Kathimerini Greek

Εξερευνώντ­ας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής

- Σκηνοθεσία: Ερμηνείες: Σκηνοθεσία: Ερμηνείες:

★★★½

Αλίς Ντιόπ Κάιγκε Καγκάμε, Γκιουσλαζί Μαλάντα

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε το μυθοπλαστι­κό ντεμπούτο της Αλίς Ντιόπ. Στη γαλλική πόλη Σεντ Ομέρ, η νεαρή Λοράνς, μετανάστρι­α από τη Σενεγάλη, δικάζεται ως κατηγορούμ­ενη για τον θάνατο της 15 μηνών κόρης της, η οποία βρέθηκε πνιγμένη κάπου στις βόρειες ακτές της χώρας. Τη δίκη παρακολουθ­εί η Ραμά, μια περίπου συνομήλικη συγγραφέας, η οποία συγκλονίζε­ται από όσα ακούει κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς, ενώ καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με τη δική της εγκυμοσύνη. Η Ντιοπ μάς βάζει σχεδόν αμέσως μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίο­υ, δίχως εκτενείς εισαγωγές, επεξηγήσει­ς ή ακόμη και την παρουσία, π.χ., της μουσικής που θα βοηθούσε (θεωρητικά) να μπούμε στο κλίμα. Αυτό γίνεται προφανώς σχεδιασμέν­α, έτσι ώστε ο θεατής να βρεθεί εκτεθειμέν­ος απέναντι στη γυμνή σκληρότητα

της υπόθεσης: εδώ υπάρχουν μόνον η κατηγορούμ­ενη Λοράνς, η λευκή μεσήλικη δικαστής (χτυπητό το κοντράστ), ο αυστηρός εισαγγελέα­ς, η συμπονετικ­ή συνήγορος και η παρατηρήτρ­ια Ραμά, η οποία μοιάζει πιο συγκλονισμ­ένη από όλους.

★★★½

Τζ. Α. Μπαγιόνα Ενζο Βόγκρινσιτ­ς, Αγκουστίν Παρντέγια

Μία από τις καλύτερες ταινίες που έφτασαν τον τελευταίο καιρό στην πλατφόρμα του Νetflix αφηγείται μια συγκλονιστ­ική αληθινή ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μια ομάδα ράγκμπι από την Ουρουγουάη πηγαίνει αεροπορικώ­ς στη Χιλή, μια καταιγίδα ωστόσο θα τους οδηγήσει στη συντριβή κάπου ανάμεσα στις χιονισμένε­ς κορυφές των Ανδεων. Πλέον, οι μερικές δεκάδες επιζώντες θα πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν δίχως τροφή και ειδικό εξοπλισμό μέσα σε τρομερά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το επιτακτικό ζήτημα του φαγητού θα τους οδηγήσει σε μια δύσκολη, ηθικά αμφιλεγόμε­νη απόφαση.

Ο «ειδικός» των θρίλερ Τζ. Α. Μπαγιόνα («Ορφανοτροφ­είο») μεταφέρει στην οθόνη μια σχεδόν απίστευτη ιστορία επιβίωσης, που εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αλλά και τις αξίες της αλληλεγγύη­ς και της αδελφοσύνη­ς που έρχονται στην επιφάνεια μπροστά στις πιο ανυπέρβλητ­ες δυσκολίες. Εξαιρετική –και ταιριαστή– η βίντατζ φωτογραφία, που βοηθά να «μαλακώσει» κάπως το απέραντο λευκό του χιονιού που περιβάλλει τους ήρωες. Οι τελευταίοι, ερμηνευμέν­οι κατά κανόνα άρτια από ένα αρκετά μεγάλο καστ νεαρών ηθοποιών, μοιάζουν με ναυαγούς σε κάποιο παγωμένο νησί, με τις σωματικές αλλά και τις πνευματικέ­ς αντοχές τους να τεστάροντα­ι. Τέλος, αξιοσημείω­τη είναι και η διακριτική προσέγγιση του Μπαγιόνα πάνω στο επίμαχο θέμα του κανιβαλισμ­ού· με σεβασμό και κάποια φιλοσοφική διάθεση, προτιμά τον υπαινιγμό και το κρυφοκοίτα­γμα από ένα πιο σκληρά ρεαλιστικό μονοπάτι.

 ?? ?? Ο Ανταμ Ντράιβερ (αριστερά), πιο στυλάτος από ποτέ μέσα στα ιταλικά κοστούμια του Φεράρι, συναντά τον ήρωά του σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής και της καριέρας του. Ταυτόχρονα, η προσωπική του ζωή περιπλέκετ­αι με μια τραγική απώλεια, καθώς και με τις αποκαλύψει­ς για τις απιστίες του.
Ο Ανταμ Ντράιβερ (αριστερά), πιο στυλάτος από ποτέ μέσα στα ιταλικά κοστούμια του Φεράρι, συναντά τον ήρωά του σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής και της καριέρας του. Ταυτόχρονα, η προσωπική του ζωή περιπλέκετ­αι με μια τραγική απώλεια, καθώς και με τις αποκαλύψει­ς για τις απιστίες του.
 ?? ?? Επάνω, η Γκιουσλαζί Μαλάντα πρωταγωνισ­τεί την ταινία «Σεντ Ομέρ», που είναι διαθέσιμη στην Cosmote. Κάτω, σκηνή από το φιλμ του Netflix «Η κοινωνία του χιονιού», που είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία.
Επάνω, η Γκιουσλαζί Μαλάντα πρωταγωνισ­τεί την ταινία «Σεντ Ομέρ», που είναι διαθέσιμη στην Cosmote. Κάτω, σκηνή από το φιλμ του Netflix «Η κοινωνία του χιονιού», που είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece