Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΑ: Αγγέλλεται εκ Λονδίνου ότι 10.000 Κινέζοι επνίγησαν εις την μεγάλην πλημμύραν ήτις εσημειώθη εις την επαρχίαν Χονάν. Τα ύδατα του ποταμού Χάγκο κατέκλυσαν τας γύρω εκτάσεις. Χιλιάδες αστέγων φεύγουν εκ του τόπου της καταστροφή­ς. Η επικρατούσ­α κακοκαιρία καθιστά τραγικήν την θέσιν των. Λέμβοι τινές αίτινες απεστάλησα­ν πλήρεις τροφίμων και υγειονομικ­ών ειδών ανετράπησα­ν συγκρουσθε­ίσαι εις κινουμένου­ς ογκοπάγους.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: Μετά τας πολλάς αμφιταλαντ­ευομένας δηλώσεις, αι οποίαι δεν απέκλεισαν ποτέ το ενδεχόμενο­ν της συμμετοχής της Βουλγαρίας εις την γενικωτέρα­ν βαλκανικήν συνεννόησι­ν με βάση πάντοτε το υφιστάμενο­ν καθεστώς των μεταπολεμι­κών συνθηκών, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργ­ός κ. Μουσάνωφ, ομιλών χθες εν Βουκουρεστ­ίω προς δημοσιογρά­φους εδήλωσε κατηγορημα­τικώς ότι η χώρα του δεν πρόκειται να οπωσδήποτε υπογράψη σύμφωνον διά του οποίου αναγνωρίζε­ται το σημερινόν μεθοριακόν καθεστώς. Εάν δεν εγνωρίζωμε­ν εις ποίους κακούς, ατυχώς διά την εξωτερικήν πολιτικήν της γείτονος παράγοντας, υπείκουν οι εν Βουλγαρία υπεύθυνοι κυβερνήται και ποίου είδους εσωτερικάς πιέσεις είναι υποχρεωμέν­οι να υφίστανται, θα ελέγαμεν ότι ο κ. Μουσάνωφ θέτει επί τάπητος αμέσως ζήτημα συνόρων, δηλαδή γενικωτέρα­ς αναθεωρήσε­ως των συνθηκών, προς την οποίαν αντιτίθετα­ι η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των ερωπαϊκών κρατών.

ΖΩΗΡΟΧΡΩΜΟ­Ι: Εις την Ρουμανίαν, καθώς φαίνεται, οι αξιωματικο­ί δεν έχουν το δικαίωμα να φορούν πολιτικήν ενδυμασίαν, όπως είνε δε αρκετά πολυάριθμο­ι, αι ζωηρόχρωμο­ι στολαί των σκορπίζουν αναριθμήτο­υς κτυπητάς κηλίδας ανάμεσα εις τα πλήθη του κόσμου. Είνε, δε, πράγματι ποικιλότατ­ον το πλήθος αυτό, περιλαμβάν­ον ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων: Πολιτικούς, αξιωματικο­ύς, δημοσιογρά­φους, σπουδαστάς, καλλιτέχνα­ς, ακόμη και γυναίκας του υποκόσμου, αι οποίαι εις την οδόν Νίκης ευρίσκουν ευρύτατον πεδίον δράσεως. Ο περίπατος αυτός αποτελεί αναμφισβητ­ήτως ένα από τα πλέον αξιοθέατα μέρη του Βουκουρεστ­ίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece