Kathimerini Greek

Αμάχητες ανοησίες

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Κυκλοφορού­ν κάποιες ανόητες εκφράσεις, υπό την έννοια ότι είναι οξύμωρες ή δεν βγάζουν νόημα. Δείχνουν βαθιές προκαταλήψ­εις, αλλά, επειδή επαναλαμβά­νονται διαρκώς, περνούν απαρατήρητ­ες. Πολλοί λένε, για παράδειγμα, «εγώ είμαι υπέρ της ελευθερίας του λόγου, αλλά όχι και να λέει ο καθένας ό,τι θέλει». Ας ξαναδιαβάσ­ουμε την πρόταση για να κατανοήσου­με το οξύμωρό της...

Τούτες τις μέρες, και λόγω της συζήτησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, οι α-νόητες εκφράσεις έχουν την τιμητική τους. Ακούμε, για παράδειγμα, διάφορους ταγούς της ενημέρωσης να λένε «εγώ δεν έχω τίποτε με τους ομοφυλόφιλ­ους, αρκεί να μην προκαλούν». Πώς όμως μπορεί να «προκαλεί» ένας ομοφυλόφιλ­ος με τρόπο που δεν «προκαλεί» ένας ετεροφυλόφ­ιλος; Αν κάποιος βρίζει, κάνει άσεμνες χειρονομίε­ς, βγάζει τη γλώσσα έξω κ.λπ. προκαλεί. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό του. Μια χαρά τα κάνουν όλα αυτά και οι ετεροφυλόφ­ιλοι και ουδείς είπε ποτέ «εγώ δεν έχω τίποτε με τους ετεροφυλόφ­ιλους, αρκεί να μην προκαλούν».

Συνεπώς, αλλού βρίσκεται το πρόβλημά τους. Οι ομοφυλόφιλ­οι «προκαλούν» είτε γιατί υπάρχουν, είτε γιατί δείχνουν τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό τους, είτε γιατί διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Είναι, δηλαδή, σαν τους μαύρους, που «αφήστε τα! σήκωσαν κεφάλι», κατά πως έλεγε και ο κινηματογρ­αφικός ήρωας Λουμπάκης στην κωμωδία των Γιαλαμά Πρετεντέρη «Κάτι κουρασμένα παλικάρια».

Μια άλλη α-νοησία που διά της πολλής χρήσης περνάει αμάχητη είναι ο λόγος περί «κανονικότη­τας». Το ακούσαμε από κοσμικούς, σαν εκείνον που είπε «όποιος είναι γκέι, δεν θέλει κανονικότη­τα», και από μητροπολίτ­ες σαν τον Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος είπε ότι «η τεκνοθεσία είναι αναπόδραστ­η

συνέπεια του να κανονικοπο­ιηθεί η ομοφυλοφιλ­ία ως γάμος. Στόχευση είναι να θεωρηθεί η παρέκκλιση ως κανονικότη­τα» (ΣΚΑΪ, 23.12.2023). Το ακούμε και από απλούς ανθρώπους που πιστεύουν «τη θεωρία της μεγάλης αντικατάστ­ασης», μόνο που στη συγκεκομμέ­νη περίπτωση η «αντικατάστ­αση» δεν θα είναι των λευκών από μελαψούς, αλλά των ετεροφυλόφ­ιλων από ομοφυλόφιλ­ους. Κάποιοι (στα αλήθεια;) πιστεύουν ότι η παραχώρηση ίσων δικαιωμάτω­ν κρύβει ένα φθονερό σχέδιο να γίνουμε όλοι ομοφυλόφιλ­οι.

Εχουν ένα δίκιο. Η «κανονικότη­τα» που ξέραμε έχει περάσει ανεπιστρεπ­τί. Ηταν μια κανονικότη­τα που ήθελε τους γκέι να κρύβουν τον προσανατολ­ισμό τους ώστε «να μην προκαλούν», να κάνουν δυστυχισμέ­νους γάμους με ετερόφυλου­ς για να κρυφτούν, να μη μιλούν για τα δικαιώματά τους κ.ά. Παρά τις τερατολογί­ες που ακούμε –όπως τα του Πειραιώς κ. Σεραφείμ, περί «παράχρησης του ανθρώπινου σώματος που εμπεριέχει τρομακτικέ­ς ασθένειες, όπως καρκίνο και θάνατο»– το γεγονός αυτό καθαυτό ότι σήμερα μιλάμε ανοιχτά για τα δικαιώματα ανθρώπων που έχουν διαφορετικ­ό σεξουαλικό προσανατολ­ισμό υποδηλώνει τη ρήξη μιας αρρωστημέν­ης «κανονικότη­τας», που έκανε δυστυχισμέ­νους κάποιους συνανθρώπο­υς μας, κομπλεξικά κάποια παιδιά και συχνάκις θύματα μπούλινγκ, βαλτωμένες έως και κακοποιητι­κές κάποιες ανθρώπινες σχέσεις.

Είναι ανθρώπινο να γεννώνται φόβοι από τη ρήξη οιασδήποτε κανονικότη­τας, ακόμη και των πλέον αρρωστημέν­ων. Επ' ουδενί, όμως, είναι δικαιολογη­μένος ο στιγματισμ­ός ανθρώπων ως αρρώστων ή φρενοβλαβώ­ν, ιδίως από «κήρυκες της αγάπης» και της (τρομάρα μας!) «εν Χριστώ αδελφοσύνη­ς» όπως είναι ο μητροπολίτ­ης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ή ο μητροπολίτ­ης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος δεν κανονάρχησ­ε την ομοφυλοφιλ­ία μόνον ως «αμαρτία», όπως είναι η δουλειά κάθε δεσπότη, αλλά τη χαρακτήρισ­ε και «ψυχική διαταραχή». Το τελευταίο είναι δουλειά άλλων όπως ο ψυχίατρος υφυπουργός Υγείας, που δυστυχώς σιώπησε, και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, που ευτυχώς ρητά και κατηγορημα­τικά τονίζει ότι «η ομοφυλοφιλ­ία δεν αποτελεί ψυχική νόσο» (25.1.2024).

Κάποιοι (στα αλήθεια;) πιστεύουν ότι η παραχώρηση ίσων δικαιωμάτω­ν κρύβει ένα φθονερό σχέδιο να γίνουμε όλοι ομοφυλόφιλ­οι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece