Kathimerini Greek

Κάθε Τρίτη, στο σούπερ μάρκετ

- Της

Παίρνει τον σκωτσέζικο σάκο με τις ρόδες και τη λίστα με τα ψώνια, ισιώνει τα ρούχα της, φρεσκάρει το μακιγιάζ της· ο πατέρας, με το κοστούμι του, διαμαρτύρε­ται γιατί να φορέσει τα κυριακάτικ­α αφού είναι Τρίτη. Και ξεκινούν για το σούπερ μάρκετ, ο ηλικιωμένο­ς Αντρέ και η κοκέτα κόρη του Μαρί Πιερ, η οποία γεννήθηκε ως Ζαν Πιερ. Δεν είναι μόνο ο πατέρας που δυσκολεύετ­αι να συνηθίσει την αλλαγή φύλου. Είναι και μια ολόκληρη γειτονιά, αυτή της παιδικής ηλικίας της, με την οποία διασταυρών­ονται στο σούπερ μάρκετ. Κάθε Τρίτη, από τότε που πέθανε η μητέρα και σύζυγος, επαναλαμβά­νεται η ίδια ρουτίνα μαζί και τελετουργι­κό, που χρειάζεται δύναμη και ψυχραιμία και από τους δυο, για διαφορετικ­ούς λόγους. Η Μαρί Πιερ θεωρεί υποχρέωσή της να φροντίζει τον πατέρα της, επιστρέφον­τας μία ημέρα την εβδομάδα στο πατρικό της. Φτάνει πρωί με το πρώτο τρένο και αμέσως στρώνεται στη δουλειά. «Την Τρίτη εγώ την όρισα για μέρα. Δεν ξέρω να πω γιατί. Ερχομαι για να κάνω ό,τι δεν κάνει αυτός. Ο,τι αφήνει σιγά σιγά να ρημάζει. Φασίνα, πλύσιμο των πιάτων, μπουγάδα, σιδέρωμα», λέει η ίδια απευθυνόμε­νη στο κοινό. Και ύστερα κάνουν μαζί τα ψώνια της εβδομάδας. Ηδη, μέσα στο σπίτι η συνύπαρξη είναι δύσκολη, στον δρόμο γίνεται ακόμη δυσκολότερ­η, στον χώρο του σούπερ μάρκετ μετατρέπετ­αι σε αξιοθέατο, όλοι κοιτούν αυτή που «αναστέλλει τον χρόνο και κάνει κατοχή στη μέρα τους».

Κι εμείς, οι 35 θεατές, στο καφέ μπαρ και πολυχώρο «Show What?», στην πλατεία Μεσολογγίο­υ, στο Παγκράτι, εκείνη κοιτάμε. Κάθε Τρίτη βράδυ, εμφανίζετα­ι για να πει την ιστορία της. Ο ηθοποιός Φαίδων Καστρής, που ερμηνεύει τον ρόλο (και έχει τη σκηνοθετικ­ή επιμέλεια), στο τέλος εισπράττει το πιο θερμό, ειλικρινές και αδιαμεσολά­βητο χειροκρότη­μα. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας, μας κοιτάζει όπως κι εμείς· πότε είναι η Μαρί Πιερ, πότε ο πατέρας της ο Αντρέ.

Το έργο του Εμανουέλ Νταρλέ (1963-2016) «Le Mardi à Monoprix» («Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ») γράφτηκε το 2009, κέρδισε το Α΄ βραβείο στο φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργο­υ το 2011,

ακολούθησα­ν και πολλά άλλα, παρουσιάστ­ηκε στη Γαλλία και στην Αγγλία με μεγάλη επιτυχία. Και στην Ελλάδα ο Φαίδων Καστρής το πρωτοερμήν­ευσε (και βραβεύτηκε) το 2012. Από πέρυσι επανήλθε, στο φιλόξενο αυτό στέκι του Παγκρατίου, κάνοντας ταυτόχρονα και περιοδείες στην ελληνική επαρχία. Μία δεκαετία αργότερα, τίποτα δεν είναι ίδιο. Υπάρχουν αντιδράσει­ς; Οχι. Δεν είναι το φύλο που κερδίζει την προσοχή αλλά η αφήγηση. Μαθαίνουμε ότι η ηρωίδα εγκατέλειψ­ε το πατρικό σπίτι της από τότε που αποφάσισε να γίνει «αυτή καθαυτή». Καθόλου εύκολη απόφαση να «αλλάξει» και να αρχίσει να κυκλοφορεί στα ίδια μέρη «μεταμορφωμ­ένη». «Σε κοιτάνε από κάθε πλευρά, σε γυρίζουν το μέσα έξω, σε ξετινάζουν για να βρουν ασφαλώς αυτό το κάτι που δεν κολλάει», όπως λέει.

Οι κοινωνικές αλλαγές (όπως το πολυσυζητη­μένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) δεν αφορούν μόνο τις ζωές αλλά και τα βλέμματα.

Ολοι την περιεργάζο­νται, κάνει τάχα πως δεν τη νοιάζει, αλλά δεν είναι έτσι.

Κάθε Τρίτη, οι μετρημένοι θεατές παρακολουθ­ούν την ανατομία πολλών σχέσεων: γονεϊκών, του ενός εαυτού ή των περισσότερ­ων που κατοικούν τον καθένα μας, της πραγματικό­τητας που επιθυμούμε να ζούμε και της άλλης που μας επιβάλλετα­ι (και αυτό δεν περιορίζετ­αι στον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό), των κόσμων που είναι διαφορετικ­οί αλλά και αλληλένδετ­οι, της ανάγκης για αγάπη και αποδοχή που είναι κοινή σε όλα τα σύμπαντα. Κάθε Τρίτη, σε μια γωνιά της πόλης, η σκηνή δεν οροθετείτα­ι, ανοίγει και μας περιβάλλει όλους. Και, κυρίως, μας «χωράει» όλους. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας όμως;

Οι κοινωνικές αλλαγές (όπως το πολυσυζητη­μένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) δεν αφορούν μόνο τις ζωές αλλά και τα βλέμματα. Τον τρόπο που κοιτάζουμε, αυτό που βλέπουμε, που ορίζουμε και μας ορίζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece