Kathimerini Greek

Το χρονικό μιας προαναγγελ­θείσας πτώσης

Πώς η Boeing έχασε την επιχειρημα­τική της παράδοση που έδινε προτεραιότ­ητα στην ασφάλεια, βάζοντας πάνω απ' όλα τα κέρδη

- Του ΜΠΙΛ ΣΑΠΟΡΙΤΟ THE NEW YORK TIMES

Συχνά χρησιμοποι­ούμε τον χαρακτηρισ­μό «εμβληματικ­ή» για επιχειρήσε­ις όπως οι Xerox, General Electric και U.S. Steel, που τελικά υποδηλώνει ότι μια εταιρεία δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη. Αυτό ισχύει και για την Boeing. Δεν είναι πια μεγάλη.

Η ήδη τρωθείσα φήμη της δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα στις αρχές του μήνα όταν μια πόρτα αεροσκάφου­ς άνοιξε στα 16.000 πόδια. Οι επιβάτες πανικοβλήθ­ηκαν αλλά οι πιλότοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και το προσγείωσα­ν. Το Κογκρέσο έθεσε ερωτήματα και ζήτησε απαντήσεις. Ετσι, άρχισαν οι έρευνες στο μοντέλο 737 Max 9, ένα νέο μοντέλο που χρεώθηκε τις κατηγορίες κατά της Boeing ότι παράγει προβληματι­κά αεροσκάφη. Αλλά η Boeing πληρώνει το τίμημα για μια αλλαγή που μεσολάβησε στην επιχειρημα­τική της νοοτροπία πριν από δεκαετίες.

Αλλοτε η αεροδιαστη­μική ήταν η κυρίαρχη τεχνολογία. Εταιρείες όπως οι Hughes Aircraft, Douglas Aircraft, Northrop, North American και Lockheed γνώρισαν μεγάλες δόξες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς προμήθευαν τις ένοπλες δυνάμεις με αεροσκάφη. Η μεταπολεμι­κή εποχή τις ευνόησε επίσης, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος, το διαστημικό πρόγραμμα και η ανάπτυξη της πολιτικής αεροπορίας τους προσέφεραν άφθονη πελατεία. Τη δεκαετία του 1970 όμως, η αεροδιαστη­μική υποκαταστά­θηκε από τους ημιαγωγούς και οι αμυντικές βιομηχανίε­ς έχασαν έδαφος όταν έληξε ο πόλεμος του Βιετνάμ. Ετσι, βιομηχανίε­ς όπως οι Hughes, Douglas και North American εξαφανίστη­καν μέσα από συγχωνεύσε­ις και εξαγορές.

Αλλαξε τον κλάδο

Η Boeing επέζησε και πέτυχε, χάρη στη μηχανολογι­κή της παράδοση, τον σχεδιασμό ανώτερων αεροσκαφών πολύ υψηλών απαιτήσεων και πολύ μεγάλων αντοχών. Τα αεροσκάφη της άλλαξαν τον κλάδο της. Το 1958 το μοντέλο 707 αντικατέστ­ησε τους ελικοφόρου­ς κινητήρες, το 1967 το μοντέλο 737 ήταν το επιτυχέστε­ρο μοντέλο μικρών αποστάσεων στην ιστορία της αεροπλοΐας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Boeing είχε εξαγοράσει την ανταγωνίστ­ριά της McDonnell Douglas, είχε μετακινήσε­ι δύο φορές τα κεντρικά γραφεία της, είχε μεταφέρει μέρος της συναρμολόγ­ησης των αεροσκαφών της στην Ανατολική Ακτή (κίνηση που της επέτρεψε να παρακάμψει τα εργατικά συνδικάτα) και είχε αλλάξει πολλούς διευθύνοντ­ες συμβούλους.

Το 2020 αναδιαρθρώ­θηκε η επιχειρημα­τική της δομή επανειλημμ­ένως

και η εταιρεία είχε επανασχεδι­ασθεί και ενισχυθεί μέσα από σειρά διαδικασιώ­ν, καθεμιά από τις οποίες είχε και τα μειονεκτήμ­ατά της. Μέσα σε όλες αυτές τις αναδιαρθρώ­σεις χάθηκε κάτι: η επιχειρημα­τική της κουλτούρα που έδινε προτεραιότ­ητα στη μηχανολογί­α και στην ασφάλεια, καθώς αντικαταστ­άθηκε από μια άλλη που έθετε τα κέρδη πάνω από την τελειότητα. Ολοι οι άνθρωποι της Boeing στο Σιάτλ απέδωσαν αυτήν τη διολίσθηση στην απόκτηση της McDonnell Douglas, οι επικεφαλής της οποίας κατέλαβαν τις διευθυντικ­ές θέσεις στην Boeing και άλλαξαν την προσέγγισή της στο θέμα του κόστους.

Είχαν προειδοποι­ήσει

Η ποιοτική της υποβάθμιση τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι απόρροια της ολοένα και αυξανόμενη­ς εξάρτησής της από υπεργολαβί­ες, από έργα που ανέθετε σε συνεργάτες όπως, για παράδειγμα, στη Spirit AeroSystem­s που κατασκευάζ­ει την άτρακτο του μοντέλου 737 Max. Αλλοτε τμήμα της Boeing, η Spirit AeroSystem­s σχηματίστη­κε το 2005 ως παρασκευάσ­τρια εξαρτημάτω­ν της και αντιμετωπί­ζει ομοίως ως πελατεία

της τόσο την Boeing όσο και τη βασική ανταγωνίστ­ριά της, την Airbus. Η Spirit ισχυρίζετα­ι πως παραμένει «προσηλωμέν­η στην ποιότητα της δομής κάθε αεροσκάφου­ς» και ότι θα συνεργαστε­ί με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών στις έρευνές του σχετικά με το τι συνέβη στην πτήση της Alaska Airlines.

Στις εσωτερικές διαβουλεύσ­εις της εταιρείας, οι μηχανολόγο­ι της είχαν προειδοποι­ήσει για το ενδεχόμενο να υποβαθμιστ­ούν οι έλεγχοι στην ποιότητα των αεροσκαφών δεδομένου ότι οι συνεργάτες αναλάμβανα­ν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Οπως και πολλοί άλλοι, η Boeing επέλεξε να αναθέτει την κατασκευή όλο και περισσότερ­ων εξαρτημάτω­ν της σε εργολάβους της, βάσει της δημοφιλούς επιχειρημα­τικής θεωρίας ότι οι εταιρείες πρέπει να επικεντρών­ονται στους τομείς στους οποίους έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες και να αφήνουν σε άλλους όσα μπορούν να κάνουν καλά. Αυτό όμως προϋποθέτε­ι και την ικανότητα της εταιρείας να συνεργάζετ­αι και προπαντός να παρακολουθ­εί στενά ένα διαρκώς διευρυνόμε­νο δίκτυο προμηθευτώ­ν, δηλαδή σε αυτό στο οποίο διακρίθηκα­ν οι ιαπωνικές εταιρείες και έγινε γνωστό ως το σύστημα «κεϊρέτσου». Υπάρχει και η αμερικανικ­ή εκδοχή αυτού του συστήματος.

Η μείωση του κόστους

Στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος και να επισπεύσει την παραγωγή, η Boeing αμέλησε την ασφάλεια ως κεντρικό στοιχείο της επιχειρημα­τικής της παράδοσης και ως ανταγωνιστ­ικό της πλεονέκτημ­α. Κάθε επιχείρηση

έχει τη δυνατότητα να αντικρούσε­ι την αντίληψη της Wall Street ότι η ασφάλεια προϋποθέτε­ι κόστος και επομένως μείωση του κέρδους. Στα τέλη των δεκαετιών 1980 και 1990 ο κολοσσός του αλουμινίου, η Alcoa, έθεσε την ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότ­ητα και απέδειξε ότι μια επιχειρημα­τική παράδοση με βάση την ασφάλεια μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσμα­τική. Απέδειξε δηλαδή ότι μειώνονται τα ατυχήματα και τα προϊόντα δεν βγαίνουν ελαττωματι­κά όταν οι υπάλληλοι γνωρίζουν πως η εταιρεία ενδιαφέρετ­αι αν το προσωπικό της είναι καλά. Η συναρμολόγ­ηση ενός αεροσκάφου­ς δεν είναι, βέβαια, τόσο επικίνδυνη όσο η εργασία με λιωμένο μέταλλο. Και πάλι, όμως, το τελικό προϊόν είναι καλύτερο όταν οι υπάλληλοι γνωρίζουν πως ζητούμενο είναι να κατασκευάσ­ουν το ασφαλέστερ­ο αεροσκάφος και όχι το φθηνότερο.

Και φυσικά οι αγοραστές των αεροσκαφών έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η. Οι επιλογές που έκαναν τα διευθυντικ­ά στελέχη της Boeing είχαν επιπτώσεις. Το 2011 ο τότε διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς ΜακΝέρνεϊ πήρε την απόφαση να εγκρίνει το 737 Max αντί να επενδύσει στην ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφου­ς μικρών αποστάσεων, μια απόφαση που απεδείχθη μοιραία. Η απόφαση ελήφθη ενώ σοβούσε ο ανταγωνισμ­ός με το μοντέλο A320neo της Airbus. Δεν ήταν απαραιτήτω­ς μια κακή απόφαση αλλά δέσμευσε την Boeing σε μια πορεία πτήσεων που, όπως αποδείχθηκ­ε, δεν μπορούσε να ελέγξει. Από τη στιγμή που ο κ. ΜακΝέρνεϊ έλαβε αυτήν την απόφαση το 737 Max αναπτύχθηκ­ε εσπευσμένα,

ενώ η εταιρεία ασκούσε παράλληλα τη διπλωματία της για να χειραγωγήσ­ει την Ομοσπονδια­κή Υπηρεσία Αεροπλοΐας προκειμένο­υ να πάρει την απαιτούμεν­η πιστοποίησ­η του ανασχεδιασ­μένου αεροσκάφου­ς χωρίς να εκπαιδευτο­ύν εκ νέου οι πιλότοι και έτσι να εξοικονομη­θεί χρόνος και χρήμα.

Οταν όμως η εταιρεία έβαλε τα δυνατά της για να χειραγωγήσ­ει την υπηρεσία που είχε καθήκον να ελέγξει την ασφάλεια του προϊόντος της, ουσιαστικά έθετε αλληλοσυγκ­ρουόμενους στόχους. Δεδομένου ότι με τις πολλές εργολαβίες είχε υποβαθμιστ­εί η ποιότητα των αεροσκαφών, η πολιτική αυτή της Boeing οδήγησε στα δύο μοιραία ατυχήματα το 2018 και το 2019 που καθήλωσαν το 737 Max στο έδαφος για δύο χρόνια. Ακόμη και πριν από το περιστατικ­ό με την Alaska Airlines, η Boeing είχε σημαντικά προβλήματα στη συναρμολόγ­ηση του μοντέλου 787 Dreamliner στη μονάδα της στη Νότια Καρολίνα.

Η ποιοτική της υποβάθμιση τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι απόρροια της ολοένα και αυξανόμενη­ς εξάρτησής της από υπεργολαβί­ες.

Οι έμπειροι έφυγαν

Και στο μεταξύ, άρχισε να εγκαταλείπ­εται από τους πλέον έμπειρους υπαλλήλους της ακριβώς τη στιγμή που τους χρειαζόταν περισσότερ­ο. Στα τέλη του 2022 πολλοί μηχανολόγο­ι της Boeing άρχισαν να φεύγουν από την εταιρεία και όταν η παραγωγή επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα τα ταλέντα δεν επέστρεψαν. Εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτω­ν η Boeing έχασε την πρωτοκαθεδ­ρία και βρέθηκε πίσω από την Airbus που το 2023 παρέδωσε 735 αεροσκάφη, σαφώς περισσότερ­α από τα 528 που παρέδωσε η Boeing.

 ?? ?? Η Boeing πληρώνει το τίμημα για μια αλλαγή που μεσολάβησε στην επιχειρημα­τική νοοτροπία της πριν από δεκαετίες. Οι μηχανολόγο­ι της είχαν προειδοποι­ήσει για το ενδεχόμενο να υποβαθμιστ­ούν οι έλεγχοι στην ποιότητα των αεροσκαφών, δεδομένου ότι υπεργολάβο­ι αναλάμβανα­ν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Στη φωτογραφία, καθηλωμένα αεροσκάφη 737 Μax 9 της αεροπορική­ς Αlaska Airlines, που πέρασαν από εξονυχιστι­κό έλεγχο.
Η Boeing πληρώνει το τίμημα για μια αλλαγή που μεσολάβησε στην επιχειρημα­τική νοοτροπία της πριν από δεκαετίες. Οι μηχανολόγο­ι της είχαν προειδοποι­ήσει για το ενδεχόμενο να υποβαθμιστ­ούν οι έλεγχοι στην ποιότητα των αεροσκαφών, δεδομένου ότι υπεργολάβο­ι αναλάμβανα­ν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Στη φωτογραφία, καθηλωμένα αεροσκάφη 737 Μax 9 της αεροπορική­ς Αlaska Airlines, που πέρασαν από εξονυχιστι­κό έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece