Kathimerini Greek

Κλιματική δικαιοσύνη: ζήτημα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν

- Της ΙΟΥΛΙΑΣ ΤΣΕΤΗ Η κ. Ιουλία Τσέτη είναι πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Τσέτη.

Ηεπισήμανσ­η στην πρόσφατη εκδήλωση του UN Global Compact Network Greece «Η επίτευξη των SDGs για την κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες, συνοχή και ταχύτητα» ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανόν οι πρόσφυγες παγκοσμίως να φθάσουν τα 300 εκατ., σοκάρει και οφείλει να μας αφυπνίσει.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, απειλεί τις ζωές και το μέλλον μας, και απαιτεί από όλους μας να κάνουμε τη μεγάλη προσωπική και συλλογική υπέρβαση, προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουμε συνθήκες κλιματικής δικαιοσύνη­ς.

Η κλιματική δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ένας όρος που χρησιμοποι­είται για να γίνει αναφορά στην υπερθέρμαν­ση του πλανήτη. Αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα σύγχρονο περιβαλλον­τικό

πρόβλημα. Είναι ένα θέμα ηθικής πρωτίστως, αλλά ταυτόχρονα πολιτικής και πολιτισμού. Ενα ζήτημα που πίσω από τη λέξη κρύβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία έχουμε χρέος να προστατεύσ­ουμε. Οπως ακριβώς και η ενεργειακή φτώχεια, που μαστίζει πλέον την εποχή μας.

Γιατί κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει και κοινωνική δικαιοσύνη, σημαίνει ισότητα, σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία οφείλουμε οι ισχυρές και ανεπτυγμέν­ες χώρες να προστατεύσ­ουμε με κάθε τρόπο. Οταν όλα γύρω μας καταρρέουν και οι χαοτικές κρίσεις διαδέχοντα­ι η μία την άλλη, το θέμα της ισότητας και της δικαιοσύνη­ς αποτελεί μείζον και δομικό ζήτημα για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Και αυτό διότι οι άνθρωποι

που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή σε επισφαλείς συνθήκες, συχνά δεν έχουν τους πόρους ή την αναγκαία ασφαλιστικ­ή κάλυψη για να έρθουν αντιμέτωπο­ι με περιβαλλον­τικές καταστροφέ­ς και να προστατεύσ­ουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. «Κλιματική Δικαιοσύνη Τώρα!» Να θυμίσουμε ότι στη Διάσκεψη του Μπαλί το 2007 ιδρύθηκε ο παγκόσμιος συνασπισμό­ς «Κλιματική Δικαιοσύνη Τώρα!», ενώ το 2008, κατά την εναρκτήρια συνάντηση της Γενεύης, το Παγκόσμιο Ανθρωπιστι­κό Φόρουμ εστίασε την προσοχή του στην κλιματική δικαιοσύνη.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, δημιουργήθ­ηκε το δίκτυο «Δράση Κλιματικής Δικαιοσύνη­ς» λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της συνόδου έγιναν συζητήσεις σχετικά με την πολιτική ανυπακοή και την άμεση δράση, και πολλοί κλιματικοί ακτιβιστές χρησιμοποί­ησαν το σύνθημα «αλλαγή του συστήματος και όχι του κλίματος».

Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση και συλλογική δράση αναφορικά με την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστ­ε στο μέσον της διαδρομής μέχρι το 2030. Είναι η στιγμή να ενισχύσουμ­ε τον ουσιαστικό διάλογο και τις συνέργειες για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλό­τητα και τους πολιτισμού­ς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότ­ησης που έχουν δημιουργηθ­εί αποτελούν ένα βασικό εργαλείο,

αλλά όχι επαρκές για τη λύση του προβλήματο­ς.

Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητ­α, φαίνεται ότι η μόνη σταθερά είναι η έμφαση σε πολιτικές και ενέργειες που είναι σε απόλυτη ευθυγράμμι­ση με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητ­ά του, το νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και την ανάγκη για ένα ηθικό επιχειρείν, στο πλαίσιο του οποίου εμπίπτει η κλιματική δικαιοσύνη.

Η ενσωμάτωση των Δέκα Αρχών του UN Global Compact και των SDGs στον τρόπο λειτουργία­ς μιας επιχείρηση­ς αποτελεί την υγιή πυξίδα για την επόμενη ημέρα. Αποτελεί χρέος των επιχειρήσε­ων να συνταχθούν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική δικαιοσύνη, προκειμένο­υ κοινωνία, επιχειρήσε­ις και οικονομία να αποτελέσου­ν έναν ισχυρό κρίκο, ώστε κάθε κρίση να μπορεί να μετασχηματ­ίζεται σε ευκαιρία αλλά και σε πράξεις με αξία, αποδοτικότ­ητα και ηθική.

Η χώρα μας έχει πετύχει πολλά στον τομέα της ενεργειακή­ς αυτονομίας. Βρισκόμαστ­ε στην 7η θέση παγκοσμίως στο ενεργειακό μείγμα, ωστόσο η κλιματική δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό στοίχημα.

Η γενιά μας φέρει το βάρος της ιστορικής ευθύνης να λειτουργήσ­ουμε συλλογικά ώστε να δημιουργήσ­ουμε τις συνθήκες εκείνες για μια πραγματική κλιματική δικαιοσύνη και ευημερία για τους νέους ανθρώπους, έχοντας διαχειριστ­εί σωστά μια σειρά σοβαρών προκλήσεων που πλήττουν την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece