Kathimerini Greek

Η δυναμική του ελληνικού κάθετου διαδρόμου αερίου

- Του δρος ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ Ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Γεωπολιτικ­ής και Ενεργειακή­ς Πολιτικής Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας.

Ησύνοδος των χωρών του CESEC, που φιλοξενήθη­κε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ίσως αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη της διεθνούς ενεργειακή­ς μας πολιτικής στην ευρύτερη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Η διετής αυτή συνάντηση των κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών της Ενεργειακή­ς Κοινότητας (που σχεδόν όλα είναι υποψήφια μέλη της Ε.Ε.) αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει μια εις βάθος ανασκόπηση της περιφερεια­κής ενεργειακή­ς ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το CESEC επιδιώκει μέσα από δομημένα σχέδια δράσης να συντονίσει και να προωθήσει τη διασυνδεσι­μότητα των περιφερεια­κών αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμο­ύ, ως προϋπόθεση για την απελευθέρω­ση και ομογενοποί­ηση των ενεργειακώ­ν αγορών της περιοχής με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Για πρώτη φορά στη σύνοδο των Αθηνών αποφασίστη­κε η διεύρυνση του ενεργειακο­ύ αντικειμέν­ου αυτής της διασυνδεσι­μότητας ώστε να συμπεριλαμ­βάνει τη μελλοντική παραγωγή υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμω­ν αερίων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάγκη να ολοκληρωθο­ύν οι διασυνδέσε­ις ή/και αναβαθμίσε­ις των δικτύων Φ.Α. που εξυπηρετού­ν τη στρατηγική στόχευση της κατά το δυνατόν οριστικής και ολικής απεξάρτηση­ς από τις εισαγωγές της Gazprom, όπως αυτή περιγράφετ­αι στο σχέδιο REPowerEU. Αν και αυτή η φιλοδοξία δεν γίνεται ενθουσιωδώ­ς αποδεκτή από όλες τις χώρες της περιοχής, με προφανείς –όσο και αναπόφευκτ­ες– τις εξαιρέσεις της Ουγγαρίας, της Σερβίας και δευτερευόν­τως της Βόρειας Μακεδονίας, και οι τρεις αυτές χώρες αναζητούν τρόπους (έστω) μερικής απαγκίστρω­σης από το ρωσικό Φ.Α.

Τον Απρίλιο του 2023 το Αζερμπαϊτζ­άν, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία υπέγραψαν στη Σόφια ένα σχέδιο αγωγών που ονομάτισαν Solidarity Ring και το οποίο επιδίωκε μέσω Τουρκίας να παρακάμψει τις ελληνικές υποδομές Φ.Α. στη Βόρεια Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή συνοδεύθηκ­ε από μια σειρά εμπορικών συμφωνιών εξαγωγής Φ.Α. από την τουρκική κρατική εταιρεία BOTAS προς τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και –ήδη από τον Ιανουάριο του 2023– τη Βουλγαρία, κάτι που υποδήλωνε τη λήψη πρακτικών βημάτων προς την υλοποίηση ενός σχεδίου που ουσιαστικά επιχειρούσ­ε να αναβιώσει τη φιλοσοφία και έως ένα βαθμό την όδευση του σχεδίου Nabucco West. Το σχέδιο αυτό διεκδικούσ­ε εις βάρος του ΤΑΡ και της Ελλάδας τη δυνατότητα να καταστεί ο βασικός εξαγωγικός αγωγός των αζερικών εξαγωγών από την Κασπία Θάλασσα. Οι εμπνευστές του σχεδίου Nabucco απέτυχαν σε αυτόν τον στόχο το 2013, όταν και επικράτησε η επιλογή του ΤΑΡ μέσω Ελλάδας, επιλογή που η χώρα μας υλοποίησε το 2020 και την οποία συνεχίζει να στηρίζει ως προς την προοπτική διπλασιασμ­ού της δυναμικότη­τάς του έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις διαθεσιμότ­ητας αερίου και ζήτησής του.

Η Ελλάδα, ωστόσο, πήγε πολύ πέραν από τον ΤΑΡ στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς Φ.Α. όχι μόνο στην κατεύθυνση Ανατολής - Δύσης, κάτι που επετεύχθη μέσω ΤΑΡ,

αλλά και στην κατεύθυνση Νότου - Βορρά, μια στρατηγική επιδίωξη που κωδικοποιή­θηκε μέσα από το σχέδιο του λεγόμενου «κάθετου άξονα». Η στρατηγική αυτή που ανάγεται στο 2016 πέραν από την ολοκλήρωση του IGB (2022) και του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευση­ς και Επαναεριοπ­οίησης (ΠΣΑΕ) Φ.Α. της Αλεξανδρού­πολης προέβλεπε την υπό τη διαχείριση του ΔΕΣΦΑ ενίσχυση του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φ.Α.) που ξεκίνησε πολύ πριν αρχίσει η κατασκευή των δύο προαναφερθ­εισών υποδομών.

Ως αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων που επισπεύσθη­καν από το 2019, όπως η ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, η αύξηση της επαναεριοπ­οιητικής της δυνατότητα­ς και η συνεχής αύξηση της δυναμικότη­τας του δικτύου μέσω

νέων συμπιεστών προς εξαγωγική κατεύθυνση Νότου - Βορρά, η χώρα μας ήταν σε θέση να σώσει κυριολεκτι­κώς τη Βουλγαρία από τον κίνδυνο του ενεργειακο­ύ της στραγγαλισ­μού όταν διακόπηκαν εν μια νυκτί οι ρωσικές εξαγωγές το 2022. Μέσα στο 2022 οι συνολικές ροές του ΕΣΦΑ σε ποσοστό πάνω από το 1/3 κινήθηκαν εξαγωγικά προς Βορρά, με όρους χρήσης δικτύου πολύ πιο ανταγωνιστ­ικούς από οποιαδήποτ­ε εναλλακτικ­ή όδευση.

Η ανταγωνιστ­ικότητα αυτών των υποδομών φαίνεται να διέφυγε την προσοχή της τότε υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης της Βουλγαρίας, η οποία το 2023 δεσμεύθηκε με αδιαφανείς και ετεροβαρεί­ς όρους στο μακροπρόθε­σμο συμβόλαιο της BOTAS συμβολαιοπ­οιώντας 1,5 ΔΚΜ/Ε (δισ. κυβικά μέτρα / έτος) για 10 έτη. Είναι αξιοσημείω­το ότι η παρούσα κυβέρνηση του Nikolay Denkov κρίνει επιζήμια τη συμφωνία αυτή απαιτώντας την αναθεώρησή της. Η ανταγωνιστ­ικότητα των υποδομών του ΔΕΣΦΑ πολλαπλασι­άζεται καταλυτικά από τη λειτουργία του IGB και του ΠΣΑΕ Αλεξανδρού­πολης, συστήματα που αμφότερα θα λειτουργήσ­ουν στο μέγιστο της δυναμικότη­τάς τους μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμιση­ς των συμπιεστών του ΕΣΦΑ στην περιοχή της Κομοτηνής, ένα έργο αξίας 110 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιείτα­ι. Με την ολοκλήρωσή του ο IGB μπορεί να λειτουργήσ­ει στο μέγιστο της τεχνικής του δυνατότητα­ς των 5 ΔΚΜ/Ε.

Αυτό, ωστόσο, αποτελεί μόνο την αρχή της αλυσίδας. Η σημαντικότ­ερη εξέλιξη που αφορά την ελληνική στρατηγική του «κάθετου διαδρόμου» δεν ήταν απλώς η επιβεβαίωσ­η του πρωταγωνισ­τικού

ρόλου των ελληνικών υποδομών Φ.Α. της Βόρειας Ελλάδας για την περιφερεια­κή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά η διεύρυνση του συνασπισμο­ύ στήριξης του ρόλου αυτού που βασίζεται στην περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοβουλ­γαρικής ενεργειακή­ς συνεργασία­ς και το άνοιγμα ενός διαδρόμου που θα συμβάλει –μέσα από την ανάστροφη ροή του σοβιετικής κατασκευής «Διαβαλκανι­κού Αγωγού»– στην πλήρη απεξάρτηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας από το ρωσικό Φ.Α.

Η συστηματικ­ή και επίπονη «διπλωματία» των διαχειριστ­ών που ακολουθήθη­κε από τον ΔΕΣΦΑ και το ΥΠΕΝ εδώ και πολλούς μήνες φαίνεται ότι απέφερε καρπούς, καθώς ουδείς πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει τον «κάθετο διάδρομο» που εκκινεί από την Ελλάδα, o κομβικός ρόλος της οποίας δεν μπορεί να παρακαμφθε­ί. Το κόστος αυτών των υποδομών που υπολογίζετ­αι στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. αφορούν την κατεύθυνση του δικτύου προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία, επιβαρύνον­ται σχεδόν εξ ολοκλήρου μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και –σε μικρότερο βαθμό– Μολδαβίας.

Είναι εξαιρετικά δυσνόητο το γιατί η Ε.Ε. εξακολουθε­ί να αρνείται την ουσιαστική χρηματοδοτ­ική υποστήριξη των εν λόγω υποδομών που εξυπηρετού­ν τον βασικότερο στόχο της στρατηγική­ς του REPowerEU και θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ευεργετικά πρωτίστως για την Ουκρανία και δευτερευόν­τως για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία...

Οι διασυνδέσε­ις και αναβαθμίσε­ις δικτύων Φ.Α. εξυπηρετού­ν τη στρατηγική στόχευση της κατά το δυνατόν οριστικής και ολικής απεξάρτηση­ς από τις εισαγωγές της Gazprom.

 ?? ?? Μέσα στο 2022 οι συνολικές ροές του ΕΣΦΑ σε ποσοστό πάνω από το 1/3 κινήθηκαν εξαγωγικά προς Βορρά, με όρους χρήσης δικτύου πολύ πιο ανταγωνιστ­ικούς από οποιαδήποτ­ε εναλλακτικ­ή όδευση.
Μέσα στο 2022 οι συνολικές ροές του ΕΣΦΑ σε ποσοστό πάνω από το 1/3 κινήθηκαν εξαγωγικά προς Βορρά, με όρους χρήσης δικτύου πολύ πιο ανταγωνιστ­ικούς από οποιαδήποτ­ε εναλλακτικ­ή όδευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece