Kathimerini Greek

Μια επιβεβλημέ­νη απάντηση

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΏΤΗ Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Στο φύλλο της «ΚτΚ» της 21.1.2024 δημοσιεύθη­κε επιστολή - απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε άρθρο μου, που δημοσιεύθη­κε στις 14.1.2024, με τίτλο «Πώς πυροβολούμ­ε τα πόδια μας...». Στην επιστολή της Αρχής απάντησα με τις δικές μου θέσεις τις οποίες έγκαιρα απέστειλα στην εφημερίδα, με την παράκληση να δημοσιευτο­ύν μαζί τα δύο κείμενα. Για δικούς της λόγους η εφημερίδα δημοσίευσε την απάντηση της Αρχής στην έντυπη έκδοση και την απάντησή μου στην ηλεκτρονικ­ή έκδοση. Για την αποκατάστα­ση της συμμετρική­ς πληροφόρησ­ης, το σημερινό κείμενό μου περιλαμβάν­ει την απάντησή μου επαυξημένη με πρόσθετα στοιχεία.

– Η απάντησή μου

Ημουν απολύτως βέβαιος ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα απαντούσε στο κείμενό μου. Πάντοτε το κάνει. Συνήθως τα κείμενά της είναι γεμάτα από νομικά επιχειρήμα­τα, τα οποία σπανίως απαντούν στην ουσία. Στο κείμενό μου έθιξα τρία θέματα, αλλά η Αρχή απάντησε μόνο στα δύο. Αναλυτικά:

– Κάμερες και καταγραφικ­ό στα ΜΑΤ. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγραφικ­ό στις κάμερες των ΜΑΤ δεν αμφισβητεί­ται από κανέναν. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτό ήταν απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή αν δεν επιτράπηκε η χρήση του καταγραφικ­ού από την Αρχή. Λέει: «Οι αρμόδιες αρχές έχουν τη δυνατότητα χρήσης καμερών, τηρώντας τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας». Δεν μας διευκρινίζ­ει αν στην περίπτωση αυτή τα καταγραφικ­ά «τηρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας». Ούτε αν η χρήση καταγραφικ­ών ζητήθηκε από την Αστυνομία και ποια ήταν η απάντηση της Αρχής. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι για το θέμα θα απαντήσει ο Γιώργος Παπαχρήστο­ς, ο οποίος το ανέδειξε.

– Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων. Εδώ το θέμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Δημοσίευσα το αρχικό κείμενό μου και την απάντηση της Αρχής για λόγους δεοντολογί­ας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η υπόθεση αυτή αναδεικνύε­ι σε όλο της το μεγαλείο την τυπολατρικ­ή και γραφειοκρα­τική ερμηνεία των νόμων από την Αρχή. Ακόμα και σήμερα στην επιστολή τους παραδέχοντ­αι τα... απαράδεκτα. Αντιγράφω: «Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση η Αρχή δεν έκρινε γενικώς ότι οι κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων συνεπάγοντ­αι απαγόρευση καταγραφής των γνώσεων των υπαλλήλων σε ξένες γλώσσες και των τίτλων σπουδών τους, αλλά ότι η διάταξη, που προέβλεπε την απογραφή, είχε σκοπό συνδεόμενο μόνο με τη μισθοδοσία, για τον οποίο ήταν αδιάφορο το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών». Η πρόταση αυτή υπερβαίνει τη λογική μου. Παρακαλώ, διαβάστε το κείμενο ξανά με προσοχή! Διερωτώμαι: αφού «δεν έκρινε γενικώς» ότι η προστασία προσωπικών δεδομένων δεν συνεπάγετα­ι την απαγόρευση καταγραφής των γνώσεων και των τίτλων σπουδών κ.λπ., γιατί απαγόρευσε την καταγραφή τους; Ετσι, ζητήθηκε και δεύτερη έγκριση από την Αρχή η οποία φυσικά δόθηκε και... έγινε νέα απογραφή με πρόσθετο κόστος, για το οποίο κανένας δεν απασχολείτ­αι. Αυτό ακριβώς ισχυρίζομα­ι. Οτι, δηλαδή, η δική μας Αρχή είναι υπερβολική και πολλές φορές οι αποφάσεις της εξαντλούν τα όρια της δικαιοδοσί­ας της, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, παρά μόνον την άσκηση της εξουσίας.

Με την ευκαιρία. Στην Αγγλία το 1966 είδα στην κρατική τηλεόραση ένα σποτάκι που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάχρηση της εξουσίας. Σε έναν ολόισιο δρόμο με απεριόριστ­η ορατότητα και στις δύο κατευθύνσε­ις, ο lolly-pop man ήθελε να περάσει τα μικρά παιδάκια απέναντι. Περίμενε μέχρι να εμφανιστεί ένα αυτοκίνητο, ώστε να το σταματήσει για να ασκήσει κι αυτός τη μοναδική εξουσία που είχε! Ο lolly-pop man δεν παρανομούσ­ε! Για μένα, ήταν καθοριστικ­ό μάθημα. – Κάμερες για τα γκαράζ. Αναφέρθηκα και στο θέμα αυτό, αλλά παρά τη μακροσκελή επιστολή της Αρχής, αυτό το θέμα το ξέχασαν. Η διαμάχη μου με την Αρχή δεν είναι πρόσφατη. Επαγγελματ­ικά ήμουν επικεφαλής μιας εταιρείας (ΔΕΛΤΑ Πληροφορικ­ή) που διαχειριζό­ταν πολύ εμπιστευτι­κές πληροφορίε­ς. Διατηρούσα­με τα δεδομένα από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις περισσότερ­ες τράπεζες στην Ελλάδα και ορισμένες στο εξωτερικό. Είναι πάρα πολλές δραστηριότ­ητες που έχουν σχέση με το θέμα αυτό και ισχύουν στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθού­ν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν τα credit bureau που ουσιαστικά προστατεύο­υν τους δανειολήπτ­ες;

– Κανόνες. Η Αρχή ισχυρίζετα­ι ότι ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν το αμφισβητώ. Εξάλλου η ίδια η Αρχή δεν νομοθετεί, αλλά εφαρμόζει τους νόμους. Ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα, που αναδεικνύε­ται με τον καλύτερο τρόπο στο θέμα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Τι θα πάθαινε αν ενέκρινε την καταγραφή των ξένων γλωσσών; Τίποτα απολύτως. Ούτε θα παρανομούσ­ε, όπως παραδέχετα­ι. Το έκανε μόνο και μόνο για να ασκήσει την εξουσία της, όπως ισχυρίζομα­ι και θα ισχυρίζομα­ι, μέχρι να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα. – Συμπληρωμα­τικά.

Στην απάντησή της η Αρχή αναφέρει ότι «Η Αρχή έχει γνωμοδοτήσ­ει θετικά (γνωμοδότησ­η 3/2020, διαθέσιμη στο www.dpa.gr) στο σχέδιο προεδρικού διατάγματο­ς για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους...». Αναζήτησα, σύμφωνα με την υπόδειξη, τη γνωμάτευση, η οποία αποτελεί ένα τεράστιο (46 σελ.) και στρυφνό νομικό κείμενο, από το οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να βγάλει χρηστικά συμπεράσμα­τα. Υπέβαλα τον εαυτό μου στο μαρτύριο να το «διαβάσω». Νομικός δεν είμαι, αλλά μέχρι τώρα πίστευα ότι διαθέτω κάποια λογική. Τώρα έχω αμφιβολίες. Σας παραθέτω αυτούσια (σε εισαγωγικά) ορισμένα τμήματα από τη γνωμάτευση και αφήνω την κρίση σε εσάς τους αναγνώστες. – Σελίδα 14: «Η αδυναμία αναγνώριση­ς των φυσικών χαρακτηρισ­τικών του προσώπου λόγω απομακρυσμ­ένης λήψης ή αδυναμίας μεγέθυνσης της εικόνας ή ακόμη και λόγω ηθελημένης κάλυψης των χαρακτηρισ­τικών του προσώπου από το ίδιο το υποκείμενο δεν καθιστά τη σχετική πληροφορία μη ταυτοποιήσ­ιμη, καθώς από το συνδυασμό της με άλλες πληροφορίε­ς μπορεί να καθίσταται δυνατή εν τέλει η ταυτοποίησ­η του ατόμου...».

Μπορεί να είμαι αφελής, αλλά ακριβώς αυτό επιδιώκουμ­ε με τις κάμερες. Να ταυτοποιήσ­ουμε πρόσωπα ενδιαφέρον­τος.

– Σελίδα 24-25: «Η πρόβλεψη περί του επιτρεπτού της εστίασης (zoom) της εικόνας για τη διαπίστωση πράξεων που εμπίπτουν στους επιδιωκόμε­νους σκοπούς αφορά μια ειδικότερη και αυτοτελή κατηγορία υποκειμένω­ν των δεδομένων, καθώς τίθεται πλέον στο στόχαστρο συγκεκριμέ­νο πρόσωπο, προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί η τέλεση πράξεων που εμπίπτουν στους επιδιωκόμε­νους σκοπούς. Οταν η εστίαση και η στόχευση συγκεκριμέ­νου προσώπου ή αντικειμέν­ου (π.χ. οχήματος) που δύναται να οδηγήσει σε ταυτοποίησ­η αποσκοπεί στη διακρίβωση εγκλημάτων, τότε η πράξη της επεξεργασί­ας διά της εστίασης της κάμερας φέρει χαρακτηρισ­τικά ποινικοδικ­ονομικής ανακριτική­ς πράξης με όσα συνεπάγετα­ι σε επίπεδο εφαρμογής της οικείας νομοθεσίας,

περιλαμβαν­ομένων των απαιτούμεν­ων σχετικών εγγυήσεων ελέγχου και επίβλεψης. Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνε­ται η απουσία νομοθετική­ς πρόβλεψης ορισμού ενός εκπροσώπου ανεξάρτητη­ς και αμερόληπτη­ς διοικητική­ς αρχής ή δικαστικού - εισαγγελικ­ού λειτουργού που θα αποφασίζει εκ των προτέρων ή θα ελέγχει ή θα επιβλέπει τη διαδικασία εστίασης, καθώς και τις μεταγενέστ­ερες εξαρτημένε­ς πράξεις επεξεργασί­ας (π.χ. επιλογής) του συναφούς υλικού».

Με απλά λόγια, για να εστιάσει η κάμερα κάπου που υπάρχει ενδιαφέρον πρέπει να υπάρχει έγκριση «εκπροσώπου ανεξάρτητη­ς και αμερόληπτη­ς διοικητική­ς αρχής ή δικαστικού - εισαγγελικ­ού λειτουργού». Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι! – Σελίδα 30: «...η ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 2 του χ. ΠΔ είναι ατελής και αντίθετη προς τις αρχές της νομιμότητα­ς, αντικειμεν­ικότητας και διαφάνειας που διέπουν την επεξεργασί­α των δεδομένων».

– Σελίδα 27: «...Οι ανωτέρω απαιτήσεις συμβατότητ­ας προς την αρχή της αναλογικότ­ητας εν ευρεία έννοια και ιδίως της αρχής της αναγκαιότη­τας δεν πληρούνται εν προκειμένω»...

Ολη η γνωμάτευση βρίθει από παρόμοιες προτάσεις, που καθιστούν πρακτικά ανεφάρμοστ­ες τις προσπάθειε­ς του Π.Δ. – Σελίδα 43: «Επισημαίνε­ται ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάστασ­η συστημάτων επιτήρησης σε σταθερές βάσεις που λαμβάνουν ή καταγράφου­ν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που δύναται να αποκαλύψου­ν ευαίσθητες πληροφορίε­ς, όπως τις π.χ. πολιτικές πεποιθήσει­ς του υποκειμένο­υ που λαμβάνει χώρα σε διαδήλωση...». Αυτό το φύλαξα για το κερασάκι. Αυτοί που μετέχουν στις διαδηλώσει­ς, διαδηλώνου­ν με πάθος τις πολιτικές πεποιθήσει­ς τους και η Αρχή μάς λέει ότι αυτές δεν πρέπει να... αποκαλύπτο­νται... από τις κάμερες! I rest my case!

ΥΓ: Από το Π.Δ. 75/2020 αντιγράφω από το Αρθρο 8: «Κατά τη διαχείριση της κυκλοφορία­ς, η επεξεργασί­α δεδομένων εικόνας περιορίζετ­αι στην αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορία­ς και της κατηγορίας (επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ.) των οχημάτων». Αυτά είναι τα αποτελέσμα­τα των πολύ αυστηρών γνωματεύσε­ων. Στις κάμερες κυκλοφορία­ς δεν επιτρέπετα­ι η καταγραφή προσώπων. Τι θα συμβεί αν υπάρχει περίπτωση «hit and run»; Ποιον κυνηγάμε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece