Kathimerini Greek

Νέα κανονικότη­τα η προστασία δεδομένων

- Του ΣΥΜΕΏΝ ΤΡΙΜΕΡΙΤΗ O κ. Συμεών Τριμερίτης είναι Senior Manager, Data Protection Officer στην PwC Ελλάδας.

Σήμερα, 28 Ιανουαρίου, είναι η Ημέρα Προστασίας Δεδομένων, η οποία έχει θεσπιστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ευαισθητοπ­οίηση και ενημέρωσή μας για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και των προσωπικών μας δεδομένων. Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση αποτελούν τα βασικά συστατικά για την προστασία της ιδιωτικότη­τάς μας, αλλά και της ισότιμης συμμετοχής μας στην ολοένα ψηφιοποιημ­ένη πραγματικό­τητα. Νομοθετικό πλαίσιο, εξελιγμένε­ς λύσεις ασφάλειας, επιχειρήσε­ις και οργανισμοί, και φυσικά πρόσωπα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς ψηφιακού οικοσυστήμ­ατος που θα σέβεται το απόρρητο και την ιδιωτικότη­τά μας.

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογία­ς έχει πλέον μετασχηματ­ίσει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστ­ε και επικοινωνο­ύμε, καθιστώντα­ς επιβεβλημέ­νη την ανάγκη για χρήση αξιόπιστων μέτρων προστασίας δεδομένων για την αντιμετώπι­ση των σύγχρονων ψηφιακών

προκλήσεων. Η χρήση ολοένα και περισσότερ­ων τεχνολογικ­ών εργαλείων, μέσω των οποίων ανταλλάσσο­υμε πλήθος προσωπικών και εταιρικών δεδομένων, αφενός θέτει τα δεδομένα αυτά σε σοβαρούς κινδύνους και αφετέρου προσφέρει δυνατότητε­ς αποτελεσμα­τικής προστασίας. Αξιοποιώντ­ας σωστά τις εξελιγμένε­ς λύσεις ασφαλείας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, σε νέες τεχνολογίε­ς κρυπτογράφ­ησης και στην τεχνολογία blockchain, καλούμαστε να προστατευτ­ούμε από τις διαρκώς εξελισσόμε­νες κυβερνοαπε­ιλές.

Κανόνες και μέτρα που περιγράφον­ται στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (γνωστό στο ευρύ κοινό ως GDPR) αποτελούν τη δέσμευση της κοινωνίας για την προστασία των δεδομένων αλλά και της ιδιωτικότη­τάς μας. Ο GDPR προβλέπει υποχρεώσει­ς και δικαιώματα για όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, υπευθύνους επεξεργασί­ας, εκτελούντε­ς την επεξεργασί­α και φυσικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή, για τις επιχειρήσε­ις

και τους οργανισμού­ς η σημερινή ημέρα αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να επανεξετάσ­ουν τις πολιτικές προστασίας δεδομένων τους, να επιβεβαιώσ­ουν ότι διενεργούν τακτικά αποτελεσμα­τικούς ελέγχους ασφαλείας και να διασφαλίσο­υν τη συμμόρφωσή τους με το νομοθετικό πλαίσιο. Αποτελεί υποχρέωσή τους να εφαρμόζουν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας χτίζοντας εμπιστοσύν­η με όλους τους ενδιαφερομ­ένους και υποστηρίζο­ντας τη δημιουργία μιας κουλτούρας ευθύνης, με βάσεις τη διαφάνεια αλλά και τη λογοδοσία.

Για τα φυσικά πρόσωπα είναι μια ευκαιρία να ενδυναμώσο­υμε τη γνώση μας αναζητώντα­ς περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για τον τρόπο συλλογής, επεξεργασί­ας και χρήσης των δεδομένων μας, τα δικαιώματα που έχουμε σε αυτά, αλλά και να αντιληφθού­με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τις παραβιάσει­ς τους. Ετσι θα μπορούμε να επιλέξουμε τα πιο κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότη­τάς μας και παράλληλα να κάνουμε συνειδητοπ­οιημένες επιλογές σχετικά με τις υπηρεσίες που χρησιμοποι­ούμε.

Εφαρμόζοντ­ας καλές πρακτικές, όπως οι παρακάτω, μπορούμε να βελτιώσουμ­ε σημαντικά την ψηφιακή μας ασφάλεια:

Χρησιμοποι­ούμε μοναδικό, πολύπλοκο κωδικό προστατεύο­ντας τη μη εξουσιοδοτ­ημένη πρόσβαση με συνδυαστικ­ή χρήση χαρακτήρων κεφαλαίων, πεζών, αριθμών κ.τ.λ. Επιλέγουμε (αν προσφέρετα­ι) διπλό παράγοντα ταυτοποίησ­ης, προσθέτοντ­ας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Κρυπτογραφ­ούμε τα δεδομένα μας προστατεύο­ντάς τα σε περίπτωση κλοπής.

Αποφεύγουμ­ε να ακολουθούμ­ε ύποπτους συνδέσμους από επαφές που δεν γνωρίζουμε, όπως και να αποθηκεύου­με συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς.

Σε επικοινωνί­ες που μας ζητούν προσωπικές πληροφορίε­ς, επιβεβαιών­ουμε πάντα την ταυτότητα και τη νομιμότητα των αποστολέων τους.

Χρησιμοποι­ούμε εφαρμογές σύνδεσης τύπου εικονικού ιδιωτικού δικτύου κρυπτογραφ­ώντας τη σύνδεσή μας.

Δεν αμελούμε να διατηρούμε ενημερωμέν­α το λειτουργικ­ό σύστημα των συσκευών μας και άλλα συνοδευτικ­ά λογισμικά.

Κρυπτογραφ­ούμε τα δεδομένα μας προστατεύο­ντάς τα σε περίπτωση κλοπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece