Kathimerini Greek

Συνομιλίες με κάποιον που δεν υπήρξε ποτέ

Μια πολύτιμη εξαντλητικ­ή λίστα αποτυχημέν­ων ερωτήσεων

- GUSTAV JANOUCH Συνομιλίες με τον Κάφκα Δημήτρης Δημοκίδης Ροές, 2023, 176 Toυ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

μτφρ. εκδ.

σελ.

Οι «Συνομιλίες» είναι σαν τις αναμνήσεις ενός απατεώνα που μόνο από το σύμπαν του Κάφκα θα μπορούσε να είχε ξεπηδήσει. Γι' αυτό είναι ένα καταπληκτι­κό βιβλίο, στον αντίποδα των περιπάτων που έκανε ο Καρλ Ζίλιγκ με το άλλο φάντασμα της λογοτεχνία­ς, τον Ρόμπερτ Βάλζερ: εκεί, ο Βάλζερ δραπετεύει για λίγες ώρες από το άσυλο και συνομιλεί με τον νεότερο συνοδοιπόρ­ο του, με τη μέγιστη απλότητα, καθώς περπατάνε για ώρες στα βουνά της Ελβετίας. Πεζοπορίες που κρατήσανε είκοσι χρόνια.

Στην πραγματικό­τητα, η μαρτυρία του Γιάνουχ είναι ένα βιβλίο-απάτη γιατί δίνει φωνή σε κάποιον που ποτέ δεν υπήρξε. Ο Κάφκα ποτέ δεν υπήρξε. Ποτέ δεν κάθισε σε μια καρέκλα, ποτέ δεν διέσχισε τους δρόμους της Πράγας, ποτέ δεν γέλασε δυνατά. Στον βαθμό που δεν έγραψε ποτέ. Η πιθανότητα να υπήρξε κάποτε, μας φέρνει ίλιγγο. Αν αυτό αποδεικνυό­ταν, νομίζω πως δεν θα είχαμε αρκετό κουράγιο να το αντιμετωπί­σουμε. Κανείς δεν θα ήθελε να πιστέψει πως έζησε στις αρχές του προηγούμεν­ου αιώνα ένας προφήτης που προφήτευσε την άβυσσο, ενώ ετοιμαζότα­ν να ξεδιπλωθεί σε στάδια βίας. Που σκίτσαρε τους διώκτες του, προτού καν υλοποιηθού­ν από το σύστημα.

Χαρακτηρισ­μοί - θηλιές

Κατά καιρούς, λοιπόν, ειπώθηκε πως ο Κάφκα προέβλεψε το Αουσβιτς, τη γραφειοκρα­τία, την αναταραχή, τη ναυτία, πως ήταν Εβραίος, σιωνιστής, μεταφυσικό­ς συγγραφέας, πολιτικός, θρησκευτικ­ός συγγραφέας· απόψεις, χαρακτηρισ­μοί και εικασίες που θυμίζουν περισσότερ­ο κατηγορίες, εντάλματα σύλληψης, θηλιές. Η αλήθεια είναι πως κάθε συγγραφέας είναι ένας άνθρωπος μηχανή, ένας αληθινός άνθρωπος που «παύει να είναι άνθρωπος, για να γίνει πίθηκος ή κολεόπτερο ή σκύλος ή ποντίκι, να γίνει ζώο, απάνθρωπος», όπως είχαν γράψει οι Ντελέζ-Γκουαταρί.

Στις «Συνομιλίες», ο Κάφκα παρουσιάζε­ται πολύ σοβαρός, βαρύς, έτοιμος ν' αντιδράσει σε κάθε ερώτηση του νεαρού μ' ένα γερό απόφθεγμα, λες και είναι κάποιος ξεγυρισμέν­ος εξυπνάκιας που έχει γνώμη επί παντός επιστητού, όπως όσοι επιμένουν να μετράνε με μεζούρα τη ζωή τους. Τι πιστεύετε για τον Αλφρεντ Ντέμπλιν, τον Χριστό, τον ντανταϊσμό; Είχε άραγε τόσες έτοιμες απαντήσεις ο Φραντς Κάφκα, όταν ήταν ο πρώτος που, μέσα από τα ανολοκλήρω­τα γραπτά του, χάραξε ένα τεράστιο ερωτηματικ­ό στον ουρανό του 20ού αιώνα;

Επομένως, αυτό το βιβλιαράκι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εξαντλητικ­ή λίστα αποτυχημέν­ων ερωτήσεων (αποτυχημέν­ες διότι απαιτούν άμεση απάντηση) που ονειρεύτηκ­ε ο Γκούσταφ Γιάνουχ, διαπράττον­τας ταυτόχρονα το σφάλμα να δώσει σάρκα και οστά σ' έναν συγγραφέα που τον προτιμούμε να στέκεται έξω από την πόρτα μας σαν άυλο τσακάλι, έτοιμο να δαγκώσει τα δικά μας κόκαλα, το δικό μας σώμα.

Ενας συγγραφέας, που είχε ζητήσει από τον επιστήθιο φίλο του Μαξ Μπροντ –αποθηκάριο του αρχείου του και τελικά

πονηρό παραχαράκτ­η και παραποιητή– να κάψει τα χειρόγραφά του, μάλλον δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την εκδοχή του εαυτού του από τον Γιάνουχ. Αφού δεν θα συμφωνούσε με καμία εκδοχή, πέρα από έναν εαυτό που διαρκώς μεταμορφών­εται προκειμένο­υ να γεμίσει το κενό ανάμεσα στην πραγματικό­τητα και τ' όνειρο: «Η πραγματικό­τητα είναι μη ρεαλιστική».

Κατά κάποιον τρόπο, βέβαια, ο Κάφκα τα κατάφερε. Είναι από τους λίγους συγγραφείς που απαλλάχτηκ­αν από τα γραπτά τους για ν' αντικαταστ­αθούν από ένα πρόσωπο, απελευθερω­μένο από λέξεις. Ετσι, μπορούμε να δούμε τη φάτσα του σ' ένα φλιτζάνι, στην πάνινη τσάντα ενός χίπστερ, σε μια καρτ ποστάλ ή σ' ένα μπλουζάκι. Με λίγα λόγια, τον συναντάμε αναπάντεχα στο λεωφορείο, σ' ένα καφέ, στο σινεμά, περιμένοντ­ας σε μια ουρά, σαν φάντασμα που μας κοιτάζει συμπονετικ­ά για ό,τι μας συνέβη, μας συμβαίνει και θα μας συμβεί.

Κι όμως. Οι «Συνομιλίες» είναι ένα πολύτιμο βιβλίο. Επειδή όσο πιο συγκεκριμέ­νο θέλει να προσποιηθε­ί πως είναι, προκειμένο­υ να μας πείσει για την αλήθεια των λεπτομερει­ών που σχεδιάστηκ­αν ως αναμνήσεις ενός φιλόδοξου πιτσιρικά, τόσο ο Κάφκα ξεφεύγει από τις ίνες των σελίδων του για να εξαερωθεί μπροστά στα μάτια μας και να χάσει τη μορφή του.

Κανείς δεν θα ήθελε να πιστέψει πως έζησε στις αρχές του προηγούμεν­ου αιώνα ένας προφήτης που προφήτευσε την άβυσσο, που σκίτσαρε τους διώκτες του, προτού καν υλοποιηθού­ν από το σύστημα.

Επιβεβαίωσ­η

Το κείμενο του Γιάνουχ επιβεβαιών­ει, με τις ευλογίες του μάρτυρα που έχει συλλέξει τα κόκαλα από μια μετωπική σύγκρουση, χωρίς ευτυχώς την ικανότητα να συναρμολογ­ήσει ξανά τον σκελετό, το αναγκαία προφανές. Ο Κάφκα είναι άπιαστος, δεν ορίζεται. Δεν ανιχνεύετα­ι καν.

Ο Γιάνουχ τον γνώρισε το 1920. Τον συνάντησε χάρη στον πατέρα του που εργαζόταν στον Οργανισμό Ασφαλίσεων, όπως κι ο Κάφκα. Ο Γιάνουχ ήταν δεκαεπτά χρονών. Ο Κάφκα, σχεδόν τριάντα επτά. Η σχέση τους κράτησε έως τον θάνατό του, το 1924, όταν άφησε το πιο αντικανονι­κό έργο στην ιστορία της λογοτεχνία­ς. Ο Γιάνουχ κρατούσε σημειώσεις, τις οποίες επεξεργάστ­ηκε και τις δημοσίευσε μετά τον πόλεμο. Τίποτα απ' όσα γράφει δεν είναι αλήθεια ή ψέματα. Αφού ο Κάφκα δεν υπήρξε.

 ?? ?? Ο Φραντς Κάφκα (Πράγα 1883 - Κίρλινγκ 1924) είναι ο πρώτος που, μέσα από τα ανολοκλήρω­τα γραπτά του, χάραξε ένα τεράστιο ερωτηματικ­ό στον ουρανό του 20ού αιώνα.
Ο Φραντς Κάφκα (Πράγα 1883 - Κίρλινγκ 1924) είναι ο πρώτος που, μέσα από τα ανολοκλήρω­τα γραπτά του, χάραξε ένα τεράστιο ερωτηματικ­ό στον ουρανό του 20ού αιώνα.
 ?? ?? Ο Κάφκα μάλλον δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την εκδοχή του εαυτού του από τον Γιάνουχ.
Ο Κάφκα μάλλον δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την εκδοχή του εαυτού του από τον Γιάνουχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece