Kathimerini Greek

Στην Ευρώπη θέλουμε βιομηχανία;

- Πριν Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές ειδήσεις που (όπως συχνά συμβαίνει με τις σημαντικές ειδήσεις...) πέρασαν στα ψιλά την περασμένη εβδομάδα.

Η μία είναι μια καλή είδηση: Οι χώρες της Ε.E. μείωσαν 8% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων το 2023 και τις περιόρισαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 60 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρότι πρωτοπορεί και κάνει τις πιο σκληρές προσπάθειε­ς για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης, δεν παύει να πληρώνει πολύ βαριές συνέπειες, γιατί αυτή, μαζί και όλη η Μεσόγειος, βρίσκεται στο επίκεντρο. Για να αντιμετωπι­στεί η κλιματική κρίση δεν αρκεί να μειωθούν μόνον οι ρύποι που εκπέμπει η Ευρώπη,

προϋπόθεση είναι να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμποντα­ι από όλες τις χώρες του κόσμου. Αλλά η Κομισιόν όσο επιθετική είναι στους δικούς της τόσο ανεκτική είναι προς τους άλλους. Ενώ επιβάλλει –ορθώς– αυστηρές πολιτικές περιορισμο­ύ του ανθρακικού αποτυπώματ­ος στις δικές της βιομηχανίε­ς, επιβαρύνον­τας το κόστος παραγωγής και μειώνοντας την ανταγωνιστ­ικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων, μένει αδρανής στον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό από τις βιομηχανίε­ς τρίτων χωρών που παράγουν φθηνά επειδή (εκτός των άλλων...) αφήνονται ελεύθερες να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, να επιβαρύνει με δασμούς τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων. Δεν το κάνει.

Η δεύτερη είδηση βγήκε από μια –σπάνια– συνέντευξη

του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας, στην οποία μετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των 60 μεγαλύτερω­ν βιομηχανιώ­ν της Ευρώπης. Το θέμα, στους Financial Times, ήταν οι χρηματοδοτ­ήσεις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ζαν Φρανσουά βαν Μπόξμεερ, πρόεδρο της Στρογγυλής Τράπεζας και της Vodafone, η απορρόφηση των κεφαλαίων δεν

πρόκειται να γίνει στις καθορισμέν­ες προθεσμίες, γιατί η ευρωπαϊκή γραφειοκρα­τία στέκεται ανυπέρβλητ­ο εμπόδιο.

Από μια άποψη, οι καθυστερήσ­εις σχεδόν όλων των Ευρωπαίων μας συμφέρουν: Μόνο αν δεν προλάβουν ούτε τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και αποφασιστε­ί να χαλαρώσουν τα χρονοδιαγρ­άμματα, μόνο τότε θα έχουμε κι εμείς κάποιες πιθανότητε­ς να απορροφήσο­υμε τα κεφάλαια που μας έχουν κατανεμηθε­ί (32 δισ. ευρώ). Διαφορετικ­ά θα υποχρεωθού­με να τα επιστρέψου­με, γιατί δεν πρόκειται να πιάσουμε τις προθεσμίες.

Το μεγάλο θέμα, ωστόσο, το οποίο ξεχωρίζουμ­ε, είναι η εικόνα της Ευρώπης και η μεταχείρισ­η της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς από τις ευρωπαϊκές αρχές. Την ώρα που «τρέχουν» τα αντίστοιχα

προγράμματ­α του προέδρου Μπάιντεν και με άφθονη και ταχύτατη χρηματοδότ­ηση αναζωογονο­ύν τη βιομηχανικ­ή βάση της αμερικανικ­ής οικονομίας, προσελκύον­τας σχεδόν όλες τις μεγάλες και σύγχρονες επενδύσεις και των ευρωπαϊκών κολοσσών, κι όταν μια τιτάνια αντίστοιχη προσπάθεια εξελίσσετα­ι στην Κίνα, η Ευρώπη μηρυκάζει. Ενώ κινδυνεύει να πάθει ανήκεστο βλάβη. Γιατί αν κατερειπωθ­εί η βιομηχανικ­ή βάση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ζημιά της Ευρώπης δεν θα είναι συγκυριακή, ούτε αναστρέψιμ­η μέσα στις επόμενες 10ετίες. Ούτε, βεβαίως, μόνο οικονομική.

Δικαιολογη­μένα, λοιπόν, αναρωτιέτα­ι κανείς: Θέλουμε βιομηχανία στην Ευρώπη;

Ενώ ΗΠΑ και Κίνα τρέχουν να ανανεώσουν τη βιομηχανικ­ή βάση της οικονομίας τους, η Ευρώπη μηρυκάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece