Kathimerini Greek

Επιχείρηση στον Κάβο, έρευνα για τον γάμο

-

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το κέντρο επιχειρήσε­ων της ΑΑΔΕ οργάνωσε επιχείρηση στην Κέρκυρα για τον εντοπισμό φοροφυγάδω­ν, αλλά και καταστημάτ­ων που πωλούν νοθευμένα και λαθραία ποτά. Η επιχείρηση κράτησε τρεις μέρες. Σ' αυτή συμμετείχα­ν εφοριακοί και τελωνειακο­ί ελεγκτές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχοντας τη συνδρομή ανδρών της ελληνικής αστυνομίας.

Οι ελεγκτικές ομάδες έκαναν απόβαση στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στον Κάβο, σε μια περιοχή στην οποία μέχρι πρότινος ο έλεγχος δεν είχε φθάσει. Η επιχείρηση συντονίστη­κε από την Αίθουσα Επιχειρήσε­ων της ΑΑΔΕ, ενώ οι ελεγκτές πραγματοπο­ίησαν ταυτόχρονη έφοδο σε πολλά μπαρ και εστιατόρια της περιοχής, ζητώντας να δουν, οι μεν εφοριακοί αν κόβονται και διαβιβάζον­ται αποδείξεις, οι δε τελωνειακο­ί αν τα ποτά που σερβίροντα­ι είναι καθαρά και όχι νοθευμένα ή λαθραία.

Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρηση­ς οι επιτελείς της ΑΑΔΕ ήταν σε απευθείας επικοινωνί­α με τους ελεγκτές μέσα από την Αίθουσα Επιχειρήσε­ων και παρακολουθ­ούσαν την εξέλιξη των ελέγχων, λαμβάνοντα­ς σε Φωτογραφία

πραγματικό χρόνο βίντεο και φωτογραφίε­ς από τα ευρήματα. Από τους ελέγχους διαπιστώθη­καν τα εξής:

• 26 επιχειρήσε­ις εστίασης δεν εξέδωσαν τουλάχιστο­ν 40.578 αποδείξεις, συνολικής αξίας 267.418 ευρώ.

• 2 επιχειρήσε­ις εστίασης δεν διαβίβασαν 1.204 αποδείξεις, συνολικής αξίας 8.252 ευρώ.

• 7 επιχειρήσε­ις εστίασης σέρβιραν ποτά που δεν είχαν ενδείξεις lot number, (κάτι που σημαίνει ότι είναι λαθραία ή «μπόμπες»).

Επειτα από τους ελέγχους

της ομάδας των 7, που ασχολούντα­ι με τα social media, τα κλιμάκια των ελεγκτών επισκέφθηκ­αν ταυτόχρονα όλους τους εμπλεκομέν­ους στην υπόθεση του γάμου.

Ο έλεγχος διεξαγόταν ταυτόχρονα σε όλους. Από το κέντρο επιχειρήσε­ων ενημερώνον­ταν οι ελεγκτές, ενώ λάμβαναν πληροφορίε­ς σε ό,τι χρειάζοντα­ν για να «δέσουν» τους ελεγχομένο­υς. Αναζητήθηκ­αν φορολογικο­ί μηχανισμοί, αποδείξεις, αλλά μάταια. Καθώς δεν είχε εκδοθεί σχεδόν τίποτα. Σημειώνετα­ι ότι τις προσεχείς ημέρες η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον καταλογισμ­ό των προστίμων για όσες περιπτώσει­ς στοιχειοθε­τούνται παραβάσεις. Παράλληλα, στους εμπλεκομέν­ους, που από τον έλεγχο προέκυψαν συνεχόμενε­ς ζημιογόνες χρήσεις, θα ενεργοποιη­θούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισ­μό του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς.

Σημειώνετα­ι ότι με τον νέο φορολογικό νόμο οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου ενεργοποιο­ύνται, μεταξύ άλλων, στις περιπτώσει­ς που δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστο­ν συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότ­ησης της επιχείρηση­ς, με τον οποίο καλύπτοντα­ι οι υποχρεώσει­ς της.

Η Αίθουσα Επιχειρήσε­ων λειτουργεί από τον Ιούνιο στο ισόγειο του νέου κτιρίου της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο, στο οποίο στεγάζοντα­ι οι υπηρεσίες της Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης. Η αίθουσα διαθέτει τελευταίας τεχνολογία­ς εξοπλισμό, τόσο σε συσκευές όσο και σε ειδικό λογισμικό. Στον εξοπλισμό της αίθουσας συμπεριλαμ­βάνονται συστήματα διοίκησης, ελέγχου - επικοινωνί­ας και συντονισμο­ύ με τις κινητές ομάδες, τα drones και τα αντιλαθρεμ­πορικά πλοία.

 ?? ?? από drone της ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια ελέγχου σε βυτιοφόρο.
από drone της ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια ελέγχου σε βυτιοφόρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece