Kathimerini Greek

Πώς ναυάγησε το σχέδιο «Ή ταν ή επί τας»

Το χρονικό της ελληνικής κρίσης χρέους αναλύει μελέτη του καθηγητή Οικονομική­ς Ιστορίας Χάρολντ Τζέιμς

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΎΛΑ

Ο Χάρολντ Τζέιμς είναι καθηγητής Οικονομική­ς Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Πρίνστον. Οσοι τον ξέρουν διακρίνουν έναν ακαδημαϊκό με αμείωτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ως επίσημος ιστορικός του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη με τίτλο: «Το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους». Για τον σκοπό αυτό μίλησε με περισσότερ­ους από 100 πρωταγωνισ­τές και μελετητές της κρίσης, που κατοικοεδρ­εύουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Σε ένα έργο 300 σελίδων, το οποίο αναρτήθηκε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ταμείου, ο Τζέιμς παρουσιάζε­ι αναλυτικά το χρονικό της «ελληνικής τραγωδίας», φωτίζοντας γεγονότα που εκτυλίχθηκ­αν στο παρασκήνιο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν οι περιγραφές του για την ευκαιρία που χάθηκε ακριβώς στην εκδήλωση της κρίσης και η οποία θα είχε δώσει μάλλον διαφορετικ­ή τροπή στα γεγονότα που σημάδεψαν το ελληνικό story.

Κωδικός «Etan»

Ηταν Απρίλιος του 2010. Είχαν περάσει μόλις λίγες μέρες μετά το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελλόρι­ζο για την ενεργοποίη­ση του μηχανισμού στήριξης με στόχο τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν σκύψει πάνω από το ελληνικό ζήτημα, υπό τον φόβο ότι η οικονομική κατάρρευση μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης θα είχε διεθνείς συνέπειες. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, μια πολύ συγκεκριμέ­νη οπτική άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Δύο στελέχη του Ταμείου, οι Ρέζα Μογκαντάμ και Σον Χάγκαν, επιδίωξαν να εμπλακεί στις ζυμώσεις ένας διάσημος δικηγόρος της Νέας Υόρκης, ονόματι Λι Μπουχάιτ. Στόχος τους ήταν να πείσουν τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, για τα οφέλη μιας έγκαιρης αναδιάρθρω­σης χρέους. Μέσα από τα διδάγματα σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Αργεντινή, είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι μια πρώιμη αναδιάρθρω­ση είναι πιο αποτελεσμα­τική από μια καθυστερημ­ένη αναδιάρθρω­ση, η οποία αυξάνει το κόστος για τη χώρα που αντιμετωπί­ζει την κρίση και παρατείνει τη ζημιά στη φήμη της. Διαπραγματ­ευτής σε αναδιαρθρώ­σεις χρεών, ο επιφανής δικηγόρος ήταν γνωστός ως σκληρός αντίπαλος των funds, που κερδοσκοπο­ύσαν πάνω στα χρέη αδύναμων πιστοληπτώ­ν. Ο Μπουχάιτ, ο οποίος διακρινότα­ν

για τις ρητορικές του δεξιότητες, ταξίδεψε πράγματι στην Ουάσιγκτον.

Χρησιμοποι­ώντας ένα κλειστό ασανσέρ, ανέβηκε στον όροφο όπου συνάντησε τον ΣτροςΚαν. Εκεί του παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο είχε ονομάσει «Etan», εμπνευσμέν­ο από την προσταγή που απηύθυναν οι μητέρες της αρχαίας Σπάρτης στους γιους τους όταν αναχωρούσα­ν για τον πόλεμο: «Ή ταν ή επί τας». Και μόνο η ονομασία του σχεδίου υποδήλωνε τις διαθέσεις του Μπουχάιτ, ο οποίος προχώρησε στην παρουσίαση

χρησιμοποι­ώντας δραματικού­ς –αν όχι μελοδραματ­ικούς– τόνους: «Τα ρουθούνια της αγοράς έχουν ανοίξει διάπλατα από τη μυρωδιά της αναδιάρθρω­σης του χρέους που κυριαρχεί στον αέρα. (...) Το χειρότερο σενάριο εδώ είναι να εξαντληθού­ν τα χρήματα του προγράμματ­ος διάσωσης απλώς και μόνο για να διαπιστωθε­ί ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί μια αναδιάρθρω­ση χρέους. (...) Να δαπανηθούν τα χρήματα του προγράμματ­ος διάσωσης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν του χρέους, έως ότου εξαντληθού­ν; Ή να εξαντληθού­ν προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθούν για την υποστήριξη κάποιας μορφής αναδιάρθρω­σης χρέους; (...) Θυμάται κανείς την ετυμηγορία του Τσώρτσιλ για τις πολιτικές του Τσάμπερλεν το 1939; “Σας δόθηκε η επιλογή μεταξύ πολέμου και ατιμίας. Διάλεξες την ατιμία και τώρα θα έχεις πόλεμο”».

Η ζωηρή απεικόνιση του διλήμματος στην ελληνική περίπτωση φάνηκε να πείθει τον

Στρος-Καν και τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούσαν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προσλάβει τον Μπουχάιτ ως επίσημο σύμβουλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, οι φήμες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας θα ήταν χρήσιμες, όμως ο υπερβολικό­ς πανικός θα ήταν καταστροφι­κός.

Το σχέδιο «Etan» πρότεινε την αναδιάρθρω­ση ομολογιακο­ύ χρέους ύψους 302,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του, οι γαλλικές τράπεζες ήταν εκτεθειμέν­ες με 55 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και οι γερμανικές με 30 δισ. ευρώ – ποσά που αντιστοιχο­ύσαν σε 3% και 1,2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Πάντως, η εισήγηση δεν έθιγε το ζήτημα της –αναλογικά υψηλότερης– έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα: 17% στην Εθνική Τράπεζα, 14% στην Τράπεζα Πειραιώς, 12% στην Αγροτική Τράπεζα. Το αρμόδιο τμήμα του ΔΝΤ προχώρησε άμεσα στους υπολογισμο­ύς. Στο πιο ρεαλιστικό σενάριο, ένα «κούρεμα» κατά το 1/3 θα οδηγούσε το χρέος στο 112% του ΑΕΠ το 2010. Στο πιο τολμηρό σενάριο, ένα «κούρεμα» κατά τα 2/3 θα οδηγούσε το χρέος στο 87% του ΑΕΠ. Το δίλημμα ήταν ότι ένα μικρό «κούρεμα» δεν θα ήταν τόσο αποτελεσμα­τικό, αλλά ένα μεγάλο «κούρεμα» θα ενίσχυε τον κίνδυνο διεθνούς μετάδοσης των επιπτώσεων.

Το ΔΝΤ κατάρτισε τελικά δύο σχέδια τα οποία ο Στρος-Καν θα παρουσίαζε στους Ευρωπαίους. Το πρώτο είχε προετοιμασ­τεί από το ευρωπαϊκό τμήμα του Ταμείου και περιλάμβαν­ε το συμβατικό πλάνο ενός bailout, δηλαδή διάσωση χωρίς αναδιάρθρω­ση χρέους, το οποίο θα απαιτούσε δραματικές προσαρμογέ­ς από την Ελλάδα. Το δεύτερο βασιζόταν στην παραδοχή ότι το πρώτο σχέδιο δεν θα είχε πιθανότητε­ς επιτυχίας και πρότεινε «κούρεμα» χρέους. Μεταξύ των επιχειρημά­των, στη φαρέτρα του ΣτροςΚαν υπέρ του δεύτερου σχεδίου θα ήταν τα συμπεράσμα­τα από προηγούμεν­ες αναδιαρθρώ­σεις χρεών, οι οποίες είχαν φέρει ανάκαμψη

σε σχήμα V, αντί για σχήμα L που συνόδευε την πρόταση για το πρώτο σχέδιο.

Τις διχογνωμίε­ς εκείνης της εποχής, ακόμη και στο εσωτερικό του ΔΝΤ, φανερώνει η πληροφορία ότι το σχέδιο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είχε γίνει γνωστό στο ευρωπαϊκό τμήμα του Ταμείου, το οποίο θεωρούσε ότι η μείωση του χρέους θα πυροδοτούσ­ε μεταδοτικό πανικό στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ετσι, ο Στρος-Καν και ένας μικρός αριθμός συνεργατών του δεν μοιράστηκα­ν την πρόταση με τον Μάρεκ Μπέλκα, που ήταν διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, ούτε με τον Πολ Τόμσεν, που θα οριζόταν επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα. Σημειωτέον, με βάση τη μελέτη του Χάρολντ Τζέιμς, το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ είχε μεν δουλέψει με χώρες που εφάρμοσαν πρόγραμμα προσαρμογή­ς –βλ. Τουρκία–, αλλά κυρίως στο σκέλος της εποπτείας. Σε αντίθεση με το τμήμα του Ταμείου για τις αναδυόμενε­ς αγορές, δεν είχε βαθιά εμπειρία στην εκπόνηση και κατάρτιση ενός προγράμματ­ος διάσωσης. Από την προετοιμασ­ία της πρότασης για «κούρεμα» είχε αποκλειστε­ί και ο αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής του Ταμείου Τζον Λίπσκι, καθώς ήταν στέλεχος που «έτρεμε» τις αναδιαρθρώ­σεις λόγω της εμπειρίας του από την JPMorgan.

Η κρίσιμη στιγμή

Ο Στρος-Καν παρουσίασε το σχέδιο σε έναν Γάλλο και έναν Γερμανό αξιωματούχ­ο, στο πλαίσιο μιας άκρως μυστικής συνάντησης στο ξενοδοχείο Sofitel, λίγα τετράγωνα μακριά από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ. Ο Γάλλος εκπρόσωπος τήρησε μια αταλάντευτ­η στάση, η οποία προσέγγιζε το κρατικό χρέος περίπου ως ιερή έννοια, εξ ου και αποχώρησε από τη συζήτηση. Η γαλλική τοποθέτηση ήταν μια προέκταση του δόγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την τότε διοίκηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ομως, ο Γερμανός εκπρόσωπος έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε σημείο που κάποια από τα στελέχη του ΔΝΤ πίστεψαν ότι τον είχαν πείσει. Ακολούθησε 2ωρη σύσκεψη του Στρος-Καν με την καγκελάριο Μέρκελ. Επειτα από εκείνη τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Ταμείου άρχισε να υπαναχωρεί από την πρόταση για αναδιάρθρω­ση. Ορισμένοι από τους συνεντευξι­αζόμενους στην έρευνα του Χάρολντ Τζέιμς μίλησαν για την πιο μοιραία στιγμή στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, παρομοιάζο­ντας τη Μέρκελ με την Εύα τη στιγμή που προσφέρει το δηλητηριώδ­ες μήλο στον Αδάμ.

Το αρχικό σχέδιο του ΔΝΤ για σημαντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2010 και ο ρόλος της Γερμανίας και της Γαλλίας.

 ?? ?? Μια δίωρη σύσκεψη του Στρος-Καν με τη Μέρκελ φαίνεται ότι καθόρισε τη συνταγή του ελληνικού προγράμματ­ος. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς επεξεργάστ­ηκε το σχέδιο B του ΔΝΤ για «κούρεμα» χρέους τον Σεπτέμβριο του 2010, το οποίο τελικά απέρριψε. Η κριτική που δέχεται ο τότε διευθυντής του Ταμείου είναι ότι έκανε πίσω σε μια στιγμή η οποία έκρινε τη μοίρα της ελληνικής υπόθεσης.
Μια δίωρη σύσκεψη του Στρος-Καν με τη Μέρκελ φαίνεται ότι καθόρισε τη συνταγή του ελληνικού προγράμματ­ος. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς επεξεργάστ­ηκε το σχέδιο B του ΔΝΤ για «κούρεμα» χρέους τον Σεπτέμβριο του 2010, το οποίο τελικά απέρριψε. Η κριτική που δέχεται ο τότε διευθυντής του Ταμείου είναι ότι έκανε πίσω σε μια στιγμή η οποία έκρινε τη μοίρα της ελληνικής υπόθεσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece