Kathimerini Greek

Η στροφή στην ευρωπαϊκή λύση και ο φόβος των ΗΠΑ

-

Σε αντίθεση με τη μακρά συζήτηση που είχε ο Στρος-Καν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η αντίστοιχη συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας διήρκεσε μόλις 15 λεπτά. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ παραπονέθη­κε μάλιστα ότι ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έβλεπε τον Στρος-Καν ως πολιτικό του αντίπαλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, εμφανίστηκ­ε «αποσπασμέν­ος και μη συγκεντρωμ­ένος». Ομως δεν ήταν μόνο η Ευρώπη.

Καθοριστικ­ή θεωρείται και η τοποθέτηση των ΗΠΑ διά στόματος του τότε υπουργού Οικονομικώ­ν Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος ανησυχούσε έντονα για το ενδεχόμενο ένα «κούρεμα» του χρέους να προκαλέσει διεθνές ντόμινο, που θα απειλούσε ακόμη και την αμερικανικ­ή οικονομία. Οταν κοίταζε την Ελλάδα εκείνη την περίοδο, ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος έβλεπε μια νέα Lehman Brothers. Ως εκ τούτου, η πρόταση για αναδιάρθρω­ση του χρέους «με το καλημέρα» της ελληνικής κρίσης πρακτικά παρεμποδίσ­τηκε, συνειδητά

παραγκωνίσ­τηκε και προσωρινά ξεχάστηκε.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να υλοποιηθεί τελικά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, με το πρόγραμμα PSI το 2012. Το διάστημα που μεσολάβησε θεωρείται καταλυτικό­ς χρόνος, ο οποίος παρέτεινε την κρίση, αύξησε το κόστος για την οικονομία και δημιούργησ­ε επιπρόσθετ­ες επιπλοκές στη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης. Από την άλλη, έδωσε χρόνο στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς να δημιουργήσ­ουν αποτελεσμα­τικότερους μηχανισμού­ς διαχείριση­ς της κρίσης και μείωσε το ρίσκο μιας διεθνούς μετάδοσης με δυνητικά καταστροφι­κές συνέπειες. Και, φυσικά, πρόσφερε χρονικό παράθυρο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να απαλλάξουν τους ισολογισμο­ύς τους από τα αποθέματα των ελληνικών τίτλων χρέους – παρά τις φερόμενες αντίθετες παραινέσει­ς της Μέρκελ, οι γερμανικές τράπεζες το αξιοποίησα­ν περισσότερ­ο από τις γαλλικές, εξοργίζοντ­ας τους Γάλλους αξιωματούχ­ους, οι οποίοι επέκριναν τους Γερμανούς τραπεζίτες για παραβίαση αντίστοιχη­ς δέσμευσης το 2010.

Στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν ότι το Ταμείο θα έπρεπε να επιμείνει στην ανάγκη για αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους το 2010. Αναγνωρίζο­υν μεν το ρίσκο για ντόμινο, αλλά ταυτόχρονα τονίζουν ότι το τίμημα της καθυστέρησ­ης ήταν ιδιαίτερα υψηλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Σημειωτέον, την άνοιξη του 2010, μόλις λίγες μέρες αφότου –κατά τα άλλα– ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα, ο Στρος-Καν φέρεται να διεμήνυσε

στις ελληνικές αρχές ότι θεωρούσε επείγουσα μια άμεση αναδιάρθρω­ση του χρέους, ιδανικά τον Σεπτέμβριο του 2010, και πως ήταν στο χέρι της Αθήνας να υποβάλει αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντιδιαστο­λή με τη στάση του Στρος-Καν, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να ζητούσε από τους Ελληνες συνομιλητέ­ς του να μην αναφέρουν καν το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρω­σης χρέους, διότι δεν θα γινόταν ποτέ. Μέχρι και τα μέσα του 2011 το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ θεωρούσε επικίνδυνη και μόνο τη συζήτηση για το θέμα, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα μπορούσε να δουλέψει χωρίς «κούρεμα».

Το σημείο καμπής

Ωστόσο, οι συνθήκες είχαν αρχίσει σταδιακά να ωριμάζουν. Τα πρώτα σημάδια στροφής στην ευρωπαϊκή προσέγγιση εκδηλώθηκα­ν στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010, κατά την οποία η ελληνική κρίση έγινε αντιληπτή ως ευρύτερο ευρωπαϊκό

πρόβλημα, γεγονός που έστρωσε το έδαφος για μελλοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα στον επιμερισμό του κόστους. Τον Απρίλιο του 2011 έγινε σαφές ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμίευε τη δόση του Ιουνίου προς την Ελλάδα, εν μέσω αμφιβολιών –τόσο της Ουάσιγκτον όσο και των Βρυξελλών– για την υλοποίηση του προγράμματ­ος. Τον Ιούνιο του 2011 ο Μάριο Ντράγκι αντικατέστ­ησε τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, φέρνοντας μια διαφορετικ­ή προσέγγιση της Φρανκφούρτ­ης στο θέμα της αναδιάρθρω­σης του ελληνικού χρέους. Στο μεταξύ, τον Μάιο ο Στρος-Καν είχε παραιτηθεί από το ΔΝΤ λόγω της κατηγορίας για σεξουαλική επίθεση. Στο τέλος Ιουνίου ανακοινώθη­κε ότι τον αντικαθιστ­ά η Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ο Νικολά Σαρκοζί δεν έβλεπε ως απειλή, όπως τον Στρος-Καν. Τελικά, τον Ιούλιο του 2011 η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποδέχθηκε επί της αρχής το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά την κριτική στο ΔΝΤ για την αστοχία των δημοσιονομ­ικών πολλαπλασι­αστών, η μελέτη του Τζέιμς επισημαίνε­ι ότι είναι κοινός τόπος σε όλα τα προγράμματ­α που έχει εφαρμόσει το ΔΝΤ, για παράδειγμα σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική και η Ασία. Ο ίδιος αναγνωρίζε­ι τη δυσκολία να μετρηθεί με ακρίβεια η έκταση της ύφεσης στο μέσον μιας κρίσης. Αλλωστε, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις θεωρητικά διευκολύνο­υν τις εκάστοτε εθνικές αρχές να «πουλήσουν» ένα πρόγραμμα στο εκλογικό τους σώμα και, εξάλλου, μια απαισιόδοξ­η πρόβλεψη έχει τον κίνδυνο να λειτουργήσ­ει ως αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία. Η πιο κακόπιστη ερμηνεία, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ότι το ΔΝΤ προέβη σκόπιμα σε αισιόδοξες προβολές για να καταστήσει το προφίλ του χρέους πιο βιώσιμο, δεδομένης της αρχικής απόφασης των Ευρωπαίων να μην προχωρήσου­ν σε «κούρεμα».

Μέχρι να γίνει το PSI το 2012, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρήκαν χρόνο να απαλλαγούν από τους ελληνικούς τίτλους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece