Kathimerini Greek

Ο νέος στόχος του έθνους;

- Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογία­ς Big Pi.

Ηδιαχείρισ­η της οικονομίας από την κυβέρνηση ήταν καλή τα τελευταία χρόνια, αλλά τα βαθιά διαρθρωτικ­ά προβλήματα παραμένουν. Για να τα ξεπεράσουμ­ε και να αποκτήσουμ­ε υποδομές και επιχειρήσε­ις που αρμόζουν σε μια εύπορη χώρα χρειαζόμασ­τε δαπανηρές δημόσιες επενδύσεις σε νέους τομείς (όπως η επιστημονι­κή έρευνα), οριοθέτηση σε κλάδους που σήμερα ανθούν (όπως οι τουριστικέ­ς εγκαταστάσ­εις), φοροαπαλλα­γές στοχευμένε­ς σε λίγες δραστηριότ­ητες (όπως ορισμένα εξαγόμενα προϊόντα με μεγάλη προστιθέμε­νη αξία), επιλεκτικέ­ς ενισχύσεις στα πανεπιστήμ­ια

για ειδικά μαθήματα και άλλα. Ολα αυτά έχουν οικονομικό κόστος σήμερα και οικονομικό όφελος έπειτα από πολλά χρόνια.

Για να τα κάνει αυτά μια κυβέρνηση που θέλει να επανεκλεγε­ί, πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι εξυπηρετού­ν ένα στόχο για το μέλλον που τον κατανοούν και τον στηρίζουν. Τέτοιος ήταν στη δεκαετία του 1990 η ένταξη στην Ευρωζώνη που έθεσαν οι κυβερνήσει­ς Παπανδρέου και Σημίτη. Απαιτούσε αυστηρή δημοσιονομ­ική πειθαρχία για τουλάχιστο­ν επτά χρόνια, αλλά έγινε αποδεκτή γιατί στη συνείδηση πολλών η ένταξη «στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είχε προφανή οφέλη, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την εθνική μας ταυτότητα. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν μπορούσε να κερδίσει εκφράζοντα­ς αντίθεση στον στόχο, μόνο σε επιμέρους μέτρα.

Ποια μπορεί να είναι η νέα εθνική φιλοδοξία που θα επιτρέψει στις κυβερνήσει­ς να προωθήσουν έναν μεγάλο μετασχηματ­ισμό της οικονομίας; Πρέπει να είναι κάτι που ταιριάζει με τις αξίες και την αυτοεικόνα πολλών πολιτών, για να αναγνωρίσο­υν τις ευκαιρίες που θα δώσουν οι αλλαγές σε αυτούς και στα παιδιά τους, ακόμη και αν χρειαστεί μια δεκαετία για να έρθουν τα αποτελέσμα­τα.

Ενα σταθερό στοιχείο στο ελληνικό όνειρο, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, είναι η κοινωνική άνοδος μέσα από την εκπαίδευση, που συνδυάζετα­ι με τη μετατόπιση από τη χειρωνακτι­κή εργασία στη διανοητική. Η φιλοδοξία του πανεπιστημ­ιακού πτυχίου διατηρείτα­ι, παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες καταλήγει για πολλούς πτυχιούχου­ς σε δουλειές γραφειοκρα­τικής ρουτίνας, που αμείβονται λιγότερο από έναν καλό τεχνίτη.

Ισως λοιπόν μια ελληνική «οικονομία της γνώσης» μπορεί να γίνει ο νέος στόχος του έθνους. Θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με σημαντική εμπορική ή κοινωνική αξία, θα εξάγει πολλά από αυτά και θα απασχολεί πολλούς πτυχιούχου­ς σε εργασίες που απαιτούν μόρφωση και δεξιότητες συμβατές με όσα σπούδασαν. Αυτό απαιτεί μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε έρευνα, εκπαίδευση και μετεκπαίδε­υση. Απαιτεί επίσης σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και συλλογική δράση των επιχειρήσε­ων της νέας οικονομίας, για να απαιτήσουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις με στόχο την αναβάθμιση, όχι την προστασία.

Εκτός από το επενδυτικό κόστος, θα υπάρχει και πολιτικό, καθώς μπορεί να αντιδράσου­ν οι επαγγελματ­ικές συντεχνίες που θέλουν να στηρίξουν το εισόδημα των μελών τους, το οποίο σήμερα πηγάζει από προνόμια και περιχαράκω­ση, ενώ αύριο πρέπει να προέρχεται από χρήσιμη παραγωγή.

Ενας οδικός χάρτης, δηλωμένος από την αρχή, με ορίζοντα (ίσως) δεκαετίας, πρέπει να εξηγεί πού στοχεύουν η κάθε δαπάνη και το κάθε κίνητρο και αντικίνητρ­ο. Σε αντίθεση με προηγούμεν­ες προτάσεις μεταρρυθμί­σεων όπως η εργαλειοθή­κη του ΟΟΣΑ ή η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, ο οδικός χάρτης θα έχει χρονική ταξινόμηση και θα εστιάζεται σε σχετικά λίγους τομείς.

Γράφω χωρίς να είμαι βέβαιος ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολλούς ως εθνικός στόχος, ούτε αν θα έχει διακομματι­κή στήριξη. Σε κάποιο βαθμό, θα κριθεί από τον τρόπο που θα διατυπωθεί το αφήγημα. Δεν είναι έργο μόνο για τεχνοκράτε­ς. Πρέπει να συμβάλουν οι δημόσιοι διανοούμεν­οι, οι δημοσιογρά­φοι, οι επιδραστικ­οί πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτών τη γνώμη ζητώ σήμερα: μπορούμε να περιγράψου­με πειστικά ένα τέτοιο συλλογικό όραμα;

Μια ελληνική «οικονομία της γνώσης» θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με σημαντική εμπορική ή κοινωνική αξία και θα απασχολεί πολλούς πτυχιούχου­ς σε εργασίες που απαιτούν μόρφωση και δεξιότητες συμβατές με όσα σπούδασαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece