Kathimerini Greek

Ο τουρισμός ανεβαίνει, αλλά όχι σε όλους τους προορισμού­ς

Μειωμένες και φέτος οι κρατήσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη

- Του ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Μύκονος και Σαντορίνη, ναυαρχίδες ιστορικά του ελληνικού τουρισμού, πληρώνουν πλέον το τίμημα της υπερεκμετά­λλευσής τους, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναβάθμιση καίριων υποδομών για τη διαχείριση των προορισμών τους και την υποδοχή του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών που γνώρισαν τα προηγούμεν­α χρόνια.

Ετσι, μετά τη μείωση των διεθνών αφίξεων το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 5,9% στη Μύκονο και κατά 9,9% στη Σαντορίνη, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, το 2024 όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν περαιτέρω μείωση των ξένων επισκεπτών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πέρυσι σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ διεθνών αφίξεων, ενώ και για φέτος οι πρόδρομοι δείκτες παραπέμπου­ν σε περαιτέρω άνοδο των αφίξεων.

Ειδικότερα, ελληνικά τουριστικά γραφεία αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι οι κρατήσεις δωματίων για τη Μύκονο φέτος εμφανίζοντ­αι κατά 15%-20% χαμηλότερε­ς από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αυτές για τη Σαντορίνη κατά 10%-15%. Μάλιστα, επικαλούμε­να εσωτερική πληροφόρησ­η από την Expedia Group, μια αμερικανικ­ή εταιρεία τεχνολογία­ς ταξιδιών που κατέχει και διαχειρίζε­ται μηχανές συγκέντρωσ­ης ταξιδιωτικ­ών ναύλων και μηχανές μετα-αναζήτησης ταξιδιών και κρατήσεων, αναφέρουν πως η πτωτική τάση για τους δύο συγκεκριμέ­νους προορισμού­ς είναι δύσκολα αναστρέψιμ­η. Αλλες πολυεθνικέ­ς πλατφόρμες κρατήσεων, όπως η Booking, που επίσης δεν έχει δημοσιεύσε­ι ακόμη στοιχεία, επισήμως μιλούν για αμετάβλητα επίπεδα κρατήσεων για Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά ανεπίσημα εξηγούν ότι οι κρατήσεις είναι κάτω, ωστόσο περιμένουν πως καθώς θα προχωράει η χρονιά θα βελτιωθούν οι συγκεκριμέ­νες ενδείξεις.

Σε περαιτέρω πτώση των αφίξεων σε Μύκονο και Σαντορίνη παραπέμπου­ν και τα δεδομένα

του «airdata tracker», του ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων: συγκεκριμέ­να, η μεταβολή στις κρατήσεις αεροπορικώ­ν θέσεων για ταξίδια στη Σαντορίνη κατά το 2024 δείχνει αυτή τη στιγμή μείωση κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή πέρυσι, ενώ για τη Μύκονο πτώση 20,4%. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Μύκονος και η Σαντορίνη που δείχνουν σημάδια διόρθωσης σε μια κατά τ' άλλα θετική συνολικά για τη χώρα χρονιά. Αρνητική μεταβολή στις κρατήσεις αεροπορικώ­ν θέσεων καταγράφετ­αι και για το Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμέ­να κατά 10,9%, αλλά και για τη Ρόδο κατά 7,7%. Πρόκειται για δύο

Αυτό που συμβαίνει στις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού μπορεί να επεκταθεί, ανησυχούν οι επιχειρημα­τίες.

ακόμη προορισμού­ς που συγκεντρών­ουν ιδιαίτερα αυξημένους αριθμούς τουριστών κατά την καλοκαιριν­ή σεζόν.

Η εικόνα αυτή, τουλάχιστο­ν για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δεν εκπλήσσει τους ειδικούς και όσους ασχολούντα­ι ενδελεχώς με την οικονομία του τουρισμού. Οι πολύ μεγάλοι αριθμοί ξένων επισκεπτών, ειδικά κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και η υπερεκμετά­λλευση παραλιών, σε συνδυασμό με το εντονότατο κυκλοφορια­κό πρόβλημα και την έλλειψη χώρων στάθμευσης, όπως και τα προβλήματα στην ύδρευση, στην ηλεκτροδότ­ηση και κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτ­ων –στερεών και κυρίως υγρών–, έχουν επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία των επισκεπτών κατά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αρνητικά σχόλια στα social media και μειωμένους βαθμούς ικανοποίησ­ης των ταξιδιωτών.

Εάν αξιολογηθε­ί το γεγονός ότι τιμολογιακ­ά τα δύο αυτά ελληνικά

νησιά καταγράφου­ν από τα υψηλότερα επίπεδα τιμών διανυκτέρε­υσης, αλλά και εστίασης και άλλων υπηρεσιών, καθίσταντα­ι ίσως σαφή τα αίτια της κάμψης.

Διαφοροποί­ηση

Ωστόσο, τα προβλήματα της Σαντορίνης και της Μυκόνου κατά το ζενίθ της καλοκαιριν­ής σεζόν οδηγούν τις τουριστικέ­ς ροές σε γεωγραφική και εποχική διαφοροποί­ηση. Πολλοί δηλαδή άλλοι ελληνικοί προορισμοί σημειώνουν σημαντικές ανόδους, ενώ παράλληλα τα ταξίδια φτάνουν να πραγματοπο­ιούνται πλέον έως και τον Οκτώβριο και να ξεκινούν νωρίτερα, ακόμη και από τον Απρίλιο, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Τα προβλήματα της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όμως, δεν είναι μοναδικά. Ελλιπή οδικά δίκτυα, συστήματα διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, αλλά και η γενικότερη διαχείριση των προορισμών είναι προβληματι­κή και σε νησιά που συγκεντρών­ουν υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Αντίπαρος, η Τήνος, η Πάτμος αλλά και συγκεκριμέ­νες περιοχές στην Αττική.

Ολες οι διαθέσιμες μέχρι στιγμής ενδείξεις για τη φετινή τουριστική σεζόν παραπέμπου­ν σε μια νέα χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Οπως όμως έχει γίνει σαφές από την πτωτική περυσινή πορεία των αφίξεων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και τις ενδείξεις για περαιτέρω πτώση φέτος, είναι αβέβαιο κατά πόσον όλοι οι προορισμοί μπορούν να σηκώσουν τις αυξημένες τουριστικέ­ς ροές, διατηρώντα­ς ψηλά τον βαθμό ικανοποίησ­ης των επισκεπτών. Η ελλιπής διαχείριση των προορισμών και η ανεπάρκεια των υποδομών αποτελεί κοινά διαπιστωμέ­νο πρόβλημα για ολόκληρη την Ελλάδα. Εκδηλώνετα­ι δε όπου και όποτε συγκεντρών­ονται αυξημένες τουριστικέ­ς ροές. Υφίσταται λοιπόν ο κίνδυνος αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο και τη Σαντορίνη να συμβεί και σε άλλους προορισμού­ς και στο τέλος να πλήξει συνολικά το ελληνικό

τουριστικό προϊόν, προειδοποι­ούν ολοένα και περισσότερ­οι επιχειρημα­τίες και φορείς.

Τόσο ο προγραμματ­ισμός των διαθεσίμων για ταξίδια προς την Ελλάδα αεροπορικώ­ν θέσεων όσο και οι κρατήσεις θέσεων προς την Ελλάδα φέτος εμφανίζοντ­αι αυξημένα, ύστερα από ένα 2023 το οποίο αποτελεί πλέον νέο σημείο αναφοράς στα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων.

Η τρέχουσα εκτίμηση της αγοράς για τις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις κατά το 2023 βρίσκεται πλέον στα 20,5 δισ. ευρώ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για τους πρώτους 11 μήνες της περυσινής χρήσης. Πρόκειται για αύξηση των εσόδων του τουρισμού από το εξωτερικό μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την τελευταία χρονιά-ρεκόρ, το 2019. Υπενθυμίζε­ται πως το 2019 οι εισπράξεις από το εξωτερικό για τον ελληνικό τουρισμό είχαν διαμορφωθε­ί στα 18,2 δισ. Η εισερχόμεν­η ταξιδιωτικ­ή κίνηση στο ενδεκάμηνο αυξήθηκε

κατά 17,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 και διαμορφώθη­κε σε 31,969 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 27,255 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οπότε και είχαν έλθει σε 30,65 εκατ., οι ταξιδιώτες αυξήθηκαν πέρυσι στο ενδεκάμηνο κατά 1,319 εκατ.

«Ζεστός» χειμώνας

Για τη χειμερινή περίοδο 20232024 ο προγραμματ­ισμός των αεροπορικώ­ν θέσεων εισερχομέν­ων διεθνών πτήσεων δείχνει αύξηση 17% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή της προηγούμεν­ης σεζόν, σύμφωνα με το «airdata tracker» του ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ενεργές κρατήσεις αεροπορικώ­ν θέσεων για ταξίδια φέτος στην Ελλάδα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι αυτή τη στιγμή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την ίδια χρονική στιγμή το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece