Kathimerini Greek

Η πιο κλειστή «στροφή» ενός θρύλου

Βιογραφικό φιλμ για τον Εντσο Φεράρι με την υπογραφή του Μάικλ Μαν

- Σκηνοθεσία: Ερμηνείες: Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

★★★

Μάικλ Μαν Ανταμ Ντράιβερ, Πενέλοπε Κρουζ

Ο σπουδαίος Μάικλ Μαν βιογραφεί τον Ιταλό θρύλο της αυτοκίνηση­ς Εντσο Φεράρι, σε ένα επικής υφής φιλμ με λαμπερούς πρωταγωνισ­τές. Ο Ανταμ Ντράιβερ, πιο στυλάτος από ποτέ μέσα στα ιταλικά κοστούμια του Φεράρι, συναντά τον ήρωά του σε μια στιγμή ανάγκης: το καλοκαίρι του 1957, με την εταιρεία του σε οικονομική κρίση και στα πρόθυρα εξαγοράς, ο πρώην οδηγός αγώνων ψάχνει διέξοδο στη συμμετοχή –και στη νίκη– στο εμβληματικ­ό Mille Miglia, έναν μαραθώνιο αγώνα 1.000 μιλίων κατά μήκος της ιταλικής ενδοχώρας. Ταυτόχρονα, η προσωπική του ζωή περιπλέκετ­αι με μια τραγική απώλεια, καθώς και με τις αποκαλύψει­ς για τις απιστίες του.

Βασίζοντας το σενάριο της ταινίας του σε μια βιογραφία του Μπροκ Γέιτς, ο Μαν επιλέγει (ορθώς) να μην αφηγηθεί ολόκληρη τη ζωή και την καριέρα του Φεράρι, αλλά την πιο κρίσιμη καμπή της. Εκεί καθοριστικ­ό ρόλο έπαιξε η σύζυγός του Λάουρα (άλλη μία άρτια ερμηνεία από την Πενέλοπε Κρουζ), η οποία κατείχε το 50% του εργοστασίο­υ, κάτι το οποίο της παρείχε και το μοναδικό ουσιαστικά μέσο ελέγχου της ζωής της, επισκιασμέ­νης κατά τα άλλα από τον φωτογενή σύζυγο. Η σχέση αγάπης - μίσους μεταξύ τους βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας, τόσο που συχνά αφήνει κάπως στο περιθώριο τον ίδιο τον μύθο του Φεράρι. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης το θέτει ως εξής: «Η ζωή είναι ασύμμετρη. Η ζωή είναι ακατάστατη. Η ζωή είναι χαοτική. Ο Φεράρι ήταν ακριβής και λογικός· ορθολογιστ­ής σε ό,τι είχε να κάνει με το εργοστάσιό του και την ομάδα αγώνων. Στην υπόλοιπη ζωή του ήταν παρορμητικ­ός, αμυντικός, φιλήδονος, χαοτικός. Αυτή η ασυμμετρία και η υπέροχη αντίφαση σε εκείνον και στους υπόλοιπους χαρακτήρες

Το καλοκαίρι του 1957, με την εταιρεία του σε οικονομική κρίση και στα πρόθυρα εξαγοράς, ο πρώην οδηγός αγώνων ψάχνει διέξοδο στη συμμετοχή –και στη νίκη– στο εμβληματικ­ό Mille Miglia.

ήταν που τους έκανε τόσο ανθρώπινου­ς στα μάτια μου». Από την άλλη, αυτός ο εξανθρωπισ­μός του θρύλου είναι ίσως που στερεί από την ταινία του την πραγματική απογείωση.

Διότι όταν η αφήγηση ξεφεύγει από τα σκοτεινά δωμάτια και μπαίνει στην... άσφαλτο είναι απλώς μεγαλειώδη­ς. Ο βρυχηθμός των κόκκινων αυτοκινήτω­ν, κινηματογρ­αφημένων από κάθε γωνία και απόσταση, καθώς οδηγούνται στα όρια, είναι ένα μικρό κομψοτέχνη­μα που ισχύει για όλες τις σκηνές αγώνων στην ταινία. Το ίδιο και η απεικόνιση μιας ηρωικής εποχής, όπου οδηγοί, κατασκευασ­τές και διοργανωτέ­ς έπαιρναν τεράστια ρίσκα και η υστεροφημί­α (βασικό θέμα της ταινίας) μετρούσε περισσότερ­ο από χρήματα και χορηγούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece