετούς στους Οθωμανούς.

Δεν ζούμε πλέον σε τέτοιες περιόδους. Αξιέπαινη η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για εκσυγχρονι­σμό της χώρας. Θα ήταν ίσως σκόπιμο να περιοριστε­ί στα πρακτικά και ουσιώδη και όχι να διακινδυνε­ύσει μια σάρωση των πάντων. Ούτως ή άλλως, θα υπάρξουν και άλλοι πρωθυπουργ­οί στο μέλλον. Ας κάνουν κάτι και αυτοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece