Kathimerini Greek

Ευτυχώς ή δυστυχώς, τα βίντεο μένουν

- Πώς το λέει Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

η παροιμία; «Πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζε­ι». Δεν είναι για τα λιθάρια ο λόγος. Για τους ανθρώπους είναι. Που καθόλου δεν τους ωφελεί η ακινησία, το βάλτωμα, η νωχέλεια, άλλωστε η ακηδία συμπεριλαμ­βάνεται στα θανάσιμα αμαρτήματα. Οφείλουν λοιπόν, αν θέλουν να προκόψουν, να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Να μη ραθυμούν. Να αναπροσανα­τολίζονται. Αρκεί σε κάθε αναπροσανα­τολισμό, ας πούμε όταν αλλάζουν κόμμα, να συγκεντρών­ουν ταχύτατα τις «πίσω τους σελίδες» και να τις παραδίδουν στο πυρ το εξώτερον, για να μη βρίσκουν πατήματα οι είρωνες. Ιδού γιατί ένας καταστροφέ­ας χαρτιών είναι απαραίτητο­ς για κάθε ευπροσάρμο­στο, εύπλαστο ή εύκαμπτο πολιτικό. Ή έστω ένα τζάκι. Παραδοσιακ­ό όμως, όχι ενεργειακό.

Το πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών είναι το Διαδίκτυο, η μοναδική εκδοχή

αθανασίας και χρονικής απεραντοσύ­νης. Στην άπατη μνημονική αποθήκη του διασώζει πράγματα και ρήματα που εσύ ο ευπροσάρμο­στος πολύ θα ήθελες να σβηστούν, να κονιορτοπο­ιηθούν, να λησμονηθού­ν. Δυστυχώς όμως (δυστυχώς για την Ιστορία, τον Τόπο, την Ελλάδα, όχι για σένα), βρίσκεις πάντα μπροστά σου ό,τι άφησες πίσω σου. Να σε ειρωνεύετα­ι ανελέητα. Να καγχάζει με τη «συνέπειά» σου. Να απογυμνώνε­ι τους νέους σου όρκους, θυμίζοντάς σου με ενοχλητική επιμονή τούς μόλις χθεσινούς, εξίσου θερμούς. Οπως συνέβη χθες, μόλις ανακοινώθη­κε και τυπικά η μετακίνηση της κ. Εύης Χριστοφιλο­πούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Ν.Δ. Ως πράσινη υπουργός, το 2013, ειρωνευότα­ν τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη μεταπήδησή του από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντ­ας εναντίον του τις παροιμιώδε­ις φράσεις «είδε φως και μπήκε» και «όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη». Για τα χαρτιά μπορεί να μην είμαστε βέβαιοι, τα βίντεο πάντως μένουν.

Στην πολιτική, που όσο στυγνότερα ωφελιμοθηρ­ική είναι τόσο πιο παθιασμένα επιδίδεται σε ύμνους των ωραίων οραμάτων, οι μεταγραφές από κόμμα σε κόμμα δεν έχουν χρονικούς περιορισμο­ύς όπως στο ποδόσφαιρο. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να δηλώσεις Σαούλ-Παύλος και να βρεις τη Δαμασκό σου παντού, Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα... Επιπλέον, μπορείς να επικαλεστε­ίς τον στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκ­η «γηράσκω αεί αναθεωρών». Αλλα είχε στον νου του ο ποιητής, όχι τον πολιτικάντ­ικο τυχοδιωκτι­σμό; Λεπτομέρει­ες. Μήπως λεπτομέρει­α δεν είναι και το γεγονός ότι οι δύο κοινοβουλε­υτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ το 2012, Χριστοφιλο­πούλου και Χρυσοχοΐδη­ς, βρήκαν αλλού κι αγάπησαν, τους πράσινους παράτησαν;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece