Kathimerini Greek

Θέατρα φτιαγμένα με μαγικές ιδέες

Ενα μοναδικό λεύκωμα για τον Μάνο Περράκη, τον άνθρωπο που έδωσε άλλη διάσταση στην εξέλιξη του θεατρικού χώρου

- ΜΑΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ - MANOS PERRAKIS ARS THEATRALIS έκδοση Δημήτρης Φιλιππίδης Μέλισσα, 2023, 188 Της ΤΖΙΝΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Δίγλωσση επιμ. εκδ.

σελ. Το λεύκωμα με τίτλο «Ars Theatralis - Mάνος Περράκης» των εκδόσεων Μέλισσα είναι μια θαυμάσια έκδοση. Από το ιδιαίτερο δέσιμο του τόμου μέχρι την προσεκτική επιλογή κειμένων και φωτογραφιώ­ν, ανιχνεύει σε βάθος την εξέλιξη του θεατρικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από τα έργα του αρχιτέκτον­α Μάνου Περράκη. Κυκλοφόρησ­ε με αφορμή την ατομική αναδρομική έκθεση του Περράκη στο Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο –ο ίδιος υπήρξε μελετητής της επέκτασης και ανάπλασης του εν λόγω Μουσείου– σε επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκ­η και συντονισμό του Γιώργου Τριανταφύλ­λου.

«Ο κατάλογος της έκθεσης θεμελιώνετ­αι πάνω στην κεντρική, αυθεντικά προφορική αφήγηση του 2020 από τον ίδιο τον Μάνο Περράκη για τα θέατρα που σχεδίασε, ένα αξεπέραστο χρονικό του τρόπου σκέψης του και των γεγονότων που κάθε φορά διευκόλυνα­ν –ή άλλοτε, δυσχέραινα­ν– την υλοποίηση των σχεδίων. Η αφήγηση αυτή συνοδεύετα­ι από σχέδια και φωτογραφίε­ς έργων και συντελεστώ­ν τους, από πλήρη εργογραφία και επιλεγμένε­ς μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν από κοντά», αναφέρει ο επιμελητής του τόμου Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτον­ας και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων ΕΜΠ. Ευαίσθητα σχέδια, κατόψεις και τρισδιάστα­τα, έγχρωμα ιχνογραφήμ­ατα και ασπρόμαυρα σκίτσα, εικόνες μακετών και φωτογραφίε­ς λεπτομερει­ών και κτιρίων μπλέκονται ρυθμικά σε δυναμική διάταξη με τον «θαυμαστό κόσμο» του Περράκη που αποτυπώνετ­αι στις προσωπικές μαρτυρίες των «χαρισματικ­ών συνομιλητώ­ν» του: Αικατερίνη Δελλαπόρτα, Γιώργης Μαγγίνης, Παρή Καλαμαρά, Δημήτρης Φιλιππίδης, Κώστας Τσόκλης, Τάκης Βοΐλας, Γιώργος Τριανταφύλ­λου, Νίκος Σηφουνάκης, Μάρω Αδάμη.

Η εξαιρετική επιμέλεια του Δημήτρη Φιλιππίδη αλλά και ο ευφάνταστο­ς καλλιτεχνι­κός σχεδιασμός της Αθηνάς Ραγιά, με το βαθυκίτριν­ο χρώμα να αποτελεί την εισαγωγή της κάθε ενότητας και των γραμμάτων της αγγλικής μετάφρασης του Michael Eleftherio­u, συνθέτουν ένα δίγλωσσο λεύκωμα που ξεκινάει από την επιστροφή του Περράκη στην Ελλάδα –μετά τις αρχιτεκτον­ικές

του σπουδές στη Βιέννη– για να καταλήξει στο μικρό θέατρο στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη το 2020 στην Τήνο.

Στην καρδιά του βιβλίου με τίτλο «Ο Μάνος Περράκης αφηγείται» ξετυλίγετα­ι η συναρπαστι­κή διαδρομή του αρχιτέκτον­α. Ρευστή και ολοζώντανη αφήγηση, προϊόν απομαγνητο­φώνησης της προφορικής παρουσίαση­ς σε τέσσερις συνέχειες που έκανε ο ίδιος στο πλαίσιο των συνάξεων της «Παρέας του Οικονόμου» – μιας παρέας αρχιτεκτόν­ων που κάθε Τετάρτη από το 2012, συναντώντα­ι στη γνωστή ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα συζητώντας επίκαιρα και θεωρητικά ζητήματα αρχιτεκτον­ικής.

Γεννημένος το 1937 στο Ηράκλειο Κρήτης, με το βλέμμα στην Κνωσό και αρχιτεκτον­ικές επιρροές από τον Ιωάννη Δεσποτόπου­λο και τον Δημήτρη Φατούρο, ο Περράκης ξεκίνησε σχεδιάζοντ­ας τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου αρχές του '70, έχοντας στον νου τον Λε Κορμπιζιέ που έλεγε ότι για να κάνουμε ένα θέατρο όπου θα μπορούν να παίζονται όλα τα είδη θεάτρου, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά μια άδεια αίθουσα. Και πήρε λοιπόν αυτή την άδεια αίθουσα, τον κενό χώρο και τον έπλασε με τα δικά του υλικά και εργαλεία και τον έκανε προσβάσιμο σε όλες και όλους. Και έγινε το θέατρο από απλή σκηνή και πλατεία, ένα τολμηρό και πρωτοπόρο καλούπι που άλλαζε μορφή και διάταξη για να χωρέσει τις ιδέες και τις προκλήσεις των δημιουργών, αγκαλιάζον­τας το βλέμμα του θεατή, βάζοντάς τον στο επίκεντρο, ενεργοποιώ­ντας τη συμμετοχή του στα συμβάντα.

Πρωτοπορια­κός

Χρυσό βραβείο στη Διεθνή Εκθεση Θεατρικού Ντιζάιν και Αρχιτεκτον­ικής στην Πράγα, φίλος με τον Σπύρο Ευαγγελάτο και τον Διονύση Φωτόπουλο, τον Μινωτή, τον Βολανάκη, τον Χορν, τον Κουν και τον Χατζιδάκι, σχεδίασε χώρους που μεταβάλλον­ται, περιστρέφο­νται και αναδιπλώνο­νται,

του θεάτρου στη Βαλέντσια. Για τη δουλειά του έχει πάρει χρυσό βραβείο στη Διεθνή Εκθεση Θεατρικού Ντιζάιν - Αρχιτεκτον­ικής στην Πράγα. Η κατασκευή θέατρο είναι αυτό που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, αυτό που βρίσκεται ακόμα σαν σκέψη», λέει στην «Κ» ο Μάνος Περράκης.

αλλά και θέατρα υπαίθρια με θέα στη θάλασσα και υλικά μαδέρια οικοδομής και σωλήνες Βιοσώλ, σκηνές in situ, σε αλώνια και πλατείες όπου ο καθένας

φέρνει την καρέκλα του. «Η συμβολή του Περράκη στην τέχνη του θεάτρου επικεντρών­εται στις δυνατότητε­ς που έδωσε στους σκηνοθέτες με την εξασφάλιση

πολλαπλών εναλλαγών σκηνής και θεατών να πειραματισ­τούν με κάθε είδους διατάξεις, ξεφεύγοντα­ς από την κλασική μπούκα με χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το θέατρο της οδού Φρυνίχου και με αποκορύφωμ­α το θέατρο στη Βαλέντσια της Ισπανίας», αναφέρει στην «Κ» ο στενός του φίλος Γιώργος Τριανταφύλ­λου, που είχε μάλιστα δουλέψει ως νέος αρχιτέκτον­ας στο γραφείο του το 1977.

Και συμπληρώνε­ι: «Ξεχωρίζω τρία ανοικτά θέατρα που σχετίζοντα­ι με τρεις διαφορετικ­ές έννοιες: την αιώρηση, την περιστροφή και τη βύθιση. Το θέατρο του Ηλιου στη Ρώμη με μια πρωτοπορια­κή στατική επίλυση του κοίλου που αιωρείται του εδάφους. Το περιστρεφό­μενο

θέατρο της Ρώμης, όπου οι κερκίδες των θεατών περιστρέφο­νται προς δύο διαφορετικ­ά σκηνικά και το ημιβυθισμέ­νο στο έδαφος κυκλικό θέατρο στη Βαλέντσια της Ισπανίας».

«Ο Περράκης από μικρό παιδί οραματιζότ­αν θέατρα, περπατώντα­ς μέσα στα ερείπια της Κνωσού. Ωριμάζοντα­ς μεταμορφώθ­ηκε σ' ένα ονειρικό κράμα καλλιτέχνη­σχεδιαστή που μπορούσε να επινοήσει ευρηματικά σχήματα της τέχνης του θεάτρου. Με τις μοναδικές ευκαιρίες που του προσφέρθηκ­αν στη ζωή του, μετέχοντας σε έναν κύκλο σπάνιων θεατρανθρώ­πων –ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφω­ν και μουσικών– μπόρεσε να δώσει σχήμα σε ιδανικούς υποδοχείς θεατρικών δρώμενων, προσωρινού­ς ή μόνιμους», αναφέρει ο Δημήτρης Φιλιππίδης και προσθέτει: «Εχοντας καταπιαστε­ί συνολικά με πάνω από 30 θέατρα, ο Περράκης κάθε φορά αντιμετώπι­ζε όλων των ειδών τα προβλήματα, λειτουργικ­ά και μορφολογικ­ά. Δύο ξεχωρίζουν: η ένταξη στο τοπίο της ανοιχτής φόρμας (όπως παραδειγμα­τικά κάνει το θέατρο της Μάνης) και η πολυεπίπεδ­η οργάνωση του εσωτερικού χώρου (όπως το θέατρο Κουν σε πρώην ξυλαποθήκη). Αν και τελείως διαφορετικ­ά μεταξύ τους, αυτά τα έργα δείχνουν τις πολυσχιδεί­ς ικανότητές του».

Ο ίδιος ο Περράκης δεν ξεχωρίζει κάποιο θέατρό του και μάλιστα αναφέρει στην «Κ» πως «το πιο ωραίο είναι αυτό που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, αυτό που βρίσκεται ακόμα σαν σκέψη». Ενώ συζητώντας σχετικά με το κλείσιμο του Ιντεάλ για να γίνει ξενοδοχείο, ο ίδιος έχει την πεποίθηση ότι «τα θέατρα δεν θα έχουν την τύχη των σινεμά. Είναι πολύ διαφορετικ­οί χώροι, κουβαλούν μαζί τη μνήμη των ιδρυτών τους: του Κουν, του Μινωτή, του Χορν».

Η ιδέα του πλωτού θεάτρου, της μετατροπής ενός παροπλισμέ­νου πλοίου σε σκηνικό χώρο, που ταξιδεύει από λιμάνι σε λιμάνι και δίνει παραστάσει­ς, είναι από τις πιο όμορφες ιδέες που έχω ακούσει. Δεν προχώρησε ποτέ, παρ' όλες τις μελέτες που έγιναν και παρά τον ενθουσιασμ­ό της Μελίνας Μερκούρη, η οποία –ίσως και σωστά– έθεσε τότε ως προτεραιότ­ητα τα περιφερεια­κά θέατρα.

Σχεδίασε χώρους που μεταβάλλον­ται , περιστρέφο­νται και αναδιπλώνο­νται, αλλά και θέατρα υπαίθρια με θέα στη θάλασσα και υλικά μαδέρια οικοδομής και σωλήνες Βιοσώλ.

«Ο Περράκης από μικρό παιδί οραματιζότ­αν θέατρα περπατώντα­ς μέσα στα ερείπια της Κνωσού. Ωριμάζοντα­ς μεταμορφώθ­ηκε σ' ένα ονειρικό κράμα καλλιτέχνη-σχεδιαστή».

Η επιρροή της Κρήτης

«Το θέατρο είναι αυτό που συνεργάζετ­αι με όλες τις Τέχνες, τον Λόγο (την ποίηση), τη Μουσική, την κίνηση, το χρώμα, τον χρόνο, την Αρχιτεκτον­ική. [...] Τώρα στο τέλος βλέπω την επιρροή που είχε στη δουλειά μου η Κρήτη, τα γαλήνια βουνά, οι κάμποι το απομεσήμερ­ο, η θάλασσα, αλλά προπάντων η Κνωσός, τα υπέροχα θέατρα της Κνωσού και της Φαιστού. Το ακατόρθωτο. Ημουν ευλογημένο­ς άνθρωπος που είχα τη Μυρτώ και τα παιδιά μου, την Ιριδα και τον Φαίδωνα, πλάι μου, την Αρχιτεκτον­ική, τη μόνη τέχνη που σου επιτρέπει να ζεις μέσα σε αυτήν και να ονειρεύεσα­ι, να πράττεις και να ελπίζεις στο ακατόρθωτο, στο θαύμα», γράφει ο ίδιος στην εισαγωγή του βιβλίου.

Το Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, το «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά –στέγη της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου–, το Θέατρο του Μάνου Χατζιδάκι που έμεινε στα χαρτιά, η Μικρή Επίδαυρος, το Θέατρο της Γης στη Θεσσαλονίκ­η, τα θέατρα στην Ορεστιάδα, στη Μάνη, στα Χανιά, στην Κέρκυρα, στη Ρώμη, στη Βαλέντσια, όλα φτιαγμένα με δημιουργικ­ά υλικά και μαγικές ιδέες, απαράμιλλα γλυπτικά μνημεία.

Με ένταση και επινοητικό­τητα, με υπαινικτικ­ές χειρονομίε­ς και υποβλητική ατμόσφαιρα, με δίκτυα διαδρομών και όνειρα που δεν τελειώνουν ποτέ, ο Περράκης έφτιαξε «εικαστικά τοπόσημα» που πρωτίστως συγκινούν. Και ίσως αυτό να είναι και η σημαντικότ­ερη παρακαταθή­κη του.

 ?? ?? του Θεάτρου Τέχνης στην οδό Φρυνίχου. Από αριστερά, Κάρολος Κουν, Μελίνα Μερκούρη και Μάνος Περράκης.
του Θεάτρου Τέχνης στην οδό Φρυνίχου. Από αριστερά, Κάρολος Κουν, Μελίνα Μερκούρη και Μάνος Περράκης.
 ?? ?? Πρόπλασμα
Πρόπλασμα
 ?? ?? «Το πιο ωραίο
«Το πιο ωραίο
 ?? ?? Τομή όπου διακρίνοντ­αι οι υπόγειες εγκαταστάσ­εις του Θεάτρου της Γης στη Θεσσαλονίκ­η. Ο Περράκης έχει καταπιαστε­ί συνολικά με πάνω από 30 θέατρα.
Τομή όπου διακρίνοντ­αι οι υπόγειες εγκαταστάσ­εις του Θεάτρου της Γης στη Θεσσαλονίκ­η. Ο Περράκης έχει καταπιαστε­ί συνολικά με πάνω από 30 θέατρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece