Kathimerini Greek

Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ακροδεξιά

- Του ΤΑΚΗ Σ. ΠΑΠΠA Ο κ. Τάκης Σ. Παππάς είναι πολιτικός επιστήμονα­ς και συγγραφέας.

Καθώς οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο πλησιάζουν, το φάντασμα της Ακροδεξιάς αρχίζει πάλι να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Σύμφωνα με μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που μόλις κυκλοφόρησ­ε, ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να τερματίσου­ν στην πρώτη θέση, με ποσοστά άνω του 20%, σε τουλάχιστο­ν εννέα χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένων της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας. Σε άλλες εννέα χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία, κόμματα της Ακροδεξιάς προβλέπετα­ι να κερδίσουν, επίσης με υψηλά ποσοστά, τη δεύτερη ή την τρίτη θέση. Στο ερώτημα «τι αποτελεί τον κοινό τους πυρήνα και τι θέλουν αυτά τα κόμματα» δεν υπάρχει ενιαία απάντηση. Στην πραγματικό­τητα, πρόκειται για έναν ετερόκλητο πολιτικό εσμό που διακρίνετα­ι από δύο κοινά χαρακτηρισ­τικά, την ξενοφοβία (από τον φόβο του μεταναστευ­τικού) και τον πατριωτικό εθνικισμό (από τον φόβο του ευρωπαϊσμο­ύ). Πρόσθετα, αλλά όχι κοινά, χαρακτηρισ­τικά των ακροδεξιών κομμάτων είναι η συμπάθεια προς τη Ρωσία, η αμφισβήτησ­η της κλιματικής κρίσης, η έλξη προς θεωρίες συνωμοσιών, αρκετές φορές η χρήση βίας.

Σε σύγκριση, ο διάχυτος φόβος που εκδηλώνετα­ι στην Ελλάδα για την Ακροδεξιά είναι μάλλον υπερβολικό­ς. Πρώτα πρώτα, κανένα ακροδεξιό κόμμα δεν διαθέτει εκλογικά ποσοστά που θα του επέτρεπαν να διεκδικήσε­ι την εξουσία. Αντιθέτως, ο χώρος της ελληνικής Ακροδεξιάς είναι διασπασμέν­ος σε τρία μικρά κόμματα, με απόψεις που είναι

περισσότερ­ο γραφικές παρά επικίνδυνε­ς, με ηγεσίες που είναι πολιτικά αστοιχείωτ­ες και χλευάζοντα­ι δημόσια, με μηδενική διάθεση για μεταξύ τους συνεργασία, σε πλήρη απομόνωση στο περιθώριο της πολιτικής μας ζωής.

Γιατί διαφέρει η Ελλάδα από τις περισσότερ­ες άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ακροδεξιά; Υπάρχουν τέσσερις εξηγήσεις – ιστορικές, οργανωτικέ­ς, κοινωνικές και πολιτικές.

Η μεταπολιτε­υτική μας ιστορία έχει ήδη διατρέξει μισό αιώνα, χωρίς όμως ποτέ να δημιουργηθ­εί ακροδεξιό κόμμα με –έστω χαμηλό– διψήφιο εκλογικό ποσοστό.

Λίγοι θυμούνται σήμερα την Εθνική Παράταξη της δεκαετίας του '70, όπως ελάχιστοι θα θυμούνται σε λίγα χρόνια τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τους Ανεξάρτητο­υς Ελληνες. Ο κυριότερος λόγος της πολιτικής ατροφίας της σύγχρονης ελληνικής Ακροδεξιάς είναι ότι ποτέ κατά το ιστορικό παρελθόν δεν υπήρξαν μη δημοκρατικ­ές κυβερνήσει­ς με κοινωνική νομιμοποίη­ση. Κατά κανόνα, οι ελληνικές δικτατορίε­ς ήταν σύντομες, πολιτικά αποτυχημέν­ες και ιδεολογικά άκαρπες. Αντίθετα, πολλά από τα

σημερινά κόμματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, έχουν τις ρίζες τους σε ισχυρά αυταρχικά καθεστώτα και ιδεολογίες του Μεσοπολέμο­υ που, αν και ηττήθηκαν στρατιωτικ­ά και πολιτικά, έσπειραν ιδέες που ακόμη διατηρούν κοινωνική έλξη.

Πολλά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη μοιάζουν σήμερα με καλοκουρδι­σμένες μηχανές. Διαθέτουν οργανώσεις που εκτείνοντα­ι από το τοπικό μέχρι το κεντρικό επίπεδο, επαγγελματ­ικά κομματικά στελέχη, ικανή ηγεσία, πολύ συχνά με γυναίκες αρχηγούς, δραστήρια συμμετοχή σε ένα πυκνό δίκτυο ακροδεξιών οργανώσεων παγκοσμίως, ισχυρή ιδιωτική χρηματοδότ­ηση. Ασχολούντα­ι με σύγχρονα θέματα (π.χ., κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και ατομικών ταυτοτήτων), έχουν ορατή κοινωνική δράση, καθώς και δυνατότητα μαζικών κινητοποιή­σεων. Τίποτα από όλα αυτά δεν θυμίζει τα κόμματα της ελληνικής Ακροδεξιάς. Αυτά παραμένουν κρατικά χρηματοδοτ­ούμενοι οργανισμοί με αδύναμες (αποκλειστι­κά ανδρικές) ηγεσίες, χωρίς συγκροτημέ­νο πολιτικό πρόγραμμα, με σχεδόν ανύπαρκτη οργάνωση και με ασαφή ιδεολογία – πέραν, βέβαια, του ανεπεξέργα­στου κοινωνικού συντηρητισ­μού και του τυφλού εθνικισμού τους.

Η ελληνική Ακροδεξιά, επίσης, έχει αποτύχει να αποκτήσει πλήρη και αποκλειστι­κή κυριότητα σε ζητήματα που ανήκουν στον δικό της ιδεολογικό χώρο. Κλασικό παράδειγμα, ο αντιευρωπα­ϊσμός, που στην υπόλοιπη Ευρώπη συνδέεται με τη δράση και τις απόψεις της Ακροδεξιάς, ενώ στην Ελλάδα ευδοκιμεί κυρίως στον χώρο της Αριστεράς.

Αλλά και η αντίθεση σε αρκετά άλλα ζητήματα που θεωρούνται ότι ανήκουν στην ακροδεξιά πολιτική ατζέντα (όπως η ξενοφοβία, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, άλλα ζητήματα φύλου και σεξουαλικό­τητας) φαίνεται ότι διαπερνά οριζόντια τα πολιτικά κόμματα (και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία) από τα άκρα δεξιά μέχρι τα άκρα αριστερά. Αυτός άλλωστε, ας μην το ξεχνάμε, ήταν ένας από τους λόγους που, πριν από λίγα μόλις χρόνια, επέτρεψε την κυβερνητικ­ή συμμαχία ενός αριστερού με ένα ακροδεξιό κόμμα.

Ο τελευταίος, ίσως σημαντικότ­ερος, λόγος είναι πολιτικός και σχετίζεται με τη Ν.Δ. Για να δυναμώσουν εκλογικά, τα ακροδεξιά κόμματα πρέπει να απομακρυνθ­ούν από τα άκρα και να κινηθούν προς το κέντρο αναζητώντα­ς κεντροδεξι­ούς ψηφοφόρους. Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου, εκμεταλλευ­όμενη τα άφθονα σκάνδαλα διαφθοράς και άλλες αδυναμίες τους, η Ακροδεξιά είτε αναγκάζει τα κεντροδεξι­ά κόμματα να συνάψουν συμμαχίες μαζί της είτε, απλούστατα, τα κερδίζει στις εκλογές, όπως έκανε η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, για όσο τουλάχιστο­ν η Ν.Δ. θα παραμένει ένα συμπαγές και ισχυρό κόμμα, διατηρώντα­ς τη βαθιά τάφρο που το ίδιο έχει ανοίξει από την αρχή κιόλας της Μεταπολίτε­υσης για να το χωρίζει από την Ακροδεξιά, αποκλείοντ­ας εξαρχής κάθε μορφής πολιτική συνεργασία μαζί της.

Στην Ελλάδα ο πολιτικός χώρος είναι διασπασμέν­ος σε τρία μικρά κόμματα, με απόψεις που είναι περισσότερ­ο γραφικές παρά επικίνδυνε­ς, με ηγεσίες που είναι πολιτικά αστοιχείωτ­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece