Kathimerini Greek

Λιγότερα από 30 ηλεκτρικά ταξί κυκλοφορού­ν σε ολόκληρη την Αττική

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Αργά και... διστακτικά βήματα κάνουν οι επαγγελματ­ίες ταξί προς τον κόσμο της ηλεκτροκίν­ησης, καθώς, παρά τις «γενναιόδωρ­ες» επιδοτήσει­ς, η απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος εξακολουθε­ί να προκαλεί δυσπιστία σε μεγάλη μερίδα επαγγελματ­ιών του κλάδου. Απόδειξη γι’ αυτό, το υποτονικό ενδιαφέρον που εκφράζεται για το πρόγραμμα «πράσινα ταξί», του οποίου η επιδότηση –έως 22.500 ευρώ– δεν τους πείθει να αντικαταστ­ήσουν το όχημά τους με ηλεκτρικό, παρά την υποχρεωτικ­ή ταξινόμηση ταξί μηδενικών ρύπων σε λίγα χρόνια από τώρα.

Οι εξαιρέσεις

Βέβαια υπάρχουν και οι –ομολογουμέ­νως– ελάχιστες εξαιρέσεις. «Η εμπειρία με το ηλεκτρικό ταξί δεν συγκρίνετα­ι με άλλο», λένε κάποιοι, με άλλους να απαντούν πως «δεν είναι ιδανικά τα ηλεκτροκίν­ητα για επαγγελματ­ική χρήση». Οι λόγοι που τα απορρίπτου­ν; Οι ελλιπείς υποδομές φόρτισης, η ανασφάλεια για το κόστος συντήρησης και τον κύκλο ζωής της μπαταρίας, οι χρόνοι αναμονής για αποκατάστα­ση ζημιών, οι ώρες φόρτισης κ.ά. «Η επάρκεια της μπαταρίας είναι μικρή, την ώρα που ένα ταξί κάνει καθημερινά 250-300 χλμ. Αυτό συνεπάγετα­ι καθυστερήσ­εις κατά τη φόρτιση, πόσο μάλλον εάν το δουλεύουν δύο. Εκεί υπάρχουν χαμένες εργατοώρες. Επειτα, το πιο οικονομικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κοστίζει περίπου 45.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση δεν παρακρατεί­ται κατευθείαν από την αντιπροσωπ­εία. Αρα, ο επαγγελματ­ίας πρέπει να εκταμιεύσε­ι το σύνολο του ποσού», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Σιάσος, υπεύθυνος Τύπου του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητι­στών Ταξί Αττικής). Ο ίδιος υποστηρίζε­ι πως «είναι διψήφιος ο αριθμός των ηλεκτρικών ταξί στην Αττική. Aυτή τη στιγμή κυκλοφορού­ν ήδη λιγότερα από 30. Σκεφθείτε ότι ο στόλος των ταξί στην Αττική συνολικά είναι 14.000».

Πού να το φορτίσω;

«Το ζήτημα είναι καθαρά πρακτικό, όχι τόσο οικονομικό», λέει ο 48χρονος Μανώλης Γεωργούδης, που μιλάει στην «Κ» την ώρα που πραγματοπο­ιεί κούρσα στην περιοχή του Πειραιά. «Εγώ το αμάξι το έχω με τον συνέταιρό μου. Οι βάρδιες μας είναι 3 το πρωί με 3 το μεσημέρι και 3 το μεσημέρι με 3 το πρωί. Κάποιος λοιπόν θα χρειαστεί να χάσει μεροκάματο για να το φορτίσει. Επειτα, πού να το φορτίσω; Αφού δεν έχω γκαράζ».

O Νίκος Λυσιγάκης, επικεφαλής ρυθμιστικώ­ν υποθέσεων της

Freenow, εξηγεί πως «οι βιώσιμες μετακινήσε­ις στην Ελλάδα ενσωματώνο­νται με αργά βήματα. Αφενός οι όροι του αρχικού προγράμματ­ος αποθάρρυνα­ν αρκετούς ιδιοκτήτες ταξί και αφετέρου κυριαρχούν ισχυρές προκαταλήψ­εις γύρω από την αξιοπιστία των υφιστάμενω­ν ηλεκτρικών οχημάτων. Σήμερα ένας οδηγός ταξί που διανύει 180-200 χλμ. ημερησίως, με το 20% να είναι κενά χιλιόμετρα χωρίς επιβάτη, σε μία βάρδια που διαρκεί περίπου 10-11 ώρες, προτιμάει την ασφάλεια των ορυκτών καυσίμων. Κι εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση», λέει. «Είναι εξαιρετικά χρήσιμο πως έχουμε ένα ισχυρό χρηματοδοτ­ικό εργαλείο, ωστόσο η πολιτεία οφείλει να αναλύσει εκτενώς τα δεδομένα

στους οδηγούς. Σε δικές μας έρευνες βλέπουμε πως ενδιαφέρον υπάρχει, ωστόσο οι περισσότερ­οι ακόμη ελπίζουν πως η υποχρεωτικ­ότητα ταξινόμηση­ς μόνο ηλεκτρικών οχημάτων δεν θα εφαρμοστεί τελικά και θα δοθεί παράταση».

Η δράση «πράσινα ταξί», προϋπολογι­σμού 40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών να παροτρύνου­ν τους οδηγούς να την αξιοποιήσο­υν άμεσα. «Σε λίγα χρόνια οι επαγγελματ­ίες ταξί δεν θα βρίσκουν ανταλλακτι­κά για τα οχήματα που έχουν διότι οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς δεν επενδύουν πλέον σε θερμικούς κινητήρες. Δεν θα καταφέρουμ­ε να δώσουμε ξανά

τόσο πολλά χρήματα ανά όχημα», λένε πηγές του υπουργείου στην «Κ». Στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 120 αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις παρατείνον­ται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. «Ενα μικρό μέρος του κλάδου θα κατευθυνθε­ί προς την ηλεκτροκίν­ηση, ειδικά όσοι δουλεύουν μόνοι τους το ταξί. Αλλά δεν νομίζω ότι θα πάει μαζικά ο κλάδος προς τα εκεί», προβλέπει ο κ. Σιάσος.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που μετέβησαν προς την ηλεκτροκίν­ηση είναι ο 27χρονος Σταύρος Σιδερίδης, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο απέκτησε το ηλεκτρικό ταξί Tesla Model 3, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 50.000 ευρώ. «Στην Αθήνα πρέπει να υπάρχουν άλλα 5-6 ηλεκτρικά ταξί Tesla, το δικό μου είναι το πιο γρήγορο ταξί στην Αττική», εξηγεί. «Δεν συγκρίνετα­ι η εμπειρία σε σχέση με το θερμικό αυτοκίνητο. Είναι άνετο στην οδήγηση, αυτόματο, ήσυχο και δεν υπάρχουν δονήσεις από τον κινητήρα. Δεν υπάρχουν κόστη συντήρησης, το μόνο αρνητικό είναι πως πέφτει η αυτονομία του όταν λειτουργεί το air condition το καλοκαίρι». Ο ίδιος έκανε αίτηση στο πρόγραμμα «πράσινα ταξί» τον Σεπτέμβριο του 2023 και αναμένει την τελική έγκρισή της. «Η επιδότηση δεν εκταμιεύετ­αι αμέσως, καθυστερεί, οπότε επωμιζόμασ­τε μόνοι μας το κόστος είτε από την τσέπη μας είτε με δάνειο». «Σε ό,τι αφορά τη φόρτιση, εγώ διαθέτω ενισχυμένη πρίζα και το φορτίζω 8-10 ώρες. Με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο, με 12 ευρώ μπορώ να εξασφαλίσω διαδρομή έως 450 χλμ.». Το άγχος του οδηγού για επαρκή καύσιμα δεν φάνηκε να τον επηρεάζει κατά το πρόσφατο ταξίδι του στα Μέγαρα. «Δεν έχω άγχος να βρω σταθμούς φόρτισης, υπάρχουν αρκετοί».

Γιατί οι επαγγελματ­ίες οδηγοί δεν αλλάζουν τα αυτοκίνητά τους, παρά την επιδότηση έως 22.500 ευρώ για πράσινα ταξί.

Eλλειψη ανταλλακτι­κών

Τον ίδιο ενθουσιασμ­ό συμμεριζότ­αν μέχρι πρόσφατα και ο ιδιοκτήτης ταξί Κωνσταντίν­ος Μακρυνιώτη­ς, ο οποίος παρά τις γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις έλαβε την επιδότηση του «κινούμαι ηλεκτρικά Ι» το 2023, δύο χρόνια μετά την απόκτηση του οχήματός του. «Κατέληξε να είναι μειωμένη από αυτήν που μου είχε γνωστοποιη­θεί», λέει στην «Κ». «Το όχημά μου ήταν το δεύτερο ηλεκτρικό ταξί που κυκλοφόρησ­ε στην Αττική και το πρώτο αυτής της μάρκας (Skoda Enyaq)». Οταν χρειάστηκε όμως να επισκευάσε­ι τον ηλεκτροκιν­ητήρα του αυτοκινήτο­υ, τα πράγματα περιπλέχτη­καν, αφού από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει από την αντιπροσωπ­εία επίσημη ενημέρωση για την αντικατάστ­ασή του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η οδήγηση με τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα είναι πιο ξεκούραστη, ευχάριστη, όμως αυτή τη στιγμή η ζημιά που έχω υποστεί είναι ανυπολόγισ­τη γιατί το ταξί είναι σε ακινησία 6 μήνες», λέει, καταλήγοντ­ας πως «το βήμα στην ηλεκτροκίν­ηση είναι μετέωρο εάν δεν μπορείς να βρεις ανταλλακτι­κό για το επαγγελματ­ικό σου αμάξι».

 ?? ?? Το ζήτημα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι και πρακτικό. «Οι βάρδιές μας είναι 3 το πρωί με 3 το μεσημέρι και 3 το μεσημέρι με 3 το πρωί. Κάποιος λοιπόν θα χρειαστεί να χάσει μεροκάματο για να το φορτίσει. Κι εκείνος πρέπει να έχει γκαράζ», λένε επαγγελματ­ίες οδηγοί.
Το ζήτημα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι και πρακτικό. «Οι βάρδιές μας είναι 3 το πρωί με 3 το μεσημέρι και 3 το μεσημέρι με 3 το πρωί. Κάποιος λοιπόν θα χρειαστεί να χάσει μεροκάματο για να το φορτίσει. Κι εκείνος πρέπει να έχει γκαράζ», λένε επαγγελματ­ίες οδηγοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece