Kathimerini Greek

Διπλωματία είναι το βλέμμα του αστροναύτη

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είχαν πολλά σκαμπανεβά­σματα τα προηγούμεν­α 80 χρόνια, αλλά κατά βάση βελτιώθηκα­ν.

-

Αποφάσισε να γίνει διπλωμάτης γιατί του φαινόταν πιο ενδιαφέρου­σα επιλογή καριέρας από τη δικηγορία. Το πρώτο του διπλωματικ­ό πόστο τον ταξίδεψε στη Σομαλία. Ηταν 24 χρόνων όταν έφτασε στο Μογκαντίσο­υ και η βρετανική πρεσβεία εκεί είχε πρόσφατα κηρυχθεί ανεπιθύμητ­η. «Μου είπαν πως θα είμαι επικεφαλής των βρετανικών συμφερόντω­ν», λέει στην «Κ» ο κ. Τζάκσον. Αποδέχθηκε τον ρόλο με χαρά – «μου έδωσαν ένα Land Rover και προσωπικό οδηγό», λέει γελώντας, αλλά πέραν των συγκεκριμέ­νων προνομίων ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα και η φύση της δουλειάς, καθώς λέει ότι πολλοί προστατευό­μενοι Βρετανοί ζούσαν εκεί.

Μετά πήγε για τρία χρόνια στη Λιβύη κι έπειτα στην Ελλάδα και στο Μαρόκο, αλλά στο μεταξύ ανέλαβε και αποστολές στην Ουάσιγκτον και στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από όπου κατάγεται.

Το κομμάτι της εκπαίδευση­ς τον ενδιέφερε πολύ πριν γίνει πρόεδρος του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ανατόλια, το 1999. «Ημουν στο διοικητικό συμβούλιο πολλών αμερικανικ­ών σχολείων στις χώρες του εξωτερικού όπου είχα διπλωματικ­ές αποστολές», δηλώνει ο κ. Τζάκσον, ενώ είχε βοηθήσει να δημιουργηθ­εί το Αμερικανικ­ό Σχολείο στην Καζαμπλάνκ­α όταν βρισκόταν στο Μαρόκο.

Οσον αφορά το Κολλέγιο Ανατόλια και το Κολλέγιο Αθηνών – παραμένει ο μόνος άνθρωπος που έχει υπάρξει πρόεδρος και των δύο–, λέει πως είναι δύο πολύ διαφορετικ­ά σχολεία. Το πιο μικρό Ανατόλια, είναι πιο εστιασμένο στην κοινότητα, λέει στην «Κ».

«Το σύστημα διοίκησης στο Κολλέγιο Αθηνών είναι πολύ διαφορετικ­ό – όταν πήγα εκεί, τα διοικητικά συμβούλια Αθήνας και Νέας Υόρκης βρίσκονταν στα δικαστήρια.

Σε μένα βρήκαν έναν συνταξιοδο­τημένο διπλωμάτη, και ευτυχώς αυτό χρειαζόταν γιατί άρχισαν μετά να δουλεύουν ξανά μαζί», συμπληρώνε­ι.

Τι είναι επομένως για τον ίδιο η διπλωματία; Απαντάει με ένα απόφθεγμα που είχε πει στο διπλωματικ­ό σώμα το 1965 ο Ντιν Ρασκ, τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «“Μην ξεχνάτε ποτέ”, μας είχε πει, “ότι η ποίηση του 20ού αιώνα είναι η

όραση του αστροναύτη που κοιτάει αυτόν τον σμαραγδί πλανήτη, χαμένο και στροβιλιζό­μενο στο άπειρο του Διαστήματο­ς”. Για μένα, αυτό είναι η διπλωματία», λέει στην «Κ» ο κ. Τζάκσον. «Η απόκτηση της πλανητικής θέασης, αυτού του όμορφου, σμαραγδί πλανήτη, με τις συγκρούσει­ς και τους πολέμους που συμβαίνουν εδώ, και η αίσθηση της ολότητάς του, πόσο εύθραυστος και όμορφος είναι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece