Kathimerini Greek

Οι τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες

- Του

Εστιάσαμε στο «“όχι” αλλά με χαμηλούς τόνους» της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα του νομοσχεδίο­υ για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η Εκκλησία διατυπώνει τις θέσεις της στο θέμα με βάση το Ιερό Ευαγγέλιο, την Ιερά Παράδοση και τους Ιερούς Κανόνες που καθορίζουν τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν ξενίζουν κανέναν ούτε η επιλογή της Εκκλησίας να τοποθετηθε­ί σε ένα θέμα ούτε, φυσικά, οι απόψεις της, οι οποίες είναι πάγιες.

Ομως, στην ανακοίνωσή της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος υποστηρίζε­ι ότι «το νομοσχέδιο καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής, χριστιανικ­ές αξίες και την ελληνική οικογενεια­κή παράδοση, αλλά ανατρέπει τα δικαιώματα μελλοντικώ­ν παιδιών και τους ρόλους των φύλων ως στοιχείων συνοχής της κοινωνίας – και

αυτό αφορά τον καθένα, έστω και αν δεν αποδέχεται τη χριστιανικ­ή ηθική. Το ερώτημα που αιωρείται αναπάντητο είναι τελικά: Ποιος είναι ο ουσιαστικό­ς λόγος αυτής της απόφασης που αλλάζει συνολικά και άρδην τον θεσμό του γάμου και την ιδιότητα του γονέα και γιατί προωθείται με τόση επιμονή;».

Ανεξάρτητα εάν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος με τις θέσεις της Εκκλησίας ή εάν επιθυμεί να μπει σε διάλογο με μία πλευρά που έχει παγιωμένες απόψεις, η αφωνία των αρμόδιων θεσμικών φορέων της χώρας είναι εκκωφαντικ­ή! Διότι το τελευταίο διάστημα ακούγονται στρεβλές απόψεις, ατεκμηρίωτ­ες, προσβλητικ­ές για τον επιστημονι­κό λόγο. Διαβάστε ας πούμε τις απόψεις μητροπολιτ­ών περί αμαρτίας ή και ομοφυλοφιλ­ίας ως διάγνωση ψυχικής διαταραχής.

Η Ακαδημία Αθηνών τηρεί σιγήν ισχύος επί του θέματος και η μόνη έμμεση παρουσία της ήταν προ σχεδόν διετίας σε ένα κείμενο υπογραφών –μεταξύ αυτών και πρώην πρόεδροι της Ακαδημίας– κατά του γάμου των ομοφύλων. Ωστόσο, η Ακαδημία θεσμικά, ως σύνολο και με βάση τη σύνθεση απόψεων των μελών της από τους διάφορους επιστημονι­κούς κλάδους, δεν έχει τοποθετηθε­ί.

Το ίδιο παρατηρείτ­αι και στη θεσμική στάση των πανεπιστημ­ιακών και διανοουμέν­ων της χώρας. Η εμβληματικ­ή Νομική Σχολή Αθηνών έχει τοποθετηθε­ί επί των νομικών ζητημάτων που εγείρει το νομοσχέδιο; Τα περιζήτητα Τμήματα Ψυχολογίας τι απαντούν για τα περί σύγχυσης των ρόλων πατέρα και μητέρας στην περίπτωση των δύο γονιών του ίδιου φύλου; Ποια η θέση της εθνικής επιτροπής βιοηθικής ή των ιατρικών σχολών και των Τμημάτων Βιολογίας

της χώρας; Συντεταγμέ­να, θεσμικά, και όχι μόνον από τους λίγους πανεπιστημ­ιακούς που τολμούν να εκθέτουν την άποψή τους στον δημόσιο διάλογο.

Οι επιστημονι­κές απαντήσεις είναι απαραίτητε­ς διότι κάνουν σαφείς, διακριτές, τις απόψεις κάθε επιστημονι­κού κλάδου. Διότι, ας πούμε, άλλο οι θέσεις της Εκκλησίας με βάση την ορθόδοξη διδασκαλία και άλλο οι απόψεις της ιατρικής επιστήμης για το ίδιο θέμα.

Σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τη διάδοση των fake news και των ψευδοεπιστ­ημονικών απόψεων, είναι απαραίτητη η ζύμωση του επιστημονι­κού λόγου με τα κοινωνικά αιτούμενα των πολιτών. Βέβαια, για να διατυπωθεί θεσμικά μια άποψη, εκτός από την επιστημονι­κή κατάρτιση απαιτείται και η δημόσια παρρησία.

 ?? ?? Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνεδρίασε και τοποθετήθη­κε επί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με άξονα τις πάγιες θέσεις της όπως διαμορφώνο­νται από το δόγμα που υπηρετεί, εμπλουτισμ­ένες με εκφράσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτ­ων τής (εκκωφαντικ­ά σιωπηλής) επιστημονι­κής κοινότητας.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνεδρίασε και τοποθετήθη­κε επί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με άξονα τις πάγιες θέσεις της όπως διαμορφώνο­νται από το δόγμα που υπηρετεί, εμπλουτισμ­ένες με εκφράσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτ­ων τής (εκκωφαντικ­ά σιωπηλής) επιστημονι­κής κοινότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece