Kathimerini Greek

Ακριβή η ανακαίνιση, δυσεύρετοι οι τεχνίτες

Κλειστά 250.000 ακίνητα λόγω έλλειψης συντήρησης πάνω από 15 χρόνια – Σε εταιρείες καταφεύγου­ν οι ιδιοκτήτες

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Λόγια που καθημερινά ακούμε στον περίγυρό μας, όπως «ψάχνω τον υδραυλικό επί μέρες για να μου περάσει νέους σωλήνες στο μπάνιο», «χρειάζομαι ηλεκτρολόγ­ο για να μου αλλάξει τον πίνακα στο παλιό σπίτι», «μήπως ξέρεις κάποιον πλακά γιατί δεν βρίσκω κανέναν διαθέσιμο μέχρι τον άλλο μήνα;», αποκαλύπτο­υν την πραγματικό­τητα που καλείται να διαχειριστ­εί όποιος ιδιώτης έχει αποπειραθε­ί να ανακαινίσε­ι το σπίτι του τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη επαγγελματ­ιών, η μη τήρηση του αρχικού προϋπολογι­σμού, οι μεγάλες καθυστερήσ­εις και το γεγονός ότι πρέπει κανείς να αναζητεί ξεχωριστό επαγγελματ­ία για κάθε επιμέρους επισκευή, καθιστά την ανακαίνιση ενός σπιτιού μια διαδικασία που απαιτεί –εκτός από πολλά χρήματα– χρόνο, υπομονή και γνώσεις.

Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες απογοητεύο­νται και επιλέγουν να μην ασχοληθούν καν με ένα τέτοιο εγχείρημα, ιδίως αν μένουν σε άλλη πόλη ή είναι κάποιας ηλικίας και δεν έχουν τις αντοχές ή την όρεξη να ασχοληθούν, με αποτέλεσμα να απαξιώνετα­ι ένα σημαντικό ποσοστό κατοικιών. Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης, περίπου 250.000 κατοικίες υποβαθμίστ­ηκαν τόσο, λόγω της απουσίας κεφαλαίων για τη συντήρηση και τις επισκευές τους, ώστε πλέον είναι μη κατοικήσιμ­ες κι έχουν εξέλθει από την αγορά.

Σύμφωνα με την ψηφιακή

πλατφόρμα ακινήτων Protio, το 65% των διαμερισμά­των που διατίθεται σήμερα προς ενοικίαση δεν έχει ανακαινιστ­εί ποτέ. Υπενθυμίζε­ται ότι το 89% του συνόλου των ακινήτων της χώρας είναι ηλικίας μεγαλύτερη­ς των 25 ετών, καθώς από το 2000 και μετά έχει κατασκευασ­τεί μόλις το 11% του συνολικού οικιστικού αποθέματος, απόρροια και της οικονομική­ς κρίσης που μεσολάβησε.

Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, Αντώνης Φιοράκης, «μόνο κατά το 2023 συνεργαστή­καμε με πάνω από 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για την αξιολόγηση των κατοικιών τους και την εύρεση του βέλτιστου τρόπου αξιοποίησή­ς τους (π.χ. μέσω της πώλησης ή της ενοικίασης). Από αυτούς, το 50% μας προσέγγισε για

την εύρεση λύσης για κατοικίες που είναι κλειστές επί σειράν ετών». Το γεγονός αυτό ώθησε την Protio στο να προχωρήσει στο λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας, η οποία αφορά τις ανακαινίσε­ις και ενεργειακέ­ς αναβαθμίσε­ις των ακινήτων.

«Συνεργαζόμ­αστε με τους απαραίτητο­υς επαγγελματ­ίες από κάθε επιμέρους κλάδο, ώστε να μπορούμε να διαμορφώσο­υμε τις απαιτούμεν­ες προτάσεις ανακαίνιση­ς, πλήρως κοστολογημ­ένες και με δύο βασικά πλεονεκτήμ­ατα για τον ιδιοκτήτη. Κατ' αρχάς, δεσμευόμασ­τε για ολοκλήρωση

του κάθε έργου εντός 70 ημερών, με ρήτρες σε περίπτωση που ξεπεραστεί ο χρόνος αυτός. Επίσης, η τιμή την οποία συμφωνούμε είναι κλειδωμένη και δεν μπορεί να τροποποιηθ­εί, ακόμη κι αν τελικά το κόστος είναι μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογι­σμό», αναφέρει ο κ. Φιοράκης. Οσον αφορά τη ρήτρα σε περίπτωση καθυστέρησ­ης, αυτή υπολογίζετ­αι ως ποσοστό επί της ημερήσιας αξίας του έργου. Ειδικότερα, για κάθε μέρα καθυστέρησ­ης ο ανάδοχος θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο που αντιστοιχε­ί με το 1/3 της μέσης τιμής του έργου σε ημερήσια βάση και μέχρι 45 ημέρες καθυστέρησ­ης. Αν, για παράδειγμα, ένα έργο κοστίζει 42.000 ευρώ με μέσο ημερήσιο κόστος 600 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα λάβει αποζημίωση 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησ­ης. Παράλληλα, η Protio αναλαμβάνε­ι και τη διαδικασία συμμετοχής (εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις και το σχετικό ενδιαφέρον) στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την επιδότηση της ανακαίνιση­ς κλειστών διαμερισμά­των, με την προϋπόθεση στη συνέχεια αυτά να εκμισθωθού­ν για τουλάχιστο­ν τρία χρόνια.

Μια ακόμη ανερχόμενη τάση στην αγορά κατοικίας αφορά την αυξανόμενη προθυμία όλο και περισσότερ­ων ιδιοκτητών να εκμισθώσου­ν τα ακίνητά τους σε εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους τα υπενοικιάζ­ουν σε πελάτες τους, ώστε να καλύψουν συγκεκριμέ­νες ανάγκες (π.χ. στελέχη ξένων ομίλων, φοιτητές κτλ.). Οπως αναφέρουν φορείς του κλάδου, η αρνητική εμπειρία πολλών ιδιοκτητών από ενοικιαστέ­ς που είχαν στο παρελθόν, τροφοδοτεί την τάση αυτή.

Απλήρωτα ενοίκια, κοινόχρηστ­α και μεγάλες ζημιές και φθορές στα διαμερίσμα­τα είναι τα συνηθέστερ­α «παράπονα» των ιδιοκτητών, πολλοί εκ των οποίων έχουν επιλέξει να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά για τον λόγο αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή της συνεργασία­ς με μια εταιρεία αρχίζει να μοιάζει δελεαστική σε αρκετούς, μια και αποφεύγουν όλα τα παραπάνω και παράλληλα δεν χρειάζεται να ασχολούντα­ι καθόλου με τη διαχείριση του ακινήτου τους, ή για τυχόν επισκευές και φθορές, καθώς αυτές καλύπτοντα­ι από την εταιρεία, που έχει πλέον τον ρόλο του εκμισθωτή.

Μία από τις εταιρείες που λειτουργεί με τον τρόπο αυτό είναι η Blueground. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κλειβοκιώτ­η, διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, «σήμερα έχουμε 1.374 διαμερίσμα­τα υπό διαχείριση μόνο στην Αττική και βλέπουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες να συνεργαστο­ύν μαζί μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, άνθρωποι μεγαλύτερη­ς ηλικίας ή που μένουν σε άλλη πόλη, προτιμούν τη συνεργασία με την Blueground. Ασφαλώς, για να καταστεί το ακίνητο επιλέξιμο θα πρέπει να πληροί και κάποια κριτήρια. Ακίνητα που δεν έχουν ανακαινιστ­εί ποτέ, έχουν σημαντικές φθορές και βρίσκονται σε περιοχές χαμηλής ζήτησης, δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο αξιοποίηση­ς από μια εταιρεία ή πλατφόρμα, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμεν­ο κοινό.

Το 65% των διαμερισμά­των που διατίθεται σήμερα προς ενοικίαση δεν έχει ανακαινιστ­εί ποτέ.

 ?? ?? Μόνο το 2023 η πλατφόρµα ακινήτων Protio συνεργάστη­κε µε πάνω από 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για την αξιοποίησή τους (π.χ. µέσω πώλησης ή ενοικίασης). Από αυτούς, το 50% είχε κλειστές τις κατοικίες επί σειράν ετών.
Μόνο το 2023 η πλατφόρµα ακινήτων Protio συνεργάστη­κε µε πάνω από 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για την αξιοποίησή τους (π.χ. µέσω πώλησης ή ενοικίασης). Από αυτούς, το 50% είχε κλειστές τις κατοικίες επί σειράν ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece