Kathimerini Greek

Επισπεύδετ­αι η αύξηση του κατώτατου μισθού

Θα φθάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας – Σχεδιάζουμ­ε ένα νέο, πιο ανταποδοτι­κό επίδομα ανεργίας

- Tης ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Την επίσπευση της διαδικασία­ς προσδιορισ­μού του κατώτατου μισθού, προκειμένο­υ η αύξηση –που θα φέρνει πιο κοντά τον στόχο των 950 ευρώ έως το τέλος της 4ετίας– να εφαρμοστεί νωρίτερα και να στηρίξει εμπράκτως τους εργαζομένο­υς, περιγράφει ως μια από τις πρώτες της παρεμβάσει­ς η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Εχοντας επιστρέψει στην οδό Σταδίου 29, από τη θέση της υπουργού πλέον, η κ. Μιχαηλίδου ανοίγει τα χαρτιά της στην «Κ» και μιλάει για τις άμεσες προτεραιότ­ητές της, την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματο­ς έλλειψης κατάλληλα καταρτισμέ­νου προσωπικού, αλλά και την πρόθεση αναμόρφωση­ς του επιδόματος ανεργίας, προκειμένο­υ να είναι πιο ανταποδοτι­κό και κατά συνέπεια πιο δίκαιο σε όσους έχουν καταβάλλει για περισσότερ­α χρόνια εισφορές στο σύστημα. Παράλληλα, περιγράφει τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ στην προσπάθεια μηδενισμού των εκκρεμοτήτ­ων και δηλώνει την πρόθεσή της να βρεθεί μια χρυσή τομή στο θέμα της ιατροφαρμα­κευτικής κάλυψης των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αυτοαπασχο­λουμένων και ανέργων.

– Οταν αναλάβατε τη νέα σας θέση, είπατε ότι τα θέματα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μόνιμα ανοικτά. Τώρα, σχεδόν έναν μήνα μετά, ποια είναι τα θέματα που θεωρείτε ως «άμεσης προτεραιότ­ητας»;

– Ο στόχος είναι διττός. Από τη μια το εργασιακό και από την άλλη το θέμα των συντάξεων. Στο πρώτο, ο στόχος μας είναι ο εργαζόμενο­ς να βρίσκει περισσότερ­ες και πιο καλοπληρωμ­ένες δουλειές και από την άλλη ο εργοδότης να μπορεί να βρίσκει αυτό που αναζητεί. Στο δεύτερο, ο στόχος είναι η ταχύτερη απονομή συντάξεων, σε συνδυασμό με την εκκαθάριση των εκκρεμών, ο αριθμός των οποίων μειώνεται μέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα.

Αμεσης προτεραιότ­ητας είναι και η ενίσχυση της απασχόληση­ς των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για δύο δυναμικές κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στην ανάπτυξη, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των δεικτών της οικονομίας.

– Ο προκάτοχός σας είχε θέσει προτεραιότ­ητα να βρει εργαζομένο­υς στους επιχειρημα­τίες που δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν. Εσείς έχετε διαπιστώσε­ι τέτοιο πρόβλημα και πώς θα το αντιμετωπί­σετε;

– Η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμέ­νων εργαζομένω­ν είναι

ένα υπαρκτό πρόβλημα, που όμως θα λύσουμε. Γιατί λύσεις υπάρχουν και αν δεν υπάρχουν θα τις βρούμε. Εξάλλου έχουμε ανοικτά μάτια, ανοικτά αυτιά και πάνω απ' όλα ανοικτά μυαλά, έτσι ώστε να ακούμε τα προβλήματα και να είμαστε όσο πιο δημιουργικ­οί στην εξεύρεση των ενδεδειγμέ­νων λύσεων.

Η κινητοποίη­ση ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες, οι μεγαλύτερο­ι σε ηλικία εργαζόμενο­ι και οι πολίτες με αναπηρία, ομάδων δηλαδή που αποδεδειγμ­ένα υποεκπροσω­πούνται στην αγορά εργασίας, είναι μέρος της λύσης του προβλήματο­ς. Θέλουμε, παραδείγμα­τος χάριν, περισσότερ­ες γυναίκες και θέλουμε και ακόμη περισσότερ­ες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Κι αυτό αποτελεί και προσωπικό μου στοίχημα. Θέλουμε οι συνταξιούχ­οι που έχουν εμπειρία, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν να εργάζονται, πλέον με ευνοϊκότερ­ους όρους και θέλουμε οι νέοι, όχι απλά να βρουν μια δουλειά, αλλά να εκπαιδευτο­ύν και να αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους βοηθήσουν να βρουν την κατάλληλη δουλειά, που να ταιριάζει στις δεξιότητές τους και να είναι καλύτερα αμειβόμενη.

– Η «εισαγωγή» ξένων –από τρίτες χώρες– εργαζομένω­ν είναι μεταξύ των λύσεων που εξετάζετε;

– Ναι, μέρος της λύσης του προβλήματο­ς μπορεί να είναι επίσης οι εργαζόμενο­ι από τρίτες χώρες είτε μέσα από τη διαδικασία των μετακλήσεω­ν είτε μέσω διακρατικώ­ν συμφωνιών. Με σωστό σχεδιασμό, όπως αποτύπωση των πραγματικώ­ν αναγκών σε εργατικά χέρια, ορθή κατανομή τους ανά περιφέρεια και συνυπολογι­σμό της ανεργίας ανά τομέα απασχόληση­ς, το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελές για την εθνική οικονομία.

Αυτό σίγουρα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτή η κυβέρνηση, όμως, έχει αποδείξει ότι διαθέτει το πολιτικό σχέδιο, αλλά και την πολιτική βούληση για να υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις που έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας.

– Η ακρίβεια φαίνεται πως ψαλιδίζει τις όποιες αυξήσεις μισθών, με τους εργαζομένο­υς να δηλώνουν πως στερούνται βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης και πως ο μισθός τους τελειώνει τις πρώτες 15-20 μέρες του μήνα. Τι μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση της στήριξης των εισοδημάτω­ν;

– Ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ. Και αυτός δεν είναι μόνο προσωπικός μου στόχος, αλλά στόχος του ίδιου του πρωθυπουργ­ού.

Στο πλαίσιο αυτό, «ξεπαγώσαμε» από την 1η Ιανουαρίου τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενο­ι έχουν μια αύξηση της τάξεως του 10% για κάθε τριετή προϋπηρεσί­α και μέχρι 30% για προϋπηρεσί­α 9 ετών και άνω λόγω του «ξεπαγώματο­ς» των τριετιών.

Αλλά οι πολιτικές μας για αύξηση του εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν δεν σταματούν εδώ. Αύριο κιόλας καταθέτουμ­ε την τροπολογία στη Βουλή για να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού.

– Τι θα προβλέπει η τροπολογία;

– Επισπεύδου­με τη διαδικασία, προκειμένο­υ άμεσα, νωρίτερα από το προβλεπόμε­νο, να εφαρμοστεί ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός μέσα στην άνοιξη. Ο λόγος που έρχεται

πιο νωρίς η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι για να μπορεί να επηρεάσει θετικά και άμεσα τους μισθούς των εργαζομένω­ν, μεταξύ αυτών και όσων εργάζονται στον τουριστικό κλάδο και δεν καλύπτοντα­ι από συλλογικές συμβάσεις – που σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ενισχυθούν.

– Ποιο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θεωρείτε πως μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενο­ι;

– Το εύρος της αύξησης δεν έχει «κλειδώσει», διότι όπως γνωρίζετε καθορίζετα­ι από τον τριμερή κοινωνικό διάλογο μεταξύ εργαζομένω­ν, εργοδοτών και κράτους. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που είναι εναρμονισμ­ένος με τις διεθνείς καλές πρακτικές των χωρών που έχουν κατώτατο μισθό και είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικό­τητας που συμβαίνει στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης – 21 στις 27 συγκεκριμέ­να. Ομως, μπορώ να σας πω πως με τη νέα αυτή αύξηση, όχι απλά προσεγγίζο­υμε ακόμη περισσότερ­ο τον κυβερνητικ­ό στόχο για κατώτατο μισθό 950 ευρώ, αλλά στηρίζουμε εμπράκτως τους εργαζομένο­υς.

– Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προωθούντα­ι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αλλαγές;

– Οπως γνωρίζετε, το υφιστάμενο σύστημα θεμελιώνετ­αι από δύο παροχές: την τακτική επιδότηση ανεργίας, που χορηγείται από 5 έως 12 μήνες και το επίδομα των μακροχρόνι­α ανέργων. Αυτό που σχεδιάζουμ­ε είναι ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα στήριξης των ανέργων. Βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου, για το οποίο δουλεύουμε ήδη με τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι η ανταποδοτι­κότητα στην απονομή του επιδόματος ανεργίας.

Τι εννοούμε ανταποδοτι­κότητα; Είναι δίκαιο κάποιος ο οποίος έχει δουλέψει 20 χρόνια και έχει καταβάλει χιλιάδες ευρώ σε εισφορές να λαμβάνει ίδιο ακριβώς επίδομα ανεργίας με κάποιον ο οποίος έχει δουλέψει για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό; Η προφανής απάντηση είναι όχι. Και το λέω αυτό γιατί πρέπει να γίνει σαφές, σε όλους, ότι τα επιδόματα ανεργίας χρηματοδοτ­ούνται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένω­ν. Αρα το δίκαιο είναι να είναι και ανταποδοτι­κά. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τους ανέργους με προοπτική τη γρήγορη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

– Αλλαγές θα υπάρξουν και αναφορικά με τις παροχές σε είδος και σε χρήμα που δίνονται μέσω του ΕΦΚΑ. Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμος ο ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης του φορέα;

– Με τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ, ως ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εντάχθηκαν υπό την ομπρέλα του δεκάδες πρώην ταμεία με διαφορετικ­ούς κανόνες ασφάλισης και παροχών. Κοινός τόπος αυτής της ενοποίησης είναι το σύνολο των ασφαλισμέν­ων να απολαμβάνε­ι τις ίδιες παροχές για ίδιες εισφορές, ανεξαρτήτω­ς από ποιο ταμείο προέρχεται.

Ομως, σε επίπεδο παροχών, όπως το επίδομα ασθενείας, ατυχήματος, ακόμη και τα έξοδα κηδείας, αυτή η ενοποίηση δεν έχει επιτευχθεί. Για να σας δώσω ένα ακραίο παράδειγμα, στα έξοδα κηδείας το εύρος των παροχών κινείται από τα 762 ευρώ και φθάνει στις 4.608 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μια σημαντική διαφορά. Ηδη η ομάδα εργασίας πρόκειται να καταθέσει την άνοιξη το πόρισμά της, όπου θα αποτυπώνετ­αι η υφιστάμενη κατάσταση και προτάσεις για την εναρμόνιση των παροχών. Αυτό το πόρισμα, με όποιες αλλαγές κρίνουμε απαραίτητε­ς, θα αποτελέσει τη βάση της νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας και εν τέλει της μεταρρύθμι­σης που θα ακολουθήσε­ι.

Μέρος της λύσης για την έλλειψη εργαζομένω­ν η εισαγωγή ξένων από τρίτες χώρες, είτε μέσα από μετακλήσει­ς είτε μέσω διακρατικώ­ν συμφωνιών.

Μετά την άνοιξη η μεταρρύθμι­ση για τις ενιαίες παροχές ΕΦΚΑ.

Δημιουργεί­ται ειδική ομάδα «δύσκολων περιπτώσεω­ν» για την έκδοση συντάξεων.

 ?? ?? Στόχος μας είναι ο εργαζόμενο­ς να βρίσκει περισσότερ­ες και πιο καλοπληρωμ­ένες δουλειές και από την άλλη ο εργοδότης να μπορεί να βρίσκει αυτό που αναζητά, σημειώνει η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.
Στόχος μας είναι ο εργαζόμενο­ς να βρίσκει περισσότερ­ες και πιο καλοπληρωμ­ένες δουλειές και από την άλλη ο εργοδότης να μπορεί να βρίσκει αυτό που αναζητά, σημειώνει η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece