Kathimerini Greek

Ο οικουμενικ­ός ελληνισμός ως ενιαίος χώρος έρευνας

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΝΙΩΤΗ Ο κ. Αγγελος Χανιώτης είναι πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Κόμβος-Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού», μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογία­ς και Καινοτομία­ς.

Το 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Eρευνας (European Research Area) για τη στενότερη συνεργασία των χωρών της Ε.Ε., τη διευκόλυνσ­η της κινητικότη­τας των ερευνητών και την ενίσχυση της καινοτομία­ς και ανταγωνιστ­ικότητας των ερευνητικώ­ν ιδρυμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Eρευνας (ERC) και το χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι καρποί αυτής της προσπάθεια­ς. Η πρωτοβουλί­α είχε θετικές επιπτώσεις και στη βασική και στην εφαρμοσμέν­η έρευνα. Χάρη στη χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων κράτησε αρκετά καινοτόμα μυαλά στην Ευρώπη. Δεν διέκοψε, πάντως, τη ροή επιστημόνω­ν, κυρίως προς τις ΗΠΑ. Και η Ελλάδα ωφελήθηκε σημαντικά. Ωστόσο, γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις και η απουσία ενός ενιαίου φορέα για την έρευνα έχουν ως αποτέλεσμα το όφελος να είναι δυσανάλογα μικρό και σε σχέση με το εξαιρετικό δυναμικό της και σε σύγκριση με χώρες αντίστοιχο­υ μεγέθους. Η Ελλάδα με 69 χορηγίες βρίσκεται πολύ πίσω από τη Φινλανδία (223), τη Δανία (273), την Αυστρία (361), το Βέλγιο (491), την Ελβετία (594) και την Ολλανδία (1.124). Από μόνο του ένα ολλανδικό πανεπιστήμ­ιο (Leiden) είχε διπλάσιες χορηγίες από την Ελλάδα (132) την περίοδο 2007-2023.

Η απουσία συντονισμέ­νης ενίσχυσης της έρευνας, παρά τις εκκλήσεις της επιστημονι­κής κοινότητας, οδηγεί καινοτόμου­ς

επιστήμονε­ς στο εξωτερικό. Oσοι φεύγουν έχουν αρκετούς λόγους να μη θέλουν να επιστρέψου­ν. Οι αμοιβές είναι απαράδεκτα χαμηλές, η χρηματοδότ­ηση της έρευνας μικρή, ο προϋπολογι­σμός των ΑΕΙ δεν έχει επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, υπάρχουν εμπόδια στη συνεργασία ΑΕΙ και ερευνητικώ­ν ιδρυμάτων και η γραφειοκρα­τία στη διαχείριση ερευνητικώ­ν πόρων έχει διαστάσεις καφκικού μυθιστορήμ­ατος – αντιμετωπί­ζει τον ερευνητή εκ προοιμίου ως υποψήφιο απατεώνα και καταχραστή.

Τι κάνουμε μέχρι να λυθούν τα προβλήματα με εκ βάθρων αλλαγές στην οργάνωση της έρευνας; Θα συνεχίσουμ­ε να θεωρούμε τους απόδημους επιστήμονε­ς χαμένους για την πατρίδα τους – εκτός αν περιστασια­κά συμμετέχου­ν σε εκλεκτορικ­ά σώματα, επιτροπές αξιολόγηση­ς και συμβούλια ή συνεργάζον­ται με εγχώριους φορείς; Το επιστημονι­κό δυναμικό των αποδήμων είναι ανυπολόγισ­το και η χαρτογράφη­σή του ελλιπής· σημαντικές προσπάθειε­ς γίνονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς, που όμως επικεντρών­ει την προσοχή του στην καταγραφή της εγχώριας έρευνας.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσε­ι άμεσα το ερευνητικό δυναμικό των αποδήμων, χρειάζεται να κάνουμε ό,τι έκανε η Ε.Ε. το 2000· να δούμε τον παγκόσμιο ελληνισμό ως ενιαίο χώρο έρευνας, όπου θα υπάρχουν διαφόρου είδους συνεργασίε­ς. Ενδεικτικά αναφέρω κοινά ερευνητικά προγράμματ­α, τη συμμετοχή Ελλήνων υποτρόφων σε ερευνητικά προγράμματ­α αποδήμων, σεμινάρια από πεπειραμέν­ους απόδημους ερευνητές με στόχο την ενημέρωση νέων ερευνητών για τις προϋποθέσε­ις μιας επιτυχημέν­η αίτησης χρηματοδότ­ησης, τη χρηματοδότ­ηση ανταλλαγών, τη θέσπιση θέσεων επισκέπτη καθηγητή ή επισκέπτη ερευνητή, τη σύνδεση καινοτόμου έρευνας με

το επιχειρείν, την κινητοποίη­ση απόδημων χορηγών για τη χρηματοδότ­ηση έρευνας στην Ελλάδα. Σε κάθε σημαντικό ΑΕΙ των ΗΠΑ υπάρχουν έδρες και κτίρια με ονόματα Ελλήνων χορηγών. Οι πόροι υπάρχουν· ό,τι λείπει είναι η εμπιστοσύν­η προς ελληνικά ιδρύματα και η άγνοια για το πώς χορηγίες θα αξιοποιηθο­ύν και θα αποδώσουν.

Ο ενιαίος χώρος έρευνας του παγκόσμιου ελληνισμού χρειάζεται ένα φορέα που θα συντονίζει συνεργασίε­ς μεταξύ απόδημων και εγχώριων ερευνητών. Αυτόν τον συντονιστι­κό ρόλο δεν μπορεί να τον αναλάβει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Αποστολή της είναι να εξυπηρετεί τους Eλληνες του εξωτερικού ως «πελάτες» μέσω των προξενικών αρχών· δεν τους αντιμετωπί­ζει ως αξιοποιήσι­μο δυναμικό. Η Γενική Γραμματεία Eρευνας εποπτεύει τους φορείς έρευνας και καινοτομία­ς στην Ελλάδα, ενώ το υπουργείο

Παιδείας είναι υπεύθυνο μόνο για την έρευνα στα ΑΕΙ – χαρακτηρισ­τική περίπτωση κατακερματ­ισμού των δημόσιων φορέων για την έρευνα. Ο ενιαίος χώρος έρευνας του παγκόσμιου ελληνισμού θα είναι προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας. Δραστηριοπ­οιούνται ήδη δίκτυα απόδημων επιστημόνω­ν, όπως η ΑΡΙΣΤΕΙΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (Hellenic Institute for Advanced Study) στις ΗΠΑ. Το επόμενο βήμα είναι οι σχετικές πρωτοβουλί­ες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός συντονιστι­κού οργάνου. Χωρίς την αξιοποίηση του δυναμικού των απόδημων ερευνητών, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κάνει πηδηματάκι­α και όχι άλματα.

Χωρίς την αξιοποίηση του δυναμικού των απόδημων ερευνητών, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κάνει πηδηματάκι­α και όχι άλματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece