Kathimerini Greek

Ακούγοντας τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Η ζωή του από το ’72 στη Θεσσαλονίκ­η και η συλλογή της προφορικής ιστορίας των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Το φθινόπωρο του 2020 ο Ρίτσαρντ Λ. Τζάκσον βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Επειτα από 30 χρόνια διπλωματικ­ής καριέρας, 10 χρόνια πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκ­η και τρία χρόνια πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, τώρα που είχε ολοκληρωθε­ί η θητεία του δεν είχε τι να κάνει. Ταυτόχρονα, λόγω της δεύτερης καραντίνας, ήταν κλεισμένος στο σπίτι όπου μένει ακόμη στο Κολωνάκι. Για να απασχολήσε­ι το μυαλό του και να γεμίσει τις μονότονες μέρες της πανδημίας, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο.

Πριν από τις θητείες του στα ελληνοαμερ­ικανικά σχολεία, ο κ. Τζάκσον ήταν μεταξύ άλλων διευθυντής του Associatio­n for Diplomatic Studies & Training (εταιρεία για διπλωματικ­ές σπουδές και εκπαίδευση) του Ινστιτούτο­υ του διπλωματικ­ού σώματος των ΗΠΑ. Χάρη στο συγκεκριμέ­νο πόστο γνώριζε καλά την ύπαρξη του αρχείου προφορικής ιστορίας Αμερικανών πρώην διπλωματών, και έτσι αποφάσισε η πνευματική του άσκηση να συσχετιστε­ί με αυτό.

Για τα επόμενα δύο χρόνια επεξεργάστ­ηκε και κατέγραψε τις μαρτυρίες διπλωματών των ΗΠΑ που εργάστηκαν στην Ελλάδα από το 1940 μέχρι το 2020, χωρίζοντάς τες σε έξι χρονολογικ­ά και θεματικά μέρη. Το αποτέλεσμα ήταν το βιβλίο «Μακριά κι αγαπημένοι, 80 χρόνια αμερικανικ­ής διπλωματία­ς στην Ελλάδα, 1940-2020, με τα λόγια των ίδιων των Αμερικανών διπλωματών», το οποίο κυκλοφόρησ­ε πέρυσι στα ελληνικά από το βιβλιοπωλε­ίο της «Εστίας».

«Με εξέπληξε το πώς αυτό που ξεκίνησε ως άσκηση για να έχω να κάνω κάτι στην καραντίνα, εξελίχθηκε σε κάτι πραγματικο­ύ ενδιαφέρον­τος και αξίας, ελπίζω όχι μόνο για ακαδημαϊκο­ύς και διπλωμάτες, αλλά και για νεότερους αναγνώστες, που μπορεί να τους ενδιαφέρει μια καριέρα στις διεθνείς σχέσεις», λέει στην «Κ» ο κ. Τζάκσον.

Παράλληλα, εμμένει στο γεγονός πως οι πηγές του βιβλίου –πολλούς εκ των διπλωματών που αναφέροντα­ι ο ίδιος τους γνώρισε προσωπικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του– προέρχοντα­ι από αρχείο προφορικής

ιστορίας. «Τα τελευταία 20 χρόνια η προφορική ιστορία έχει αρχίσει να θεωρείται πιο αξιόπιστη, μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανέκδοτο», δηλώνει για την ιστορική σημασία των προφορικών μαρτυριών.

Η πρώτη φορά που ο κ. Τζάκσον ήρθε στην Ελλάδα ήταν το 1972. Εργάστηκε για τρία χρόνια στο αμερικανικ­ό προξενείο στη Θεσσαλονίκ­η και στη συνέχεια στην αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Αθήνα, όπου έμεινε μέχρι το 1977. Η χώρα ήταν τόσο διαφορετικ­ή τότε, δηλώνει.

Στη Θεσσαλονίκ­η των αρχών του ’70 περπατούσε στον Χορτιάτη. «Οι άνθρωποι ήταν τόσο φιλόξενοι – επέμεναν να πάμε στο σπίτι τους για φρούτα ή καφέ», αναφέρει, τονίζοντας πως τότε, όπως και τώρα, υπήρχε διαφορά ανάμεσα στη Θεσσαλονίκ­η και την Αθήνα. «Στη Θεσσαλονίκ­η επιστρέφει­ς ύστερα από 10 χρόνια και οι άνθρωποι σε καλωσορίζο­υν σαν να μη συνειδητοπ­οιούν ότι έλειπες, συνεχίζεις τις φιλίες που είχες – στην Αθήνα η πραγματικό­τητα είναι άλλη, είναι μια τεράστια, πιο απρόσωπη, κοσμοπολίτ­ικη πρωτεύουσα 5 εκατ. κατοίκων».

Στο προξενείο στη Θεσσαλονίκ­η είχαν καλύτερη πληροφόρησ­η, λέει στην «Κ» – δεν άκουγαν

διαμετρικά διαφορετικ­ές απόψεις από τις πηγές τους κι έτσι οδηγούνταν σε πιο ακριβή συμπεράσμα­τα. «Ο τότε πρέσβης στην Αθήνα, ο Χένρι Τάσκα, δεν εκτιμούσε τις ανεξάρτητε­ς απόψεις, οπότε στην πρεσβεία δυσκολεύον­ταν να κάνουν αναφορές για το τι πραγματικά συνέβαινε πολιτικά και οικονομικά στη χώρα – στη Θεσσαλονίκ­η είχαμε μεγαλύτερη ανεξαρτησί­α», εξηγεί. Οταν έπεσε η χούντα και έγιναν πάλι εκλογές στην Ελλάδα, προξενείο και πρεσβεία ανέπτυξαν έντονο ανταγωνισμ­ό για τις προβλέψεις των αποτελεσμά­των, θυμάται ο κ. Τζάκσον. «Ημασταν πολύ περήφανοι γιατί πάντα κερδίζαμε εμείς».

Λίγο αργότερα, πηγαίνοντα­ς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, η εμπειρία του άλλαξε. «Ξαφνικά οι Ελληνες μπορούσαν να μιλούν ελεύθερα – πολλοί εξ αυτών ήταν θυμωμένοι με τις ΗΠΑ, κάποιοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τη χούντα, άποψη που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερ­ο από την αλήθεια», τονίζει.

Μέσα στα 80 χρόνια ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων, τα οποία καλύπτει το βιβλίο, η Ελλάδα άλλαξε πολύ και με ταχείς ρυθμούς. Λόγω της σχέσης του με τη χώρα, κάποιες από αυτές τις αλλαγές

ο κ. Τζάκσον τις έζησε καθώς συνέβαιναν, επομένως τα όσα έμαθε ή θυμήθηκε γράφοντας το βιβλίο δεν τον εξέπληξαν ιδιαιτέρως, εκτός από την ανικανότητ­α των κυβερνήσεω­ν και των δύο χωρών σε στιγμές κρίσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της χούντας και της εισβολής στην Κύπρο. «Οταν έγινε το πραξικόπημ­α τον Απρίλιο του 1967, παραδείγμα­τος χάριν, έπιασε την αμερικανικ­ή κυβέρνηση εξαπίνης, και ήταν εντελώς διχασμένη ως προς το πώς να το διαχειριστ­εί», δηλώνει ο κ. Τζάκσον.

«Αυτά τα 80 χρόνια ήταν περίοδος τόσων αλλαγών, προκλήσεων και αναταραχών, οπότε οι ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις εξελίσσοντ­αν διαρκώς, καθώς περνούσαν από διαφορετικ­ά στάδια – από την ανοικοδόμη­ση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο μέχρι τη χούντα, την τρομοκρατί­α της 17Ν και φτάνοντας στον 21ο αιώνα», συμπληρώνε­ι. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η συνεργασία, τονίζει, σε διάφορους τομείς, από την άμυνα και τις εμπορικές επενδύσεις μέχρι την τεχνολογικ­ή και εκπαιδευτι­κή ανταλλαγή. «Οι σχέσεις των δύο είχαν πολλά σκαμπανεβά­σματα σε αυτά τα 80 χρόνια, αλλά κατά βάση βελτιώθηκα­ν».

ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στο Κολωνάκι, στο διαμέρισμα του έκτου ορόφου όπου ο Ρίτσαρντ Λ. Τζάκσον ζει από το 2020. Για την ακρίβεια, όλη η συζήτηση έγινε στο μικρό γραφείο όπου ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης έγραψε το πιο πρόσφατο βιβλίο του μέσα στην πανδημία. Μπορεί να μη γευματίσαμ­ε ακριβώς, αλλά ο κ. Τζάκσον ήπιε καφέ φίλτρου, τον οποίο είχε φτιάξει ο ίδιος, ενώ τα εδέσματα στο μικρό τραπεζάκι του καφέ ήταν pain au chocolat από τον φούρνο που βρίσκεται στη γωνία της πολυκατοικ­ίας επί της Πατριάρχου Ιωακείμ.

Στη Θεσσαλονίκ­η επιστρέφει­ς ύστερα από 10 χρόνια και οι άνθρωποι σε καλωσορίζο­υν σαν να μη συνειδητοπ­οιούν ότι έλειπες, συνεχίζεις τις φιλίες που είχες.

 ?? ?? «Με εξέπληξε το πώς αυτό που ξεκίνησε ως άσκηση για να έχω να κάνω κάτι στην καραντίνα εξελίχθηκε σε κάτι πραγματικο­ύ ενδιαφέρον­τος και αξίας, ελπίζω όχι μόνο για ακαδημαϊκο­ύς και διπλωμάτες, αλλά και για νεότερους αναγνώστες», λέει για το βιβλίο του ο Ρίτσαρντ Λ. Τζάκσον.
Βρεθήκαμε
«Με εξέπληξε το πώς αυτό που ξεκίνησε ως άσκηση για να έχω να κάνω κάτι στην καραντίνα εξελίχθηκε σε κάτι πραγματικο­ύ ενδιαφέρον­τος και αξίας, ελπίζω όχι μόνο για ακαδημαϊκο­ύς και διπλωμάτες, αλλά και για νεότερους αναγνώστες», λέει για το βιβλίο του ο Ρίτσαρντ Λ. Τζάκσον. Βρεθήκαμε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece