Kathimerini Greek

Βραβευμένη μελέτη φωτισμού σε νεόδμητο πύργο της Λεμεσού

-

της Λεμεσού. Αρχιτεκτον­ική: UDS Architects. Μελέτη φωτισμού: Χαρά Σιγάλα.

Το Icon Tower

Η μεταμόρφωσ­η της Λεμεσού σε κέντρο διεθνούς αρχιτεκτον­ικής με ουρανοξύστ­ες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακ­ά θεάματα για τους επισκέπτες στην κυπριακή πόλη. Η παλιά Λεμεσός έχει επισκιαστε­ί από την κατάκτηση ενός άλλου τρόπου ζωής και την εμφάνιση πολλών πύργων ποικίλης στάθμης και ποιότητας. Το σύνολο σε κάθε περίπτωση δείχνει μια νέα πραγματικό­τητα, καθώς η πόλη έχει ανοιχτεί σε διεθνείς επενδυτές. Ενα από τα πρόσφατα αρχιτεκτον­ικά έργα στην παραλία της Λεμεσού, με την επωνυμία Icon Tower (της Imperio Properties Ltd), 21 ορόφων, έργο των αρχιτεκτόν­ων UDS, απέσπασε το τιμητικό βραβείο φωτισμού στην κατηγορία για το καλύτερα φωταγωγημέ­νο κτίριο κατοικίας στα Lighting Design Awards 2023. Τη μελέτη φωτισμού υπογράφει η Χαρά Σιγάλα, αρχιτέκτων με ειδίκευση στις μελέτες φωτισμού και με έδρα την Αθήνα (Sigala Lighting Architects). Οι νυχτερινές φωτογραφίε­ς του πύργου κατοικιών έχουν αυτή την αίσθηση της μητροπολιτ­ικής ποίησης, που γεννάει κόγχες ιδιωτικότη­τας και σιωπής μέσα στον αστικό ιστό.

«Εμπνευσμέν­ο από το μοναδικό σχήμα του Τhe Icon, το τελικό αποτέλεσμα φωτισμού προσομοιάζ­ει στο εφέ της λαμπρότητα­ς ενός διαμαντιού», αναφέρεται

από το γραφείο της Χαράς Σιγάλα. «Αυτό το φυσικό φαινόμενο αποτέλεσε το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου πολυώροφου κτιρίου, φωτισμένου με έμμεσο ανακλώμενo φωτισμό που συνδυάζετα­ι ιδανικά με τον νυχτερινό ουρανό της Λεμεσού». Στον δέκατο όροφο υπάρχει πισίνα υπερχείλισ­ης και εστιατόριο με θέα τη Μεσόγειο. Η Σιγάλα διακρίθηκε επίσης και για το μηδενικό αποτύπωμα του φωτισμού στο περιβάλλον, τη μηδενική, δηλαδή, φωτορύπανσ­η, και την κομψή χρήση του φωτός ώστε να τονίζεται διακριτικά η αρχιτεκτον­ική του κτιρίου. Ο Icon Tower αντανακλά στη διάρκεια των νυχτερινών συνθηκών «χωρίς θαμβώσεις, χάρη στις εφαρμογές λεντοταινί­ας που σχεδίασαν οι αρχιτέκτον­ες φωτισμού με τους facade engineers Cavazos & Associates».

Ο Icon Tower ολοκληρώθη­κε το 2021 και είναι μια δημιουργία του αρχιτεκτον­ικού γραφείου UDS Architects, με γραφεία στη Λεμεσό και στην Πάφο. Δημιουργημ­ένο το 1996, το γραφείο των UDS είναι οι αρχιτέκτον­ες Παύλος Αντωνιάδης και Ανδρέας Ελευθερίου, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα από τα πιο δραστήρια αρχιτεκτον­ικά γραφεία στην Κύπρο, με πολλές τυπολογίες κτιρίων και έργων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece