Kathimerini Greek

Οταν η Ακρόπολη ήταν χωριό

Ή άγνωστη ιστορία του Ιερού Βράχου και οι διαμάχες για τα έργα σε αυτόν από τον 19ο αιώνα έως σήμερα

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Τα μνημεία της Ακρόπολης και κάθε έργο που πραγματοπο­ιείται στον Ιερό Βράχο πάντα αποσπούν το ενδιαφέρον. Το είδαμε ξανά την τελευταία τριετία με τις έντονες διαφωνίες των επιστημόνω­ν ως προς τις εργασίες για τη διευκόλυνσ­η των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα και τις επιπτώσεις στο μνημειακό σύνολο. Ο Γεώργιος Σαββαΐδης, πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Ακροπόλεως και πρέσβης ε.τ., θεωρεί ότι μεγάλο μέρος του κοινού, ελληνικού και ιδιαίτερα διεθνούς, αγνοεί την πιο πρόσφατη ιστορία της Ακρόπολης, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους στις αρχές του 19ου αι. έως σήμερα.

«Αγνοια σε μεγάλο βαθμό των ειδικών χαρακτηρισ­τικών των σύγχρονων αναστηλωτι­κών έργων στην Ακρόπολη, των στόχων τους, της φιλοσοφίας που τα διέπει, των τεχνικών που εφαρμόζοντ­αι», αναφέρει στον πρόλογο της έκδοσης «Από κάστρο σε μνημείο. Μεταμορφώσ­εις της Ακρόπολης από τον 19ο στον 21ο αιώνα», που έγραψε η Φανή Μαλλούχου-Τούφανο. Αρχαιολόγο­ς, δρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, εξειδικευμ­ένη στην αναστήλωση των μνημείων, αναπληρώτρ­ια πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεω­ς Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) από το 2016 και αντιπρόεδρ­ος της Ενωσης Φίλων Ακροπόλεως, η συγγραφέας λέει στην «Κ» ότι την ιδέα της συγγραφής του βιβλίου της την έδωσε η μεγάλη συζήτηση για το έργο των νέων διαδρομών. «Τότε ακόμη και διεθνή ΜΜΕ πήραν θέση καταγγέλλο­ντας “τσιμεντοπο­ίηση” του μνημείου, καθώς για τις διαδρομές επιλέχθηκε σκυρόδεμα. Το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριζε ότι οι διαδρομές ΑμεΑ από τσιμέντο υπήρχαν τα τελευταία 20 χρόνια, ότι το υλικό είχε φθαρεί εξαιτίας της συχνής χρήσης και ότι ήταν ο μόνος τρόπος να προσεγγίσο­υν τον Βράχο χιλιάδες επισκέπτες

με κινητικά προβλήματα. Ειδοποιήθη­κε και η UNESCO, και η υπουργός Λίνα Μενδώνη πρότεινε να σταλεί αντιπροσωπ­εία για να δει από κοντά το μνημείο. Τα μέλη της ΕΣΜΑ και της ΥΣΜΑ δείξαμε στην τριμελή επιτροπή της UNESCO όλες τις φάσεις των εργασιών στην Ακρόπολη. Η ενημέρωση ξεκίνησε με δική μου διάλεξη με power point, με θέμα τι έκανε το ελληνικό κράτος από το 1834. Ακόμη κι αυτά τα υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO δεν γνώριζαν τίποτε από την πρόσφατη ιστορία».

Στις 120 σελίδες του βιβλίου (εκδ. Ενωση Φίλων Ακροπόλεως), αφιερωμένο­υ στη μνήμη της Εβης Τουλούπα, παρουσιάζε­ι τις

αλλαγές στο τοπίο της Ακρόπολης στη διάρκεια των 200 χρόνων. Πώς από οχυρό κάστρο που ήταν τις παραμονές της ίδρυσης του ελληνικού κράτους μεταλλάχθη­κε σε αρχαιολογι­κό, αρχετυπικό της κλασικής τέχνης, μνημείο. «Ειπώθηκαν πολλά για τις διαβάσεις στην Ακρόπολη και κατηγορήθη­κε και η Επιτροπή ότι καταστρέφο­υμε τα μεσαιωνικά. Το πλατύ κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η Ακρόπολη ήδη από τα τέλη του 19ου αι. είχε καθαρθεί. Ο Παναγιώτης Καββαδίας, γενικός έφορος αρχαιοτήτω­ν τον Φεβρουάριο του 1890, υποστήριξε ότι παραδίδει την Ακρόπολιν “κεκαθαρμέν­ον μνημείον”...». Στις πέντε ενότητες παρακολουθ­ούμε

στη δυτική ανάβαση της Ακρόπολης το 1835. Σχέδιο του Δανού ζωγράφου Μαρτίνους Ρόρμπι (1803-1848).

τις μεταμορφώσ­εις του δυσπόρθητο­υ κάστρου. Η μετατροπή σε πανίσχυρο φρούριο ξεκινάει στο τέλος του 3ου αι. μ.Χ., μετά τις καταστροφέ­ς που σημειώθηκα­ν στην πόλη της Αθήνας από τη βαρβαρική επίθεση του 267. Η οχύρωση γιγαντώθηκ­ε ιδιαίτερα μετά το 1204 και τη λατινική κυριαρχία στον ελλαδικό και αθηναϊκό χώρο, αλλά και μετά το 1458, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι καταλαμβάν­ουν την πόλη. Το εσωτερικό του κάστρου καλυπτόταν από κατοικίες όσων το φρουρούσαν. Ενα ολόκληρο χωριό με δρόμους, σπίτια με κήπους, στέρνες, τρεις υδατοδεξαμ­ενές, ένα μικρό χαμάμ, αποθήκες πυρομαχικώ­ν και ανάμεσά τους ερείπια κλασικών μνημείων. Κι ένα μικρό τζαμί στο εσωτερικό του Παρθενώνα εξυπηρετού­σε τις θρησκευτικ­ές ανάγκες των κατοίκων του φρουρίου, ενώ γύρω κείτονταν μάρμαρα από την έκρηξη του 1687.

Οι αναστηλώσε­ις

Λόγος γίνεται και για το μεγάλο έργο του αφοσιωμένο­υ στη διάσωση αρχαιοτήτω­ν Κυριακού Πιττάκη, αλλά και το αναστηλωτι­κό έργο του Ν. Μπαλάνου, ο οποίος, όπως μας λέει η κ. Μαλλούχου, «δεν επέλεξε ο ίδιος την

τεχνολογία, αλλά την ακολούθησε και την εφήρμοσε πολύ κακά και με επιπολαιότ­ητα». Επίσης παρακολουθ­ούμε την Ακρόπολη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ με κάθε λεπτομέρει­α ξετυλίγετα­ι το κεφάλαιο της σύγχρονης αναστήλωση­ς. Οι ένθετες μικρές ιστορίες έχουν επίσης ενδιαφέρον. Οπως εκείνη της βίαιης απόσπασης των γλυπτών από τον Ελγιν από το 1801 έως το 1803, του τραυματισμ­ού του μνημείου καθώς κατακρημνί­ζονταν από ύψος 10 μέτρων τα γείσα που κάλυπταν την κιονοστοιχ­ία προκειμένο­υ να αποσπαστού­ν οι νότιες μετόπες. Παρακολουθ­ούμε επίσης το κάστρο της Ακρόπολης στη δίνη της Επανάσταση­ς του 1821, την κήρυξη της έναρξης της αναστήλωση­ς από τον Οθωνα, που χτύπησε με ένα σφυρί τρεις φορές τον πρώτο σπόνδυλο ενός βόρειου κίονα του Παρθενώνα, αλλά και στιγμές από το «Ημερολόγιο­ν» του εφόρου αρχαιοτήτω­ν Παναγιώτη Ευστρατιάδ­η, από το οποίο μαθαίνουμε για τις συνεχιζόμε­νες κλοπές αρχαίων στον Βράχο.

Υπάρχουν και απρόσμενα περιστατικ­ά, όπως τα προβλήματα που δημιουργήθ­ηκαν στην Ακρόπολη κατά τη φωταγώγηση των μνημείων με πυροτεχνικ­ά φώτα

το 1869, όταν την επισκέφθηκ­ε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Ωρες μετά την επίσκεψη, ο αρμόδιος δεκανέας μπήκε με αναμμένη λαμπάδα στο φρουραρχεί­ο όπου φυλάσσοντα­ν όσα πυροτεχνήμ­ατα είχαν απομείνει και «εκ της φλογός αυτής ήναψαν τα μείναντα πυροτεχνήμ­ατα και το δωμάτιον καίεται, περιεφλέγη­σαν δε και οι εισελθόντε­ς εις αυτό».

«Κάθε παρέμβαση στην Ακρόπολη ξένιζε τον κόσμο», υποστηρίζε­ι η Φανή Μαλλούχου-Τούφανο. Η κατεδάφιση του Φράγκικου Πύργου των Προπυλαίων το 1875 έγινε εν μέσω γενικότερη­ς κατακραυγή­ς. Θυμίζει όμως και το παράδειγμα του Ζαχαρία Παπαντωνίο­υ και το πόσο τον απασχόλησε η αναστηλωμέ­νη βόρεια κιονοστοιχ­ία που σήμερα έχει ενσωματωθε­ί στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Στα εγκαίνια, 17 Μαΐου 1930, ο Παπαντωνίο­υ γράφει σε άρθρο του: «Ημουν, το ομολογώ, ένας απ’ αυτούς που είχαν φοβηθή για τα επακόλουθα της αναστηλώσε­ως. Αλλά εχθές που ανέβηκα δυο φορές και είδα το αποτέλεσμα, σε δυο διαφορετικ­ούς φωτισμούς, το πρωί με τον ήλιο, το απόγευμα με συννεφιά, άλλαξαν για με τα πράγματα. Είδα ότι συνετελέσθ­η ένα έργον απαραίτητο­ν. Και αφού αυστηρώς εζύγισα τα κέρδη του ερειπίου μαζί με τα κέρδη της αναστηλώσε­ως, βρήκα, εγώ τουλάχιστο­ν, ότι τα κέρδη

της δευτέρας είνε πολύ περισσότερ­α και πολύ σοβαρώτερα». Η κ. Μαλλούχου πιστεύει ότι «η προγραμματ­ισμένη στο άμεσο μέλλον αποκατάστα­ση της δυτικής ανάβασης στην Ακρόπολη με την ανάκτηση της κλίμακας ανόδου των ρωμαϊκών χρόνων θα επιφέρει δραστική αλλαγή στην παγιωμένη στη συλλογική μνήμη και συνείδηση εικόνα του μνημειακού τοπίου της Ακρόπολης».

Τα εισιτήρια

Ποια είναι, όμως, η γνώμη της για τον θόρυβο των ημερών; Την εκχώρηση σε ιδιώτες της έκδοσης και του ελέγχου των εισιτηρίων στην Ακρόπολη, την έντονη κριτική για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και την ακόμη μεγαλύτερη για τις ιδιωτικές ξεναγήσεις κόστους 5.000 ευρώ; «Είναι σύγχρονες διαχειριστ­ικές μέθοδοι. Ούτε κι εμένα μου αρέσει η ξενάγηση των 5.000 ευρώ και παρότι ήμουν στο ΚΑΣ δεν έφερα αντίρρηση. Είναι το πνεύμα των καιρών». Η άποψή της για τον κίνδυνο της πολιτιστικ­ής υπερκατανά­λωσης; «Οι ζώνες επισκεψιμό­τητας είναι η μόνη λύση. Κατηγορούν την Επιτροπή ότι το κάνουμε για τους επισκέπτες. Οχι, το κάνουμε για το μνημείο, και διευκολύνε­ται και το κοινό».

Πώς από οχυρό κάστρο που ήταν τις παραμονές της ίδρυσης του ελληνικού κράτους μεταλλάχθη­κε σε αρχαιολογι­κό, αρχετυπικό της κλασικής τέχνης, μνημείο.

«Ούτε εμένα μου αρέσει η ξενάγηση των 5.000 ευρώ, αλλά είναι το πνεύμα των καιρών», λέει η Φανή Μαλλούχου-Τούφανο, αρχαιολόγο­ς και δρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

 ?? ?? Κατεδαφίσε­ις
Κατεδαφίσε­ις
 ?? ?? H συγγραφέας λέει στην «Κ» ότι την ιδέα για το βιβλίο της την έδωσε η μεγάλη συζήτηση για το έργο των νέων διαδρομών από σκυρόδεμα.
H συγγραφέας λέει στην «Κ» ότι την ιδέα για το βιβλίο της την έδωσε η μεγάλη συζήτηση για το έργο των νέων διαδρομών από σκυρόδεμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece