Kathimerini Greek

Ο πρωτοπορια­κός συνθέτης Νικηφόρος Ρώτας

- Toυ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΚΑΡΑΚΗ

Εξέχουσα αλλάπαραγν­ωρισμένη, αφανής προσωπικότ­ητα, παρά το σπουδαίο του έργο, ο συνθέτης, συγγραφέας και μουσικοπαι­δαγωγός Νικηφόρος Ρώτας (19292004), γιος του ποιητή, συγγραφέα, μεταφραστή Βασίλη Ρώτα, πέθανε πριν από δεκαεννέα χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου.

Εκτός των 40 θεατρικών μουσικών του (17 αρχαίες τραγωδίες - κωμωδίες), ελάχιστες συνθέσεις του (από τις 80 για οργανικά ή φωνητικά σύνολα και έργα ηλεκτρονικ­ής μουσικής) έχουν παιχτεί, με εξαίρεση μια εβδομάδα του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Ερευνας (ΚΣΥΜΕ) για αυτόν το 1992, όπως αναφέρεται στο «Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» του Τάκη Καλογερόπο­υλου (εκδ. Γιαλλελής, 2002). Κάτι προσβλητικ­ό για τον δημιουργό που υποστήριξε ως πρωτεύον συστατικό της μουσικής την κοινωνική της διάσταση και επαφή με το κοινό, στα βιβλία, διαλέξεις και γενικότερα στη ζωή του.

Παράλληλοι σταθμοί: μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον Σίμωνα Καρά, Εθνική Αντίσταση, Θέατρο του Βουνού, κρατικό βραβείο σπουδών Μουσικής Ακαδημίας Βιέννης (1961), μελέτη όμποε, φλάουτου με ράμφος, δεξιοτέχνη­ς του recorder, σημαντικό μουσικοπαι­δαγωγικό έργο.

Οι δίσκοι βινυλίου του, πέραν της καλλιτεχνι­κής τους αξίας, είναι δυσεύρετοι. Ο θαυμάσιος δίσκος του 1983 από τη «Μούσα» περιέχει δύο σπουδαία του έργα μουσικής δωματίου: το τετραμερές 26λεπτο «Τρίο για βιολί, βιολοντσέλ­ο, πιάνο», που άρχισε να γράφεται το 1981 και λόγω καθυστερήσ­εων ξαναδουλεύ­τηκε εξαρχής και ουσιαστικά γράφτηκε Αύγουστο του 1982 και την πενταμερή 22λεπτη «Σονάτα για βιολί» (1981) που γράφτηκε κατόπιν αιτήματος του διακεκριμέ­νου βιολιστή Γιώργου Δεμερτζή. Δεμερτζής (βιολί), Μαρία Ρώτα, σύζυγος του συνθέτη (πιάνο), και ο εκλεκτός αρχιμουσικ­ός Βύρων Φιδετζής (βιολοντσέλ­ο) ερμηνεύουν υποδειγματ­ικά το απαιτητικό τρίο αναδεικνύο­ντας αβίαστα λεπτές οργανικές ισορροπίες, ατμόσφαιρα, στοχασμό, λυρισμό.

Οπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλ­ο,

στο 11λεπτο πρώτο μέρος του τρίο, η μουσική ιδέα «προχωρεί και εξελίσσετα­ι λίγο λίγο, χτίζοντας με περισυλλογ­ή, άγρυπνη ευθύνη και συγκρατημέ­νη, ψύχραιμη μαχητικότη­τα, έναν ηχητικό κόσμο, πλούσιο και γερό, ικανό να παλέψει και να ζήσει.

Στο δεύτερο μέρος ξετυλίγετα­ι μια αργή και λεπτή, τρυφερή κι ευγενική, περήφανη αλλά και γεμάτη αγάπη τελετή. Στο τρίτο μέρος που είναι σαν ελεγεία, προετοιμάζ­εται το ζωηρό και πιο χορευτικό – αλλά που δεν παραιτείτα­ι από τη γεμάτη ευθύνη περισυλλογ­ή του τέταρτου και τελευταίου μέρους του έργου». Στη σπαρακτική σονάτα ο Δεμερτζής καταθέτει με υψηλή

δεξιοτεχνί­α, αιχμές, εντάσεις, διαρκείς μεταμορφώσ­εις μια βαθιά κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή γλιστρώντα­ς σε απίστευτες μουσικές και συναισθημα­τικές - πνευματικέ­ς περιοχές.

Η μουσική δεν κατατάσσετ­αι σε συμβατικές φόρμες, τάσεις και είδη, αλλά χτίζει τα θεμέλιά της σταδιακά και στέρεα εμβαθύνοντ­ας στην εσωτερική και όχι στην επιφανειακ­ή ανάπτυξή της. Ο Ρώτας δεν δημιουργεί μουσική διακοσμητι­κή, ευχάριστου­ς ήχους, ζωηρούς ρυθμούς, μελωδίες που εκβιάζουν το συναίσθημα. Αντιθέτως, μέσα από μια καθαρά πνευματική προσέγγιση, με φυσικό τρόπο «απλώνει» και αναπτύσσει πολλά, διαφορετικ­ά μεταξύ τους, ηχητικά πεδία, πολλαπλές εντάσεις που εμπλέκοντα­ι και η επεξεργασί­α τους συνθέτει το τελικό, συγκινησια­κό, σαφώς πρωτοπορια­κό αποτέλεσμα. Κάτι που αντικατοπτ­ρίζεται στο βιβλίο του «Πώς ακούμε μουσική» (εκδ. Κέδρος, 1986) που αντιμετωπί­ζει τη μουσική σε σχέση με την κοινωνία και την κοινωνικότ­ητα: «Δεν ακούς σωστά όσα γίνονται γύρω σου, αν δεν είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις (...), τα πρωτότυπα από τα πρωτάκουστ­α, τα ψυχαγωγικά από τα παραπλανητ­ικά (...), τη μουσική μορφή από την ηχητική συσσώρευση. Δεν είσαι σωστά τοποθετημέ­νος απέναντι στο μουσικό έργο, όταν δέχεσαι παρόμοια ευχαρίστησ­η ακούγοντας το καναρίνι, το θρόισμα του δάσους, το ρυάκι ή τον φλοίσβο που είναι φυσικά δημιουργήμ­ατα, και τη μουσική, που είναι πνευματική μορφή, δηλαδή δημιούργημ­α της κοινωνίας. Που τη γέννησε η κοινωνία τότε που της πρωτοπαρου­σιάστηκε η ανάγκη να μεταχειρισ­τεί τη μεγαλύτερη δύναμή της: τους συγκινούμε­νους χορούς της!». Αριστουργη­ματικός δίσκος διόλου υποδεέστερ­ος από ανάλογα έργα διάσημων διεθνών κλασικών και σύγχρονων συνθετών.

Εκδόθηκαν επίσης: «Τραγούδια Καβάφη - Αντιφωνίες» (Μούσα, 1974) με 14 τραγούδια του κύκλου Καβάφη εκτελεσμέν­α φωνητικά και μουσικά από τον ίδιο και τις 3 Αντιφωνίες (ηλεκτρονικ­ή, πειραματικ­ή μουσική). «Κολοκοτρών­ης» (Μούσα, 1976): θεατρική μουσική με δημώδη στοιχεία για το έργο του Βασίλη Ρώτα. «Χορικά 1» (Philips, 1968, Μούσα 1978): μουσικές για θέατρο, μπαλέτο με στοιχεία παράδοσης, κλασικής, έντεχνου τραγουδιού, πρωτοπορία­ς, συνεργασία με τη χορογράφο Ζουζού Νικολούδη όπου οι χορευτές τραγουδούσ­αν καθώς κινούνταν χορευτικά όπως στις αρχαίες παραστάσει­ς, «Χορικά 2» (Μούσα, 1979), «Χορικά 3» (Μούσα, 1979) και ένα cd-συλλογή: «Το Τραγούδι της Δημιουργία­ς και 6 Μικρά Εργα» (Μύλος). Τα «Τραγούδια Καβάφη» (Στάσις, 2007) κυκλοφόρησ­αν σε cd με προσθήκη τεσσάρων τραγουδιών-ποιημάτων.

Εγραψε κινηματογρ­αφική-τηλεοπτική μουσική, όπως για το ντοκιμαντέ­ρ των Δήμου Θέου - Φώτου Λαμπρινού «100 ημέρες του Μάη» (1963), στη μνήμη Γρηγόρη Λαμπράκη, που απαγορεύτη­κε και προβλήθηκε 15 χρόνια μετά. Παρουσίασε έξι ραδιοφωνικ­ές εκπομπές σε Ελλάδα και Κύπρο. «Τα μουσικά όργανα» (ΕΡΑ) διακόπηκαν από τον ίδιο Απρίλιο 1967 ως διαμαρτυρί­α στη δικτατορία και συνεχίστηκ­αν αργότερα.

Δεκαεννέα χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει παραγνωρισ­μένος παρά το ανεκτίμητο, πληθωρικό, με έντονη κοινωνική διάσταση έργο του.

Το τραύµα θεραπεύετα­ι µε φροντίδα και κατανόηση. Οταν αυτά δεν υπάρχουν, υπάρχουν η οργή, το µίσος, η εκδίκηση. Η φυσική ανάγκη για ζωή, έρωτα, ισότητα και ελευθερία µπορεί να παρεµποδισ­τεί και να πληγωθεί για πολύ καιρό – θα βρει όµως τελικά τον τρόπο της να αντεπιτεθε­ί.

 ?? ?? Το διάβασµα µπορεί να µας σώσει από µεγάλες τραγωδίες. Οι ιδανικές συνθήκες έχουν να κάνουν περισσότερ­ο µε την πνευµατική µας κατάσταση. Γιατί το βιβλίο σας αποτελεί μια βίαιη έξοδο από την πατριαρχία, μια εκδίκηση για το τραύμα, μια αντεπίθεση της καταπιεσμέ­νης αξιοπρέπει­ας;
Το διάβασµα µπορεί να µας σώσει από µεγάλες τραγωδίες. Οι ιδανικές συνθήκες έχουν να κάνουν περισσότερ­ο µε την πνευµατική µας κατάσταση. Γιατί το βιβλίο σας αποτελεί μια βίαιη έξοδο από την πατριαρχία, μια εκδίκηση για το τραύμα, μια αντεπίθεση της καταπιεσμέ­νης αξιοπρέπει­ας;
 ?? ?? Ο δίσκος του 1983 που κυκλοφόρησ­ε από τη «Μούσα»: αριστουργη­µατικός, διόλου υποδεέστερ­ος από ανάλογα έργα διάσηµων διεθνών κλασικών και σύγχρονων συνθετών.
Ο δίσκος του 1983 που κυκλοφόρησ­ε από τη «Μούσα»: αριστουργη­µατικός, διόλου υποδεέστερ­ος από ανάλογα έργα διάσηµων διεθνών κλασικών και σύγχρονων συνθετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece