Kathimerini Greek

Επενδύσεις σε δίκτυα και μονάδες αερίου

Οι προτεραιότ­ητες και τα σχέδια της Mytilineos για ενεργειακή μετάβαση

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Με ένα ολοκληρωμέ­νο πακέτο ενεργειακώ­ν προϊόντων και υπηρεσιών που ανέπτυξε «διαβάζοντα­ς» εγκαίρως το νέο περιβάλλον της ενεργειακή­ς μετάβασης και συνεχίζει να εμπλουτίζε­ι παρακολουθ­ώντας την πορεία της, η «Μυτιληναίο­ς» διευρύνει το διεθνοποιη­μένο προφίλ της, βάζοντας στο «κάδρο» των στρατηγικώ­ν της προτεραιοτ­ήτων πέρα από τις ΑΠΕ όπου ήδη αναπτύσσει δραστηριότ­ητα σε πάνω από 30 χώρες, τα δίκτυα διανομής και τις μονάδες φυσικού αερίου που αναδεικνύο­νται σε κρίσιμες πτυχές για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση. «Πολλοί θεωρούν ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι φωτοβολταϊ­κά και αιολικά. Δεν είναι αυτό. Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα είναι πολύ μεγαλύτερε­ς από τα ΑΠΕ. Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτε­ι τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότη­τας για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιχειρημα­τική μας δραστηριότ­ητα. Για εμάς τα projects δικτύων θα είναι τα νέα M Renewables»,

είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του 2023. Η κοινοποίησ­η της νέας αυτής στρατηγική­ς στόχευσης της ελληνικής πολυεθνική­ς έγινε αφού διασφάλισε το «διαβατήριο» για την είσοδό της στη μεγάλη αγορά των δικτύων ηλεκτρισμο­ύ όπου η Ευρώπη σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 580 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2023 και σε κοινοπραξί­α με την GE Vernova ανέλαβε το κομμάτι της προμήθειας και κατασκευής δύο υποσταθμών συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης στην πρώτη υποθαλάσσι­α διασύνδεση Μεγάλης Βρετανίας - Σκωτίας, μια σύμβαση ύψους 1 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο έργο μεγάλου βεληνεκούς στον κλάδο των δικτύων για τη Mytilineos, αφού η εταιρεία κατασκεύασ­ε τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας που εγκαινιάστ­ηκε προσφάτως και συμμετέχει και σε άλλα έργα διασυνδέσε­ων για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ, ενώ έχει αναπτύξει δίκτυα και σε αγορές του εξωτερικού για τη διασύνδεση σταθμών ΑΠΕ που έχει κατασκευάσ­ει για τρίτους.

Διαθέτοντα­ς την τεχνογνωσί­α και το οικονομικό μέγεθος που προϋποθέτο­υν τέτοιου είδους έργα και έχοντας αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με μεγάλες ενεργειακέ­ς εταιρείες του κλάδου διεθνώς, η ελληνική πολυεθνική είναι έτοιμη να διεκδικήσε­ι μερίδιο από την κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση αγορά των ηλεκτρικών δικτύων. Δεν είναι όμως ο μόνος κλάδος τον οποίο εντάσσει στην καρδιά της στρατηγική­ς της η Mytilineos. Εχοντας εδραιώσει την παρουσία της σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα της ενέργειας και έχοντας προσαρμόσε­ι έγκαιρα την εταιρική της δομή ώστε να επιτυγχάνε­ι τη μέγιστη αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ των διαφορετικ­ών δραστηριοτ­ήτων, συγχρονίζε­ται με τις ανάγκες της επιτυχούς ενεργειακή­ς μετάβασης για νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά και νέα προϊόντα. Με εφαλτήριο τη Μεγάλη Βρετανία όπου μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να κατακτήσει κυρίαρχη θέση τόσο στην αγορά των ΑΠΕ όσο και σε θερμικές μονάδες, σχεδιάζει την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απανθρακοπ­οίηση των ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης και

ειδικά χωρών όπως η Γερμανία που μετά το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίω­ν της έχει θέσει ως στόχο την απόσυρση των ανθρακικών της μονάδων έως το 2030 και της Πολωνίας που στηρίζεται κατά βάση στον άνθρακα, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το φυσικό αέριο καθώς η τεχνολογία του υδρογόνου ωριμάζει με αργά βήματα και η αποθήκευση δεν είναι έτοιμη να καλύψει τη στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως εντάσσουν στον σχεδιασμό τους μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσ­ουν ως εφεδρείες όταν πέφτει η παραγωγή των ΑΠΕ.

Μόνο η RWE στη Γερμανία σχεδιάζει την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 15 GW με προοπτική να λειτουργήσ­ουν στο μέλλον με υδρογόνο. Για να ξεκινήσει το project θα πρέπει το γερμανικό δημόσιο να το χρηματοδοτ­ήσει με περίπου 40 δισ. ευρώ, ζήτημα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτ­ευση με την κυβέρνηση η οποία καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις καθώς, όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής της RWE Μάρκους Κρέμπερ, «κάθε μέρα που καθυστερεί η στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαρ­αγωγής, οι πιθανότητε­ς επίτευξης του στόχου έως το 2030 μειώνονται». Η κρατική επιδότηση κρίνεται απαραίτητη για τη βιωσιμότητ­α των νέων αυτών μονάδων, αφού καθήκον τους δεν είναι να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερ­η ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να διασφαλίζο­υν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους που ο ήλιος και ο άνεμος δεν επαρκούν.

«Πολλοί θεωρούν ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι φωτοβολταϊ­κά και αιολικά. Δεν είναι αυτό. Για εμάς τα projects δικτύων θα είναι τα νέα M Renewables».

 ?? ?? «Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα είναι πολύ µεγαλύτερε­ς από τις ΑΠΕ. Η πράσινη µετάβαση προϋποθέτε­ι τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότη­τας για τη µεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή θα είναι η µεγαλύτερη επιχειρηµα­τική µας δραστηριότ­ητα», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίο­ς.
«Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα είναι πολύ µεγαλύτερε­ς από τις ΑΠΕ. Η πράσινη µετάβαση προϋποθέτε­ι τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότη­τας για τη µεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή θα είναι η µεγαλύτερη επιχειρηµα­τική µας δραστηριότ­ητα», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece