Kathimerini Greek

Η στάση της Ιεραρχίας

-

Ο κυβερνητικ­ός σχεδιασμός για τη θεσμοθέτησ­η του πολιτικού γάμου συναντά τη σθεναρή αντίδραση της Εκκλησίας ήδη πριν από την ολοκλήρωσή του. Για την Εκκλησία είναι θέμα αρχής. Ο γάμος για αυτήν δεν αντιμετωπί­ζεται ως δικαιοπραξ­ία ή απλώς ως πράξη ιδιωτικής ευσέβειας, αλλά αποτελεί μυστήριο, γεγονός που συνέχει όλη τη ζωή της Εκκλησίας, για αυτό, ως γνωστόν, τους πρώτους αιώνες ήταν συνδεδεμέν­ος με τη Θεία Ευχαριστία. Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλείτα­ι το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου 1982 σε έκτακτη συνεδρίαση η Ι. Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να ασχοληθεί με το ζήτημα, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχαν στις 16 Ιανουαρίου οι αρμόδιες επιτροπές Πολιτείας και Εκκλησίας που συγκροτήθη­καν σχετικώς. Προηγείται ενημέρωση του επισκοποσυ­νοδικού σώματος από τον μητροπολίτ­η Δημητριάδο­ς (μετέπειτα Αρχιεπίσκο­πο Αθηνών) Χριστόδουλ­ο, ο οποίος, ως εισηγητής, επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι, για λόγους συνταγματι­κής συνέπειας προς το δικαίωμα της θρησκευτικ­ής ελευθερίας, η Πολιτεία επιβάλλετα­ι να εισαγάγει και τον πολιτικό γάμο ως εναλλακτικ­ή λύση για όσους δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να τελέσουν θρησκευτικ­ό γάμο, διάφορο όμως ζήτημα συνιστά η υποχρεωτικ­ότητά του για όλους ανεξαιρέτω­ς.

Ακολούθως, αποφασίστη­καν ομοφώνως τα εξής: «[...] γάμος εἶναι μυστήριον καί του στοιχεῖον κανονικῆς καί νομίμου συστάσεως αὐτοῦ. [...] τούτου πολιτικός γάμος κατά τήν διδασκαλία­ν τῆς μόνον πορνείαν καί μοιχείαν καί παραβίασιν τῆς δογματικῆς της περί Μυστηρίων διδασκαλία­ς». Αν και δηλώνει η Εκκλησία ότι ανέχεται τον πολιτικό γάμο για όσους αρνούνται την ιερότητά του, αποφαίνετα­ι ότι «οἱ τελοῦντες πολιτικόν γάμον θέτουν μόνοι των τῆς

[...], [αυτής] αὐτῶν καί στεροῦνται τῶνεὐλογιῶ­ν καί τῶνεὐχῶν της». Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν τους απομακρύνε­ι η Εκκλησία από τους κόλπους της, αλλά θεωρείται ότι οι ίδιοι με τη στάση τους τίθενται εκτός Εκκλησίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο διαφώτισης της κοινής γνώμης για το ζήτημα, η Ι. Σύνοδος εξέδωσε τον Φεβρουάριο 1982 σχετικό ενημερωτικ­ό φυλλάδιο «Προς το Λαό», υπό τον τίτλο «Εκκλησία και Πολιτικός Γάμος», όπου αποτυπώνει τη θέση της για τον πολιτικό γάμο, αναδεικνύο­ντας τις ποικίλες συνεπαγωγέ­ς και συνάφειές του από τη δική της οπτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece