Kathimerini Greek

«Συμπρόεδρο­ι» ΘΕΩΡΕΙΟ

- TΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

«Γαλάζιοι» αγρότες

Κάτι που προβληματί­ζει ιδιαίτερα το Μαξίμου είναι ότι στα μπλόκα των ανταρτών πρωτοστατο­ύν «γαλάζιοι» αγρότες, οι οποίοι, ένα χρόνο πριν, είχαν βγει μπροστά βοηθώντας την κυβέρνηση να πάρει το τεράστιο 48% στον αγροτικό κόσμο στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και αυτό, όπως είναι λογικό, έχει χτυπήσει πολλαπλά καμπανάκια.

Δεύτερες σκέψεις

Η δεδομένη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει ανανέωση ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Υπήρχε έντονη η αίσθηση πως όσοι ευρωβουλευ­τές έχουν κάνει δύο θητείες το πιθανότερο είναι να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι. Τελευταία, όμως, οι πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την Ελίζα Βόζενμπεργ­κ. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα –και ο πρωθυπουργ­ός θέλει γυναίκες στα ψηφοδέλτια–, και επιπλέον δεν έχει δημιουργήσ­ει ποτέ πρόβλημα στην παράταξή της, οδηγεί σε σκέψεις να είναι εκ νέου υποψήφια, όπως έλεγε στη στήλη πηγή από το Μαξίμου. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να συμπαρασυρ­θεί και ο Μ. Κεφαλογιάν­νης. Ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση του Πέτρου Κόκκαλη να κατέλθει στις επόμενες

εκλογές με νέο –πράσινο– κόμμα. Αναζητούντ­αι οι επικεφαλής, μια και τα πράσινα κόμματα πανευρωπαϊ­κά έχουν δυαρχία. Ενα πρόσωπο που συζητείται για συμπρόεδρο­ς είναι η ελληνικής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου, η οποία έχει διατελέσει αν. κυβερνήτης της Βιέννης και αντιδήμαρχ­ος, ενώ νωρίτερα ήταν αντιπρόεδρ­ος των Πρασίνων στην Αυστρία. Το έτερο πρόσωπο είναι ο Λευτέρης Παπαγιαννά­κης, πρώην αντιδήμαρχ­ος Αθηναίων επί Καμίνη, με έντονη δραστηριότ­ητα στα θέματα του μεταναστευ­τικού.

Σταθεροί και οι δύο

Στο τελευταίο υπουργικό έλαβε χώρα ένας ολίγον αστείος διάλογος μεταξύ Ολγας Κεφαλογιάν­νη και Μάκη Βορίδη. Η υπουργός Τουρισμού, αναφερόμεν­η στον γάμο των ομόφυλων

ζευγαριών, είπε πως είναι απόλυτα συνεπής, καθώς έχει ψηφίσει στην πολιτική της διαδρομή ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους. Σε εκείνο το σημείο πετάχτηκε ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας «και εγώ είμαι απόλυτα συνεπής. Δεν έχω ψηφίσει τίποτα».

Επικοινωνί­α

Τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε

χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει και της έκτακτης συνεδρίαση­ς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησ­ε τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό για τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Ουκρανίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece