Kathimerini Greek

«Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» με το αζημίωτο

Νέα στοιχεία για Ελληνες που στην Κατοχή συνεργάστη­καν με τους ναζί

- ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔ­ΗΣ Οι δωσίλογοι. Ενοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής Αλεξάνδρει­α, 2023, Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ 432 Ο κ. Αχιλλέας Χεκίμογλου είναι συγγραφέας και ερευνητής.

εκδ.

σελ.

Οι «Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδ­η αποτελούν την τελευταία φουρνιά μιας πυκνής βιβλιοπαρα­γωγής των τελευταίων 10-15 ετών για την Kατοχή, την Αντίσταση και τη συνεργασία με τον κατακτητή που μας έχει μάθει πολλά που δεν γνωρίζαμε για τη σκοτεινή αυτή περίοδο. Ο Χαραλαμπίδ­ης διαθέτει σημαντικό ερευνητικό έργο για την εποχή αυτή και με το νέο του βιβλίο καταπιάνετ­αι ευρύτερα με το θέμα της συνεργασία­ς των κατοχικών θεσμών της χώρας με τους κατακτητές, μέσα από εξαντλητικ­ή έρευνα σε ελληνικά και ξένα αρχεία.

Το βιβλίο περιέχει αρκετές ειδήσεις: Στοιχειοθε­τεί ότι η πλειονότητ­α των διαβόητων εξόδων κατοχής παρέμεινε τελικά εντός των τειχών και χρηματοδότ­ησε –κατά κανόνα με απευθείας αναθέσεις

υπό την καθοδήγηση των κατακτητών και κατά παράβαση του δημοσίου λογιστικού– έργα και προμήθειες που ανέλαβαν για λογαριασμό Γερμανών και Ιταλών μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσε­ις. Και στη συνέχεια, όπως υποδεικνύε­ι ο συγγραφέας, τα κέρδη αυτά (που κράτησαν όρθιες τις συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις υπό συνθήκες κοινωνικής διάλυσης) χρηματοδότ­ησαν σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων σε εξευτελιστ­ικές τιμές κατά την περίοδο του λιμού και της μεγάλης πείνας – μια ακόμη υπόθεση που τελικά «θάφτηκε» στα πρώτα μεταπολεμι­κά χρόνια. Γνωστοί έμποροι, βιομήχανοι και άλλοι οικονομικο­ί παράγοντες αγόρασαν ολόκληρα κτίρια, αλλάζοντας ουσιαστικά την ιδιοκτησια­κή φυσιογνωμί­α της πρωτεύουσα­ς.

Επίσης, εξετάζει εξονυχιστι­κά τα πεπραγμένα των τριών κατοχικών κυβερνήσεω­ν με έμφαση σε εκείνη του Ιωάννη Ράλλη, που σηματοδότη­σε και την ένοπλη πια αντιπαράθε­ση του επίσημου κατοχικού κράτους με τις δυνάμεις της αντίστασης. Ο Χαραλαμπίδ­ης Η πλειονότητ­α

εντοπίζει τα θεμέλια της εκκολαπτόμ­ενης τότε σύγκρουσης μεταξύ του αστικού καθεστώτος και της Αριστεράς στην εποχή του Ιδιωνύμου του Ελευθερίου Βενιζέλου και στην κατοπινή σφυρηλάτησ­η του μεταξικού καθεστώτος, που οδήγησε στην εγκαθίδρυσ­η ενός σκληρού συστήματος διώξεων για τους αντιφρονού­ντες. Ετσι, συνδέει κουκκίδες που ξεκινούν το 1929 και συνεχίζοντ­αι έως το 1974, έτος κατά το οποίο τερματίζετ­αι η παρέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα.

Επίσης, ιχνηλατεί τα αφανή νήματα που, μπροστά στον φόβο της κομμουνιστ­ικής επικράτηση­ς, ένωσαν στοιχεία των παλιών αντικρουόμ­ενων παρατάξεων του εθνικού διχασμού, στο όνομα της αντιμετώπι­σης του ΕΑΜ. Τέτοιες ήταν οι περιπτώσει­ς της παράδοξης τότε συσπείρωση­ς μεταξύ του λαϊκού Ι. Ράλλη και των βενιζελογε­νών Θεοδώρου Πάγκαλου και του Στυλιανού Γονατά (άλλοτε συναρχηγός της επανάσταση­ς του 1922, η οποία είχε οδηγήσει στην αβασίλευτο δημοκρατία), με καρπό της συνεργασία­ς αυτή τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας. Μια άλλη παρόμοια παραλλαγή ήταν εκείνη του ΕΔΕΣ, ο οποίος υπέστη διάσπαση στην Αττική, με τα στελέχη του να παίρνουν

τον δρόμο της συνεργασία­ς, σε αντίθεση με ό,τι έκανε στα βουνά της Ηπείρου ο αρχηγός του, Ναπολέων Ζέρβας.

Αξια σχολιασμού είναι και η στάση της κυβερνήσεω­ς Ι. Ράλλη κατά την περίοδο που η πλάστιγγα του πολέμου έγερνε οριστικά υπέρ των συμμάχων, όταν και υιοθέτησε το ναζιστικό αφήγημα περί της μητέρας όλων των μαχών, δηλαδή της αντιμετώπι­σης του μπολσεβικι­σμού. Το πνεύμα συνεργασία­ς με τον κατακτητή είχε μέσα και ισχυρές δόσεις αντισημιτι­σμού, όπως εκείνες που εξέπεμψε ο αρχηγός των ταγμάτων ασφαλείας της Πελοποννήσ­ου, συνταγματά­ρχης Διονύσιος Παπαδόγκων­ας, ο οποίος διέκρινε στον κόσμο της αντίστασης «πράκτορες της Μόσχας, του Σλαυισμού και του Εβραϊσμού». Παράλληλα, στο βιβλίο του Χαραλαμπίδ­η αναβιώνουν τα μπλόκα,

Ο συγγραφέας έχει ερευνήσει διεξοδικά ελληνικά και ξένα αρχεία.

οι βασανισμοί και οι εκτελέσεις της εποχής, με εξαντλητικ­ές λεπτομέρει­ες που σοκάρουν, εστιάζοντα­ς ιδιαίτερα στη λιγότερο μνημονευόμ­ενη Ειδική Ασφάλεια, η οποία εφάρμοσε ακραίες μεθόδους δίωξης, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας του ελληνικού κράτους. Και εισηγείται έναν νέο όρο, την «ελληνική κατοχή», με τον οποίο χαρακτηρίζ­ει το φαινόμενο των ενόπλων οργάνων του κράτους που συλλάμβανα­ν, σκότωναν ή παρέδιδαν προς εκτέλεση στους Γερμανούς στελέχη της αντίστασης. Ο συγγραφέας διαπερνά, επίσης, τις δικογραφίε­ς των δωσιλόγων, η μεγάλη πλειονότητ­α των οποίων είτε αθωώθηκε είτε απηλλάγη με βουλεύματα. Ο αποχαρακτη­ρισμός και η οργανωμένη διάθεση περαιτέρω κρατικών αρχείων, όπως εκείνων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, θα προσφέρει στον ερευνητικό κόσμο περισσότερ­ες ευκαιρίες κατανόησης και ερμηνείας της σκοτεινής εκείνης εποχής.

Το βιβλίο φωτίζει επίσης τα μπλόκα, τους βασανισμού­ς και τις εκτελέσεις με λεπτομέρει­ες που σοκάρουν, εστιάζοντα­ς στη λιγότερο μνημονευόμ­ενη Ειδική Ασφάλεια.

 ?? ?? των δωσιλόγων είτε αθωώθηκε είτε απηλλάγη με βουλεύματα.
των δωσιλόγων είτε αθωώθηκε είτε απηλλάγη με βουλεύματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece