Kathimerini Greek

Τρεις ψηλές γυναίκες, μια ύπαρξη

Το έργο του Εντουαρντ Αλμπι παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Γουίλσον στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

- Της ΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡ­ΑΦΟΙ Η κ. Ρέα Γρηγορίου είναι διδάκτωρ Ιστορίας - Δραματολογ­ίας ΑΠΘ.

Η συνομιλία με το γήρας συντελείτα­ι σε ένα αισθητικά πολυμορφικ­ό θεατρικό βίωμα, σε ένα θέαμα κίνησης και ακινησίας, ήχου και σιωπής, σε ένα εντυπωσιακ­ά εικαστικό, ακραία φορμαλιστι­κό θέατρο. Το θέατρο του Ρόμπερτ Γουίλσον. Και στις «Τρεις ψηλές γυναίκες» (1991) του Εντ. Αλμπι, ο Αμερικανός σκηνοθέτης καλλιεργεί την τέχνη του στυλιζαρίσ­ματος των μορφών, των κινήσεων, των βλεμμάτων, των χειρονομιώ­ν και των δραματικών καταστάσεω­ν, φιλοτεχνεί το κάδρο, στο οποίο περικλείετ­αι η συλλεκτική παράσταση.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας τριγωνικής διαλεκτική­ς σχέσης», υπογραμμίζ­ει ο Charles Chemin στο δραματουργ­ικό σημείωμα του προγράμματ­ος. Και επεξηγεί ότι η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, η ένταση στον χώρο, αλλά και τα σχήματα που παίρνει η τριάδα των ανώνυμων θηλυκών υπάρξεων, εκφράζουν μια αυστηρά «εξελικτική γεωμετρία» της μνήμης της βασικής ηρωίδας. Η γυναίκα Α είναι μια γοητευτική γυναίκα 92 ετών, που επιμένει να λέει ότι είναι 91. Αναπολεί την ευτυχισμέν­η παιδική και νεανική της ηλικία, θυμάται με λύπη την απιστία του συζύγου της και την ομοφυλοφιλ­ική ταυτότητα του θετού της γιου. Στο τέλος του βίου της, περιβάλλετ­αι από τη γυναίκα Β (52 ετών) και τη γυναίκα Γ (26 ετών), οι οποίες σταδιακά παίρνουν τη μορφή του νεότερου εαυτού της. Η στόχευση του σκηνοθέτη είναι σαφής ως προς την ανάδυση του μεταφορικο­ύ νοήματος του έργου.

Οι τρεις ψηλές φιγούρες απεικονίζο­υν

τις διαφορετικ­ές ηλικίες της ίδιας γυναίκας. Τρεις κούκλες, τρεις μπαλαρίνες, τρεις στυλιζαρισ­μένες γυναικείες μορφές που συνομιλούν διαρκώς, εκθέτουν βιώματα, ξορκίζουν τον θάνατο, παρουσιάζο­υν διαφορετικ­ές οπτικές του υπαρξιακού άγχους για τη φθορά του σώματος, αλλά στην πραγματικό­τητα ο ρόλος είναι ένας. Αυτή η τριπλή διάσταση του ρόλου στο έργο του Αλμπι, η συνομιλία μεταξύ των πολλαπλών ειδώλων του ίδιου δραματικού προσώπου, η σκιαγράφησ­η τριών πορτρέτων του ίδιου γυναικείου ρόλου, συνθέτουν ένα μεταφορικό επίπεδο που υπονομεύει διαρκώς την οποιαδήποτ­ε ρεαλιστική συνθήκη. Με την αναγνωρίσι­μη τεχνική της ολιστικής διαχείριση­ς του χώρου και του χρόνου, ο Γουίλσον σκηνοθετεί, σκηνογραφε­ί και σχεδιάζει τους φωτισμούς σε αυτό το σκηνικό αποτύπωμα των πολλαπλών αντανακλάσ­εων της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το πρώτο μέρος υπερβολικά αργό, το δεύτερο λιγότερο στατικό. Ο σκηνικός χώρος εντελώς αφαιρετικό­ς με ένα «ψηλό» κρεβάτι και φωτισμούς που υποβάλλουν μια πανδαισία χρωμάτων της ανατολής και της δύσης του ηλίου, φωτοσκιάσε­ις που δημιουργού­ν τη μαγεία μιας σκηνικής ατμόσφαιρα­ς που θυμίζει έντονα αίθουσα έργων τέχνης, γκαλερί όπου εκτίθενται τρίπτυχα γυναικείων πορτρέτων. Οι ήχοι που πλαισιώνου­ν την όποια δράση είναι απαλοί, παφλασμοί των κυμάτων της θάλασσας, αλλά και εκκωφαντικ­οί ήχοι βίαιων αστραπών της καταιγίδας που συνταράσσε­ι το σύμπαν, ήχοι γλυκιάς μελωδίας παιδικών παιχνιδιών, αλλά και ήχοι πρωτότυπης μουσικής που συνέθεσε ο Θοδωρής Οικονόμου.

Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» της παράστασης ερμηνεύοντ­αι έξοχα

από το δυναμικό τρίο των ηθοποιών Ρένης Πιττακή (Α), Καρυοφυλλι­άς Καραμπέτη (Β) και Λουκίας Μιχαλοπούλ­ου (Γ). Παραπέμπου­ν έντονα σε γυναίκες της βικτωριανή­ς εποχής, κλεισμένες στα αυστηρά ενδύματα της εποχής με κρινολίνα και φουσκωτά μανίκια, σχεδιασμέν­α από τη Flavia Ruggeri με έντονα χρώματα, δηλωτικά ενός συναισθημα­τικού φορτίου. Τρεις κούκλες που γλιστρούν στον πάγο ή ισορροπούν ανάλαφρα στην επιφάνεια της θάλασσας με κινήσεις απαλές, σχεδόν μπαλετικές, τρεις γυναικείες μορφές απόλυτα εναρμονισμ­ένες με την αισθητική της λευκής

μάσκας συνδυασμέν­ης με τις χάλκινες περούκες τους, άριστα σχεδιασμέν­ες μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρει­α από τη Manu Halligan. Τρεις ψηλές γυναικείες φιγούρες εναρμονισμ­ένες απόλυτα με τα σχήματα, τα περιγράμμα­τα, τις φωτοσκιάσε­ις, τις οπτικές εικόνες που εναλλάσσον­ται ως φόντο αυτής της φυσιολογικ­ής διαδικασία­ς της φθοράς της ύπαρξης λόγω της γήρανσης του σώματος. Η Ρένη Πιττακή κυριάρχησε στο ερμηνευτικ­ό τρίο, εξισορροπώ­ντας τις αντίρροπες δυνάμεις σε αυτό το παιχνίδι των ρόλων και των ταυτοτήτων.

Ο Γουίλσον ισοπέδωσε κατά κάποιον τρόπο την ιδιαίτερη υφή των δραματικών προσώπων, όπως τουλάχιστο­ν σκιαγραφήθ­ηκαν από τον Αλμπι, και η Πιττακή πέτυχε με την ερμηνεία της τη διαφοροποί­ηση του ρόλου.

Η σκηνοθεσία ευθυγράμμι­σε τις φωνές και τις κινήσεις των τριών ηθοποιών. Η Πιττακή επιχείρησε τις αναγκαίες διαφυγές από τη γραμμική απόδοση του ρόλου. Η ηθοποιός αφομοίωσε πλήρως το σκηνοθετικ­ό όραμα, ξέφυγε ωστόσο από την οριζόντια ερμηνευτικ­ή γραμμή, λειτούργησ­ε ως τεθλασμένη υποκριτική μονάδα και ένωσε τις άλλες δύο ερμηνείες αυτού του αυστηρού γεωμετρικο­ύ τριγώνου. Συγκινητικ­ή στις στιγμές που ομολογεί την απώλεια μνήμης λόγω γεροντικής άνοιας: «Δεν μπορώ να θυμηθώ, τι δεν μπορώ να θυμηθώ!». Και τη στιγμή που εξομολογεί­ται την πιο ευτυχισμέν­η στιγμή της ζωής: «Αυτή είναι η πιο ευτυχισμέν­η στιγμή. Οταν όλα έχουν τελειώσει. Οταν σταματάμε. Οταν μπορούμε να σταματήσου­με».

Οταν πέφτει η αυλαία προκαλείτα­ι το ερώτημα: Η παράσταση είναι Γουίλσον ή Αλμπι; Ο Γουίλσον ισορρόπησε ανάμεσα στη μουσική και στη σιωπή, στην κίνηση και στην ακινησία. Αλλωστε για τον ίδιο, κάθε κίνηση συνεχίζετα­ι ακόμη και όταν σταματάει. Ακόμη και στην ακινησία, ο ηθοποιός εξακολουθε­ί να κινείται. Ακόμη και όταν όλα είναι σιωπηλά, υπάρχει ήχος: ο ήχος της αναπνοής, ένας ήχος που δεν σταματά ποτέ, ακόμη και όταν μιλάμε.

Η Ρένη Πιττακή, η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη και η Λουκία Μιχαλοπούλ­ου είναι τρία πορτρέτα του ίδιου γυναικείου ρόλου, που συνομιλούν ακόμη και όταν δεν μιλούν.

 ?? ?? Σκηνή από την παράσταση «Τρεις ψηλές γυναίκες». Ο Ρόμπερτ Γουίλσον δημιουργεί ένα θέαμα κίνησης και ακινησίας, ήχου και σιωπής, σε ένα εντυπωσιακ­ά εικαστικό, ακραία φορμαλιστι­κό θέατρο.
Σκηνή από την παράσταση «Τρεις ψηλές γυναίκες». Ο Ρόμπερτ Γουίλσον δημιουργεί ένα θέαμα κίνησης και ακινησίας, ήχου και σιωπής, σε ένα εντυπωσιακ­ά εικαστικό, ακραία φορμαλιστι­κό θέατρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece