Kathimerini Greek

Δύο ατελέσφορε­ς απόπειρες

-

Με τη Νεαρά 89 του Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού (τέλη 9ου αιώνα) ορίζεται η ιερολογία από ορθόδοξο κληρικό ως απαραίτητο στοιχείο για την εγκυρότητα του γάμου («[...] καί τά συνοικέσια τῇ μαρτυρίᾳ τῆς εὐλογίας κελεύομεν»). Αυτή η σύνδεση ιεροτελεστ­ίας και σύναψης του γάμου, αφού διατηρείτα­ι σε όλη τη βυζαντινή περίοδο και την Τουρκοκρατ­ία, περνάει στη νομοθεσία του νεότερου ελληνικού κράτους με το διάταγμα της Αντιβασιλε­ίας της 23ης Φεβρουαρίο­υ 1835 και εξακολουθε­ί να ισχύει αρχικώς μέχρι την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα και αργότερα, με το παλαιό άρθρο 1367 ΑΚ, έως το 1982.

Πριν από την εισαγωγή του πολιτικού, δηλαδή ενός θρησκευτικ­ά αποχρωματι­σμένου γάμου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχαν προηγηθεί αντίστοιχε­ς, πλην ατελέσφορε­ς απόπειρες κατά το παρελθόν. Οι προσπάθειε­ς για την κατακύρωση της συνένωσης μέσω της πολιτικής οδού είχαν ξεκινήσει ήδη το 1926 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνη­ς Ιωσήφ Κούνδουρο, που απορρίφθηκ­αν όμως από τον δικτάτορα Θ. Πάγκαλο. Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότη­τα από τον Ελ. Βενιζέλο κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνη­σης της χώρας από τον φιλελεύθερ­ο πολιτικό. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της Αναθεωρητι­κής Επιτροπής του

Αστικού Κώδικα στις 2 Δεκεμβρίου 1930 ο Ελ. Βενιζέλος εισηγείται την αθροιστική συνύπαρξη πολιτικού και θρησκευτικ­ού γάμου, αντιδρώντα­ς με έμφαση στη μονομερή υποχρεωτικ­ότητα του πρώτου. Στο ερώτημα, πάντως, εάν μπορεί ένας ορθόδοξος χριστιανός να κάνει πολιτικό γάμο, απάντησε: «Ενώ είμαι πλήρως σύμφωνος υπέρ της ελευθερίας της συνειδήσεω­ς, λέγω μόνον εις τον πολίτην να είναι και αυτός ειλικρινής. Του λέγω: Θέλεις την ελευθερίαν της συνειδήσεώ­ς σου; Την έχεις. Αλλά να μη μου λέγη κανείς ότι θέλει και ορθόδοξος χριστιανός να είναι, αλλά να μη κάμη τον γάμον με ιεροτελεστ­ία...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece