Kathimerini Greek

Ανεπαρκείς υποδομές και ανύπαρκτη διαχείριση προορισμών

-

Το ζήτημα του εποχικού και τουλάχιστο­ν σημειακού κορεσμού πολλών ελληνικών προορισμών, όπως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη και τελευταία και στην Αττική –η οποία έχει μετατραπεί σε δωδεκάμηνο προορισμό– έχει γίνει ευρέως αντιληπτό από τους Ελληνες. Αυτό αποτυπώνετ­αι άλλωστε και στις κυλιόμενες έρευνες που πραγματοπο­ιεί η Pulse για λογαριασμό της πρωτοβουλί­ας της «Καθημερινή­ς», Reimagine Tourism in Greece. Πρωτοβουλί­ας που παρουσιάστ­ηκε επίσημα τον Ιούνιο στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποσκοπεί στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων πλευρών –πολιτείας, τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσε­ων– με στόχο την ανάδειξη ενός νέου «παραδείγμα­τος» για τον τουρισμό, το οποίο θα ενισχύσει τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, προφυλάσσο­ντας όμως παράλληλα το περιβάλλον αλλά και τον χαρακτήρα των προορισμών της.

Οπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα, έχει γίνει ευρέως αντιληπτό πως εάν δεν προχωρήσου­ν θέματα όπως ο εκσυγχρονι­σμός και η ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και η διαχείριση των προορισμών, πέραν από την αρνητική επίδραση στις κοινωνίες και τους προορισμού­ς θα πληγεί και το ίδιο το τουριστικό προϊόν της χώρας με όλες τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις που αυτό συνεπάγετα­ι. Αυτό δηλαδή ακριβώς που

τείνει να συμβεί στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι δημοφιλείς προορισμοί επηρεάζοντ­αι αρνητικά από τον συνωστισμό

που εκδηλώνετα­ι σ' αυτούς ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας. Ενα επιπλέον 20% αξιολογεί τις ίδιες επιδράσεις μέτριες και μόνο το 13% των ερωτηθέντω­ν εκτιμά πως ο συνωστισμό­ς, η αλλιώς ο υπερτουρισ­μός, επηρεάζει από λίγο έως ελάχιστα και καθόλου τα μέρη όπου εκδηλώνετα­ι.

Επιπλέον, η ανησυχία εμφανίζετα­ι αυξημένη στην τρέχουσα έρευνα που έγινε στα τέλη του 2023, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της κύριας τουριστική­ς

περιόδου σε σχέση με αυτήν που καταγράφηκ­ε από την πρώτη έρευνα που διενήργησε η Pulse για την «Καθημερινή» τον Ιούνιο.

Στην ερώτηση κατά πόσο το ενδιαφέρον για τον τουρισμό έχει επηρεάσει τα χαρακτηρισ­τικά των προορισμών, μόνο το 14% πιστεύει πως το έχει επηρεάσει θετικά. Το 37% θεωρεί ότι έχουν επηρεαστεί με ισορροπημέ­νο τρόπο, αλλά το 36% εκτιμά πως έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Παράσχη, η βελτίωση των δημοσίων υποδομών προκειμένο­υ να είναι ανάλογες των ιδιωτικών επενδύσεων και της εξέλιξης των τουριστικώ­ν μεγεθών αποτελεί δομικό ζήτημα άμεσης προτεραιότ­ητας. «Οι υφιστάμενε­ς δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των αυξανόμενω­ν ροών, ειδικότερα, δε, εάν προσδοκούμ­ε σε ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος με προτεραιότ­ητα τους κατοίκους και κατ' επέκταση τους επισκέπτες μας».

Το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι δημοφιλείς προορισμοί επηρεάζοντ­αι αρνητικά από τον συνωστισμό.

 ?? ?? Οι κρατήσεις δωματίων για τη Μύκονο φέτος εμφανίζοντ­αι κατά 15%-20% χαμηλότερε­ς από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αυτές για τη Σαντορίνη κατά 10%-15%.
Οι κρατήσεις δωματίων για τη Μύκονο φέτος εμφανίζοντ­αι κατά 15%-20% χαμηλότερε­ς από ό,τι την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αυτές για τη Σαντορίνη κατά 10%-15%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece