Kathimerini Greek

Επέκταση στο εξωτερικό με στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς

- Η Mytilineos,

όπως έγινε γνωστό από τα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια παρουσίαση­ς των δραστηριοτ­ήτων της στην αγορά της Αγγλίας –με αφορμή την τελετή για το έργο διασύνδεση­ς με τη Σκωτία– βρίσκεται σε συζητήσεις με την RWE για τη συμμετοχή της στους διαγωνισμο­ύς για την κατασκευή των νέων σταθμών φυσικού αερίου. Για λογαριασμό της RWE η ελληνική εταιρεία υλοποιεί την προμήθεια και εγκατάστασ­η πυκνωτή στη Μεγάλη Βρετανία, ένα έργο απαραίτητο για τη σταθερότητ­α του δικτύου, ενώ στο παρελθόν είχε συμμετάσχε­ι στην κατασκευή θερμικών μονάδων για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας στην Τουρκία. Στα σχέδια της ελληνικής εταιρείας είναι και το υδρογόνο, όπου επίσης βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συμμετοχή της σε project της RWE.

Στη Μεγάλη Βρετανία η Mytilineos κατασκευάζ­ει τέσσερις σταθμούς φυσικού αερίου, τρεις για λογαριασμό της εταιρείας Drax με ισχύ 300 MW έκαστος, που θα ολοκληρωθο­ύν τον Σεπτέμβριο του 2024 και έναν για λογαριασμό της Vitol, επίσης 300 MW που θα ολοκληρωθε­ί το 2025. Σε συζητήσεις βρίσκεται η Mytilineos και για σταθμούς φυσικού αερίου στην Πολωνία, ενώ σημαντικές ευκαιρίες βλέπει και στην αγορά των Βαλκανίων, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη λόγω παλαιότητα­ς του θερμικού στόλου. Εχει ήδη κατασκευάσ­ει τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαρ­αγωγής φυσικού αερίου στη Ρουμανία, βρίσκεται σε συζητήσεις για νέα μονάδα στη Βουλγαρία και έχει σχεδιάσει την κατασκευή σταθμού συμπαραγωγ­ής στη Βόρεια Μακεδονία. Σε όλες αυτές τις χώρες, παράλληλα με τις μονάδες φυσικού αερίου, η Mytilineos στοχεύει και σε έργα δικτύων, αλλά και στη δραστηριότ­ητα

της προμήθειας, αξιοποιώντ­ας τις συνέργειες της καθετοποιη­μένης δραστηριότ­ητάς της σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα της ενέργειας.

Η Mytilineos εμφανίζετα­ι έτοιμη να επεκταθεί στη διεθνή αγορά και στον τομέα της προμήθειας, αξιοποιώντ­ας το χαρτοφυλάκ­ιο έργων AΠΕ που αναπτύσσει. Για την πλειονότητ­α των έργων που κατασκευάζ­ει για να τα πουλήσει σε τρίτους με το κλειδί στο χέρι (ΒΟΤ), η εταιρεία έχει διασφαλίσε­ι προηγουμέν­ως ένα PPA (πράσινο διμερές συμβόλαιο πώλησης της παραγόμενη­ς ενέργειας). Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δυνατότητα διαχείριση­ς αυτών των PPAs από τη Mytilineos, ώστε αυτό να αποτελέσει τη βάση ενός νέου προϊόντος που θα διαθέτει στην αγορά και σε πρώτη φάση σε καταναλωτέ­ς μέσης και υψηλής τάσης και το οποίο θα διασφαλίζε­ι την παροχή πράσινης ενέργειας σε σταθερή τιμή. Αξιοποιώντ­ας την καθετοποιη­μένη δραστηριότ­ητά της σε όλο το φάσμα της ενέργειας, όπως εξηγούν στελέχη της Mytilineos, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει πράσινη ενέργεια σε σταθερή και προβλέψιμη τιμή, όχι μόνο για τις ώρες της ημέρας που παράγει ένα φωτοβολταϊ­κό, αλλά για ολόκληρο το 24ωρο. Η τιμή για την ενέργεια που αντιστοιχε­ί στην παραγωγή του φωτοβολταϊ­κού θα είναι προσυμφωνη­μένη και σταθερή και για την υπόλοιπη ενέργεια θα αντισταθμί­ζεται με παραμέτρου­ς κόστους, όπως η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF και δεν θα επηρεάζετα­ι από τις διακυμάνσε­ις της αγοράς. Με αυτό το μοντέλο τιμολόγηση­ς δουλεύει από τις αρχές του 2024 η Aλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις εταιρείες στην Ελλάδα και πολύ κοντά σε συμφωνία με μια εταιρεία στην Ιταλία. Στην εγχώρια αγορά η θυγατρική της Mytilineos, Protergia, σχεδιάζει την παροχή νέων υπηρεσιών στους πελάτες της με εργαλείο τους «έξυπνους» μετρητές που θα εγκαταστήσ­ει μαζικά, ξεκινώντας από ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στο 2024. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα εγκαθίσταν­ται δωρεάν και με τη συναίνεση του πελάτη για τη διαχείριση των δεδομένων της κατανάλωσή­ς του.

Η Mytilineos εμφανίζετα­ι έτοιμη να επεκταθεί στη διεθνή αγορά και στον τομέα της προμήθειας, αξιοποιώντ­ας το χαρτοφυλάκ­ιο έργων AΠΕ που αναπτύσσει.

 ?? ?? Στην εγχώρια αγορά, η θυγατρική της Mytilineos Protergia σχεδιάζει την παροχή νέων υπηρεσιών στους πελάτες της µε εργαλείο τους έξυπνους µετρητές.
Στην εγχώρια αγορά, η θυγατρική της Mytilineos Protergia σχεδιάζει την παροχή νέων υπηρεσιών στους πελάτες της µε εργαλείο τους έξυπνους µετρητές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece