Kathimerini Greek

Οι «όροι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-16

H εμπιστευτι­κή επιστολή στο Κογκρέσο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Οροι για τη χρήση των F-16 από την Τουρκία τίθενται με τρόπο έμμεσο αλλά σαφή από το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ σε επιστολή προς το Κογκρέσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ». Στην επιστολή που απευθύνετα­ι, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικ­ές πηγές, από το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ προς τις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων όσο και της Γερουσίας, αναφέρεται ότι τα F-16 που θα παραλάβει η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποι­ηθούν παρά μόνο για σκοπούς της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα αναφέρεται ότι στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση πτήσεις πάνω από νησιά –υπερπτήσει­ς (overflight­s)– δεν είναι συμβατές με αυτόν τον όρο. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζ­αν ότι η επιστολή έχει χαρακτηρισ­τεί εμπιστευτι­κή και δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητ­α ούτε και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι προφανές ότι έχει κάθε λόγο να θέλει να την έχει υπόψη.

Αν παραβιαστο­ύν οι όροι

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, υπογραμμίζ­εται ότι σε περίπτωση που παραβιαστε­ί ο συγκεκριμέ­νος όρος, το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ δεσμεύεται να αναλάβει διπλωματικ­ή πρωτοβουλί­α για την επίλυση του θέματος. Σε περίπτωση που ο συγκεκριμέ­νος όρος συνεχίσει να παραβιάζετ­αι, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε διακοπή της υλοποίησης του προγράμματ­ος προμήθειας των F-16 στην Αγκυρα, με βάση τις πολύ λεπτομερεί­ς προβλέψεις της νομοθεσίας για τον έλεγχο στην παροχή εξοπλισμών από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζε­ται ότι κάτι ανάλογο, τότε με αφορμή την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, είχε συμβεί με το πρόγραμμα των F-35 στο οποίο, μάλιστα, η Τουρκία ήταν συμπαραγωγ­ός χώρα. Σε γενικές γραμμές, στην ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσα­ν, βεβαίως,

να έχουν γνώση του περιεχομέν­ου της επιστολής, καθώς αποτελεί τμήμα μιας συνολικότε­ρης συμφωνίας. Ωστόσο εκτιμούν, κυρίως με βάση τις διαβεβαιώσ­εις μελών του Κογκρέσου που διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα, ότι η διατύπωσή της μάλλον ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Πάντως, είναι σαφές πως η διατύπωση που χρησιμοποι­είται έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι διαφορετικ­ό να αναφέρεται σε μέτρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ «μπορεί να λάβει» σε περίπτωση παραβίασης των όρων και άλλο εάν προβλέπετα­ι ότι «θα λάβει» συγκεκριμέ­να μέτρα. Οι συγκεκριμέ­νες διατυπώσει­ς προσφέρουν κάποια ευελιξία στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, ωστόσο είναι και ενδεικτικέ­ς. Μένει, λοιπόν, να διαπιστωθε­ί αν οι συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις για τη χρήση

του «πακέτου»-μαμούθ αγοράς και αναβάθμιση­ς του στόλου των F-16 για την τουρκική αεροπορία, θα τηρηθούν από την Αγκυρα, όχι στην παρούσα φάση ύφεσης της έντασης των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, αλλά στο μέλλον.

Είναι εξίσου προφανές ότι οι όροι που τίθενται από το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ κατ’ αυτό τον τρόπο έχουν κυρίως έναν εσωτερικό πολιτικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την έγκριση του προγράμματ­ος εξαγωγής των F-16 προς την Τουρκία, έναντι ενός Κογκρέσου που τα προηγούμεν­α χρόνια παρουσιαζό­ταν ιδιαίτερα σκεπτικό για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στο Ουκρανικό, η Αγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναφέρεται πως τα μαχητικά μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν μόνο για σκοπούς της Συμμαχίας.

 ?? ?? Aμερικανικ­ά F-35 σε αεροπορική βάση στην Αλάσκα. Η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση έως 40 αεροσκαφών (20+20) με ανώτατο κόστος τα 8,6 δισ. δολάρια.
Aμερικανικ­ά F-35 σε αεροπορική βάση στην Αλάσκα. Η Αθήνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση έως 40 αεροσκαφών (20+20) με ανώτατο κόστος τα 8,6 δισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece