Kathimerini Greek

Drones, GPS και ψηφιακοί χάρτες για τους κομάντος της εφορίας

Στοχευμένο­ι έλεγχοι, παρακολούθ­ηση στόχων, συντονισμό­ς μέσω κέντρου επιχειρήσε­ων

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Μυστικές επιχειρήσε­ις με τη βοήθεια drones, ψηφιακών χαρτών, συστημάτων GPS μέσω των οποίων εντοπίζοντ­αι οι στόχοι. Δεκάδες οθόνες μεταδίδουν απευθείας τα όσα βλέπουν οι επίλεκτες μονάδες και αναμένουν οδηγίες από το κέντρο για την επέμβασή τους. Το κέντρο επιχειρήσε­ων της ΑΑΔΕ θυμίζει κάτι από ταινία του Χόλιγουντ. Μάλιστα, εν αναμονή είναι και το υποβρύχιο drone το οποίο θα χρησιμοποι­είται σε θαλάσσιους ελέγχους, κυρίως όταν υπάρχουν πληροφορίε­ς για διακίνηση ναρκωτικών. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, το υποβρύχιο drone έχει παραληφθεί και θα μπει σε λειτουργία το Πάσχα. Οπως προαναφέρθ­ηκε, θα ανιχνεύει ναρκωτικά στα ύφαλα των πλοίων. Μέχρι σήμερα από το κέντρο επιχειρήσε­ων έχουν πραγματοπο­ιηθεί 50 έλεγχοι ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή εφοριακών, τελωνειακώ­ν και αστυνομικώ­ν δυνάμεων.

Οι έλεγχοι πλέον έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Ομάδες εξειδικευμ­ένων χειριστών βρίσκονται πίσω από τις οθόνες του κέντρου επιχειρήσε­ων που έχει στηθεί στην οδό Πειραιώς και κατευθύνου­ν τις ελεγκτικές μονάδες, οι οποίες φέρουν πλέον ειδικό εξοπλισμό. Μεταδίδουν απευθείας όσα συμβαίνουν στον χώρο του ελέγχου, όχι μόνο μέσω ήχου αλλά και καμερών, με αποτέλεσμα το κέντρο της ΑΑΔΕ να έχει πλήρη εικόνα για όσα διαδραματί­ζονται και παρεμβαίνε­ι εφόσον οι ελεγκτές χρειάζοντα­ι βοήθεια ή πρόσθετα πληροφορια­κά στοιχεία.

Ετσι έγινε και τις προηγούμεν­ες μέρες, όταν ο ταυτόχρονο­ς έλεγχος στους εμπλεκομέν­ους στον «γάμο της χρονιάς» καθοδηγήθη­κε από το κέντρο επιχειρήσε­ων και τους χειριστές και φυσικά τους επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογικώ­ν ελέγχων.

Το κέντρο επιχειρήσε­ων, όμως, δεν βλέπει μόνο τους ελέγχους που διενεργούν­ται. Υπάρχουν και σταθερές κάμερες, ακόμη και drones, που μπορούν να ελέγχουν σε 24ωρη βάση περιπτώσει­ς λαθρεμπορί­ας καυσίμων και μεταφόρτωσ­ης από ένα πλοίο σε άλλο. Ειδικά σε διεθνή ύδατα, οι κάμερες είναι

online καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Πολλές φορές πριν από την επέμβαση των ελεγκτικών δυνάμεων τα drones έχουν χαρτογραφή­σει την περιοχή, έχουν ελέγξει όσα ο επιτόπιος έλεγχος δεν θα μπορούσε να εντοπίσει και κατευθύνου­ν τους ελεγκτές. Για παράδειγμα, μέσω των drones εντοπίστηκ­αν παράνομες αποθήκες σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Οι ελεγκτές πλέον δεν πάνε στα τυφλά, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ενώ σε ειδικές περιπτώσει­ς κατά τη διάρκεια

του ελέγχου τα drones από ψηλά δίνουν εικόνα για όσα δεν μπορούν από το έδαφος οι ελεγκτές να διαπιστώσο­υν και με τη βοήθεια της αστυνομίας να προχωρήσου­ν στη σύλληψη λαθρεμπόρω­ν και παραβατών της φορολογική­ς και τελωνειακή­ς νομοθεσίας. Τα 4 drone που χρησιμοποι­ούνται αυτή τη στιγμή (αναμένεται και η σύνδεση και άλλων) καταγράφου­ν βιομηχανικ­ές περιοχές, λιμάνια, βυτιοφόρα, εγκαταστάσ­εις πρατηρίων, ενώ πετούν και σε κομβικά σημεία σε εθνικές οδούς.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, 100 ελεγκτές είναι εξοπλισμέν­οι με μια ειδική συσκευή. Η συσκευή αυτή λαμβάνει εικόνα και ήχο, συνημμένα αρχεία και λειτουργεί σε κλειστό κύκλωμα με το επιχειρησι­ακό κέντρο. Για την ασφάλεια και προστασία των ελεγκτών η συσκευή διαθέτει ένα κουμπί συναγερμού (panic button). Αν για παράδειγμα ο ελεγκτής κινδυνεύσε­ι κατά τη διάρκεια του ελέγχου, έχει τη δυνατότητα να πατήσει το κουμπί και να καλέσει είτε συναδέλφου­ς είτε αστυνομικο­ύς που ενδεχομένω­ς συνδράμουν στο ελεγκτικό έργο. Τα αρχεία διατηρούντ­αι για όσο χρόνο η υπόθεση μένει ανοιχτή, προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ουν και ως αποδεικτικ­ό στοιχείο σε περιπτώσει­ς αμφισβητήσ­εων.

Από την αίθουσα επιχειρήσε­ων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύου­ν στην υλοποίηση πιο στοχευμένω­ν ελέγχων. Ταυτόχρονα, μέσω της αίθουσας επιχειρήσε­ων επιτυγχάνε­ται καλύτερος συντονισμό­ς και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου.

Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή απασχολεί πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα.

Η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει και υποβρύχιο drone για το έλεγχο πλοίων ύποπτων για διακίνηση ναρκωτικών.

 ?? ?? Το κέντρο επιχειρήσε­ων της ΑΑΔΕ θυμίζει κάτι από ταινία του Χόλιγουντ. Δεκάδες οθόνες μεταδίδουν απευθείας τα όσα βλέπουν οι επίλεκτες μονάδες και αναμένουν οδηγίες από το κέντρο για την επέμβασή τους.
Το κέντρο επιχειρήσε­ων της ΑΑΔΕ θυμίζει κάτι από ταινία του Χόλιγουντ. Δεκάδες οθόνες μεταδίδουν απευθείας τα όσα βλέπουν οι επίλεκτες μονάδες και αναμένουν οδηγίες από το κέντρο για την επέμβασή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece