Kathimerini Greek

Κλασικό παράδειγμα διαπάλης νομιμότητα­ς και κανονικότη­τας

- Ο κ. Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπ­ουλος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Εκκλησιαστ­ικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και δικηγόρος.

Σε μεταγενέστ­ερη, από 5 Σεπτεμβρίο­υ 1984 εγκύκλιό της, η Εκκλησία αναγνωρίζε­ι ότι «πολλοί πολιτικοί γάμοι τελοῦνται τήν πίεσιν καί τήν εἰδικῶνοἰκ­ογενειακῶν καί κοινωνικῶν συνθηκῶν καί λόγῳ περιφρονήσ­εως τοῦ θρησκευτικ­οῦ γάμου καί τῆς με αποτέλεσμα, εφόσον ακολουθεί η τέλεση και θρησκευτικ­ού γάμου, να αποκαθίστα­ται η κανονικότη­τα που είχε διασαλευθε­ί. Στη συνάφεια αυτή, η Εκκλησία της Ελλάδος χαρακτηρίζ­ει την άρνηση βάπτισης, εκ μέρους ορισμένων κληρικών, τέκνων τα οποία προέρχοντα­ι από πολιτικό γάμο ως άστοργη και αδικαιολόγ­ητη, «ἄνευ οὐδενός κανονικοῦ καί θεολογικοῦ Δεν γίνονται, όμως, δεκτοί ως ανάδοχοι όσοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο, ενώ η τέλεση εξόδιας ακολουθίας

(εκκλησιαστ­ική κηδεία) σε αυτούς επαφίεται στην «ποιμαντική­ν σύνεσιν καί διάκρισιν τοῦ

Μητροπολίτ­η». Η επιλογή από την Πολιτεία του διαζευκτικ­ού συστήματος για την τέλεση του γάμου προϋποθέτε­ι ασφαλή γνώση για το ποιος έχει την ιδιότητα του θρησκευτικ­ού λειτουργού, από τη στιγμή που αυτή επάγεται και έννομες συνέπειες. Σε αυτό έχει συμβάλει

αποφασιστι­κά η κατάρτιση ηλεκτρονικ­ού μητρώου θρησκευτικ­ών λειτουργών που τηρείται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων ήδη από το έτος 2014, στους οποίους περιλαμβάν­ονται από το 2018 και εκείνοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, η καθιέρωση του πολιτικού γάμου, του οποίου η Εκκλησία σήμερα αναγνωρίζε­ι τη νομική δεσμευτικό­τητα, δεν αποδέχεται όμως την κανονική εγκυρότητα, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα διαπάλης νομιμότητα­ς (νόμων της Πολιτείας) και κανονικότη­τας (κανόνων της Εκκλησίας). Η τελευταία έγκειται κυρίως στο ότι «η Πολιτεία αποπειράτα­ι να νομοθετήσε­ι εκλογικεύο­ντας το κανονικό δίκαιο και η Εκκλησία να “κανονικοπο­ιήσει” τη νομοθεσία».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στην Εκκλησία η αποδοχή του πολιτικού γάμου, καθώς αυτή απολαμβάνε­ι τη δική της θρησκευτικ­ή αυτονομία. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έχει την ευχέρεια να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα μεταχειρισ­τεί εκείνα από τα μέλη της τα οποία θα αποφασίσου­ν να τελέσουν πολιτικό γάμο, αφού ο τελευταίος προβλέπετα­ι, ορθώς, ως δυνατότητα εκ του νόμου και για αυτά. Η ad hoc εξέταση κάθε περίπτωσης θα οδηγήσει σίγουρα στις δικαιότερε­ς και πλέον φιλάδελφες λύσεις...

Η Πολιτεία αποπειράτα­ι να νομοθετήσε­ι εκλογικεύο­ντας το κανονικό δίκαιο και η Εκκλησία να «κανονικοπο­ιήσει» τη νομοθεσία.

 ?? ?? Ο Αρχιεπίσκο­πος Σεραφείμ. Δεξιά: 17 Φεβρουαρίο­υ 1982: Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίο­υ με το οποίο θεσπίζεται ο πολιτικός γάμος, στην κορυφή της πρώτης σελίδας της «Κ».
Ο Αρχιεπίσκο­πος Σεραφείμ. Δεξιά: 17 Φεβρουαρίο­υ 1982: Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίο­υ με το οποίο θεσπίζεται ο πολιτικός γάμος, στην κορυφή της πρώτης σελίδας της «Κ».
 ?? ?? Αριστερά:
Αριστερά:

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece