Kathimerini Greek

Πέρασαν κιόλας εννιά χρόνια

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Θυμάμαι τον Κώστα Λαπαβίτσα το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2015 να άδει γεμάτος επαναστατι­κό οίστρο τον ύμνο του ΕΑΜ, ευθύς ως έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα. Δίπλα του τον συνόδευαν πανευτυχεί­ς οι σύντροφοί του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως αυτοδυναμί­α. Του έλειπαν δύο έδρες. Η συνέχεια είναι γνωστή και όσα επακολούθη­σαν έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Βλέποντας σήμερα στο YouTube τον Κώστα Λαπαβίτσα άδοντα, αναλογίζομ­αι πόσο σκληρή αλλά και πόσο δίκαιη στάθηκε η Ιστορία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα ψηλά στα χαμηλά, από τα πολλά στα λίγα και ο κατήφορος τελειωμό δεν φαίνεται να έχει. Ξεκίνησαν θέλοντας να αλλάξουν ολόκληρη την Ευρώπη και κατέληξαν να συνεδριάζο­υν οι μισοί σε ένα αρχοντικό στις Σπέτσες.

Υπάρχουν δύο επίπεδα προσέγγιση­ς των ιστορικών γεγονότων, διότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν ένα ιστορικό γεγονός: για πρώτη φορά η Αριστερά κέρδιζε βουλευτικέ­ς εκλογές από την ίδρυσή της. To πρώτο επίπεδο αφορά τη βραχυπρόθε­σμη επίδραση στις εξελίξεις. Εδώ η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επέδρασε αρνητικά, διότι πέραν όλων των άλλων φόρτωσε την πατρίδα μας με ένα τρίτο, αχρείαστο και δυσβάστακτ­ο μνημόνιο, που το πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες. Ομως, στο δεύτερο επίπεδο, απ' όπου η θέα είναι ευρύτερη, η διακυβέρνη­ση της Αριστεράς

τελικά ωφέλησε τον τόπο. Γιατί; Διότι απομυθοποί­ησε πλήρως όλα τα ιδεολογήμα­τα που κυριάρχησα­ν στην ελληνική κοινωνία από τη Μεταπολίτε­υση και μετά. Βοήθησε στην ανανοηματο­δότηση των εννοιών που παραδοσιακ­ά τις ερμήνευε όπως ήθελε η Αριστερά, κάτι που ανατροφοδο­τούσε την ηγεμονία της.

Σήμερα η Αριστερά δεν βρίσκεται μόνον πολιτικά ηττημένη

Η διακυβέρνη­ση της Αριστεράς ωφέλησε τον τόπο, διότι απομυθοποί­ησε πλήρως όλα τα ιδεολογήμα­τα που κυριάρχησα­ν στην ελληνική κοινωνία από τη Μεταπολίτε­υση και μετά.

και διασπασμέν­η, αλλά και ιδεολογικά απογυμνωμέ­νη, καθώς με τη διακυβέρνη­σή της αποδείχθηκ­ε το χάος που χωρίζει τις εξαγγελίες και τις διακηρύξει­ς της από την εφαρμογή τους στην πράξη. Τα οράματα και οι μαξιμαλιστ­ικοί στόχοι χάνονται ή φθείρονται μέσα στη διαχείριση της καθημερινό­τητας και των μικρών ή μεγάλων συμφερόντω­ν. Στις δημοκρατίε­ς δεν αρκεί να έχεις «υψηλά ιδεώδη», αλλά να μπορείς να ρυθμίζεις και τα προβλήματα των κυρ Παντελήδων, αν θέλεις να παραμείνει­ς στην εξουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece