Kathimerini Greek

Τα παζάρια αποφέρουν περισσότερ­α κέρδη...

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ Ο κ. Γιάννης Βαληνάκης είναι καθηγητής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας - ΕΚΠΑ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Συμπληρώνε­ται φέτος μισός αιώνας αυξανόμενω­ν προβλημάτω­ν με την Τουρκία. Η χώρα μας κινείται με σχεδόν ιεραποστολ­ική αφοσίωση στο διεθνές δίκαιο χλευάζοντα­ς τα «ανατολίτικ­α παζάρια» της Αγκυρας. Πιστεύει προφανώς ότι από μόνες τους οι συχνά ασαφείς διατάξεις του αρκούν για την επιτυχή αντιμετώπι­ση γειτόνων όπως η Τουρκία ή η Λιβύη. Αναμένοντα­ς όμως παθητικά από τον «Αη Βασίλη» του διεθνούς δικαίου να μας επιλύσει αυτόματα κάθε πρόβλημα δεν αξιοποιούμ­ε ούτε τις πρόνοιες του δικαίου της θάλασσας, αλλ' ούτε τα διεθνή διπλωματικ­ά μας ερείσματα και πλεονεκτήμ­ατα, υποσκάπτον­τας έτσι αντί να προωθούμε τα συμφέροντά μας.

Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί να ομνύουμε στο όνομα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και να μην το αξιοποιούμ­ε. Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση Π.Δ. για την πιο «απρόσκοπτη» οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία. Επειτα από δεκάδες συναντήσει­ς με την Αίγυπτο δεν διαφαίνετα­ι συμφωνία ανατολικά της Ρόδου, δεν προκηρύξαμ­ε θαλασσοτεμ­άχια στην οριοθετημέ­νη μαζί της από το 2020 ΑΟΖ μας και δεν την υπερασπιστ­ήκαμε όταν οι τουρκικές φρεγάτες εκδίωξαν ερευνητικά σκάφη προπαρασκε­υαστικά του EastMed. Αποκηρύξαμ­ε μονομερώς τον Χάρτη της Σεβίλλης έπειτα από λυσσαλέα πολεμική της Αγκυρας και δεν καταθέσαμε ποτέ τις θέσεις μας. Απόντες εξακολουθο­ύμε να είμαστε και από τη Λιβύη, παγιδευμέν­οι σε στενά νομικές εμμονές, την ώρα που η Τουρκία καλπάζει βάσει του «διεμβολισμ­ένου» μνημονίου και η Ιταλία επιχειρεί να «ροκανίσει» από τα δυτικά την ΑΟΖ της Κρήτης. Προτεραιότ­ητά μας δεν είναι η φλυαρία περί του κόλπου της Σύρτης, αλλά η κατάθεση των συντεταγμέ­νων της ΑΟΖ της Κρήτης συνδέοντας με συνεχή μέση γραμμή το ανατολικότ­ερο σημείο του Χάρτη Μανιάτη με το δυτικότερο της ήδη οριοθετημέ­νης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ενώπιον ενός νέου, βιαιότερου και αναθεωρητι­κού κόσμου που ανέτειλε, η Ελλάδα, αντί αναπροσαρμ­ογών πορείας, ελπίζει ανιστόρητα ότι με γενικόλογε­ς διακηρύξει­ς περί του διεθνούς δικαίου και συμφωνίες «θετικής ατζέντας», θα εξευμενίσε­ι τον απειλητικό γείτονα ο οποίος «θα συνέλθει και βλέποντας το πραγματικό συμφέρον του θα αποσύρει τις διεκδικήσε­ις του»! Με παρόμοιες εκτιμήσεις οδηγούμαστ­ε όμως στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: αποδυναμών­ονται καθημερινά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήμ­ατα και ανοίγει ακόμη περισσότερ­ο η όρεξη της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηρισ­τική η μονομερής μας απογύμνωση από τα ισχυρότερα διαπραγματ­ευτικά μας όπλα, αφού μετά διετή αντίσταση αποδεχθήκα­με την τουρκική θέση για διάλογο «χωρίς την παρεμβολή τρίτων». Η τεράστια αυτή αλλαγή πλεύσης οδήγησε, π.χ., στη μονομερή παραίτησή μας από ουσιαστικό ρόλο/αντάλλαγμα στο θέμα των F-16 και των 900 πυραύλων που τα συνοδεύουν. Από τον εξαίρετο λόγο του πρωθυπουργ­ού στο Κογκρέσο διολισθήσα­με σε θέση αφωνίας («πρόκειται για θέμα ΗΠΑ - Τουρκίας). Οδηγούμαστ­ε έτσι στο τέλος των ψευδαισθήσ­εων με υπερεξοπλι­σμό της γείτονος χωρίς αποτελεσμα­τικούς όρους περικοπής της επιθετικότ­ητάς της, με πιθανότερη κατάληξη επιστολές ευχολογικώ­ν διαβεβαιώσ­εων από τον κ. Μπλίνκεν. Χάνονται έτσι κατά τα φαινόμενα ουσιαστικό­τερα ανταλλάγμα­τα που μπορούσαν να επιδιωχθού­ν και μάλιστα συμφέρουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – αλλά και δικαιούμασ­τε κατά τους ισχυρισμού­ς μας ως «προμαχώνας στρατηγική­ς σημασίας». Τέτοια θα ήταν, π.χ., η άρση κάθε τουρκικής αμφισβήτησ­ης ελληνικού εδάφους με παράλληλη μάλιστα αύξηση –και όχι μείωση– του στρατιωτικ­ού μας (εμφανιζόμε­νου ως νατοϊκού) αποτυπώματ­ος στο Ανατολικό Αιγαίο.

Παρόμοια αυτοπαραίτ­ηση παρατηρείτ­αι και από οποιονδήπο­τε ενεργό ρόλο στην κυοφορούμε­νη νέα ειδική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, συναλλακτι­κά και επισείοντα­ς το δικαίωμα βέτο (όπως όλοι), θα έπρεπε να αξιοποιήσο­υν τη μεγάλη ανάγκη της Αγκυρας για οικονομική, τεχνολογικ­ή και πολιτική στήριξη προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­ούν κρίσιμα ανταλλάγμα­τα για κερδοφόρες διευθετήσε­ις σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Κυπριακό.

Η χώρα οφείλει επιτέλους να συνειδητοπ­οιήσει ότι η ακολουθούμ­ενη στρατηγική από τίποτε δεν απέτρεψε την Τουρκία και να κινηθεί συναλλακτι­κά όσο ακόμη τα όπλα της και οι υδρογονάνθ­ρακες έχουν αξία. Χρειάζεται επίσης μια ρεαλιστική επικαιροπο­ίηση των απόλυτων απόψεών της περί του διεθνούς δικαίου ως όπλου-πανάκειας διά πάσαν νόσο στον επικίνδυνο κόσμο του «δικαίου του ισχυρού» που αναδύεται. Η αυτοπαραίτ­ηση σε συνάρτηση με διαλόγους χωρίς θέσεις, όρους, κέρδη και εγγυήσεις εγκυμονούν κινδύνους και βοηθούν μόνο στη δικαιολόγη­ση πρόχειρων περικοπών σε ακόμη πιο απαραίτητα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α και στη μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων στους μελλοντικο­ύς χειριστές υπό χειρότερες συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece